Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın "görevden affını" istemesinin perde arkasını yazdı. Babacan kulis yazısında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Erkan'ın ailesiyle ilgili iddialardan rahatsız olduğunu, AKP kurmaylarının da, “Sorunu birlikte çözün ve yola devam edin. Aksi durumda onun başarısızlığı hepinize fatura edilmeye çalışılır. Krizi geride bırakın’" telkini yapıldığını aktardı.  

Dokuz ay önce Mehmet Şimşek’in önerdiği isimlerden biri olarak Merkez Bankası Başkanlığı’na getirilen Hafize Gaye Erkan’ın hikayesi beklenenden hızlı bitti. Babasının Merkez Bankası mesaisi ve bunun sonuçları ‘geçiştirilmeye’ çalışılsa da

ekonomi yönetimi arasındaki gerginliğin giderilemediği ve Şimşek-Erkan ikilisinin yolları ayırdığı iddia edildi.

ERDOĞAN’LA GÖRÜŞME

Hikayeyi ocak ayı sonundan alarak aktarmakta fayda var. Erkan’ın ailesiyle ilgili iddialar epey tepki görürken, 23 Ocak’ta bu köşeden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Erkan’la bu konuyu görüşeceğini duyurmuştuk. Her ne kadar İletişim Başkanlığı böyle bir görüşme olmayacağını iddia etse de tam da belirttiğimiz günlerde Erkan’ın Cumhurbaşkanıyla görüştüğü öğrenildi.

Mahfi Eğilmez IMF'in Türkiye Tahminlerini Değerlendirdi:"Türkiye’de Ortalama Aylık Gelirin 39,5 Bin TL Olur mu" Mahfi Eğilmez IMF'in Türkiye Tahminlerini Değerlendirdi:"Türkiye’de Ortalama Aylık Gelirin 39,5 Bin TL Olur mu"

REİSİ’YLE AYNI GÜN

Merkez Bankası Başkanı’nın, 24 Ocak’ta İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Türkiye’yi ziyaret ettiği gün, Cumhurbaşkanıyla görüştüğü belirtiliyor. Zaten resmi temaslara katılan Gaye Erkan ile görüşmenin aynı gün yapıldığı aktarılıyor, AKP kulislerinde. İletişim Başkanlığı’nın açıklamasının aksine…


KONU KAPATILMIŞTI SANKİ

Gelişmelere dönersek, Hafize Gaye Erkan’ın babasının baskın karakteri ve Merkez Bankası’ndaki müdahalelerinin doğru olduğu konusunda kimsenin şüphesi yoktu. Bu konunun siyasi bir krize dönüşme potansiyelini önlemek için aileden herhangi birinin Merkez Bankası’na uğramayacağı, bu kararın da hemen uygulamaya sokulduğu aktarıldı.

ERDOĞAN SAHİP ÇIKTI AMA

Bu aşamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Erkan’a sahip çıkan açıklaması şaşkınlık yaratırken, konunun bir şekilde kapatılacağı ve üstünün örtüleceği şeklinde yorumlandı. Özellikle seçimler öncesinde krizin haber yapılmasına da hızlı bir şekilde son verildi. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Erkan’la ilgili rahatsızlığının devam ettiği iddiaları ortalıkta dolaşmaya başladı.

ŞİMŞEK’E TELKİN İDDİASI

Parti kurmaylarının Şimşek’e “Sorunu birlikte çözün ve yola devam edin. Aksi durumda onun başarısızlığı hepinize fatura edilmeye çalışılır. Krizi geride bırakın’ telkini yaptığı iddia edildi.  Ancak yönetim anlayışı farklılığı nedeniyle Şimşek ile Erkan’ın ilişkisi eskisi gibi olmadı. Erkan’ın değişken ruh halinin de sorunu beslediği belirtiliyor. Şimşek’in yaşananlarla ilgili rahatsızlığının sürdüğü, ikilinin çalışmakta zorlandığı noktada da değişikliği gündeme getirdiği öne sürüldü.

ANLAMLI AÇIKLAMA

Yasalara uyulması ve teamüllere dikkat edilmesi konusunda dikkatli davranan Şimşek’in Merkez Bankası Başkanının istifasından sonra yaptığı açıklamadaki iki vurgu dikkatlerden kaçmadı. Birincisi, ‘aldığı karar tamamen şahsidir…’ ikincisi ise ‘önerim doğrultusunda yeni atanacak başkan…’ ifadeleri. Bu iki ifade, ‘Maalesef kendisi mevcut şartlara uyamadı, yeni başkanı ben belirledim. Dolayısıyla ekonomik politikalarda bir değişiklik olmayacak’ şeklinde yorumlandı.

BU KEZ İZLEDİ

Bütün bu süreçte, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sadece konunun kazasız-belasız atlatılması, ekonomik ve siyasi sonuçlarının olmamasıyla ilgilendiği belirtiliyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayın