Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, AKP'nin sıkıntı alanları belirlemek için yaptığı araştırmaların sonucunda, en güvendiği yaşlı ve emekli tabanda ciddi çözülme olduğunu ve ekonomik krizden en çok etkilenen kitlenin, partiden uzaklaştığının ortaya çıktığını yazdı. 

Babacan yazısında şu ifadeleri kullandı: 

"Parti yönetimi, tabanlarının halen kendileriyle hareket edip etmediğini araştırırken, ilginç sonuçlara ulaştılar. AKP’nin seçmen tabanında, 65 yaş üstü önemli bir yer tutuyor. Ancak, son dönemdeki ekonomik kriz ve bir türlü dizginlenemeyen enflasyonun sonuçları seçmen tabanının uzaklaşmasına neden oldu. AKP’den uzaklaşan bu grupta, yüzde 30 oranında erime olduğu ortaya çıktı. Gençlerin oyları konusunda sıkıntı yaşayan parti, orta yaş seçmenine kıyasla emekli ve yaşlı seçmeninde çözülme saptadı. Emeklilerin ekonomik durumu, son yıllarda katlanarak artan hayat pahalılığı, emekli maaş artışında son dönemde yaşanan sorunlar ve son olarak Çalışma Bakanı tarafından 5 bin lira planlandığı açıklanmış olmasına rağmen 3 bin lirayla sınırlı kalan bayram ikramiyesinin bu olumsuz sonucun nedeni olduğu konuşuluyor."

"Şimşek memnun değil"

Bakanlar Kurulu toplantısında, 5 bin liralık ikramiyenin maliyetinin açıklanan para politikasını zorlayacağına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan sunumun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı etkilediği ve frene basıldığı aktarılıyor. Ama bu konuda hala beklenti var, onu da belirtelim. Şimşek’in enflasyonun kontrol altına alınmasına ilişkin tarihi sürekli ileri attığı ve seçim vaatlerinin yarattığı sonuçlardan memnun olmadığı söyleniyor."

Yerel seçimlerden avantajlı çıkma planı yapan iktidar partisi, sıkıntılı alanları belirlemek ve buna yönelik pozisyon almak için çabalıyor. Yapılan son araştırmalar gösterdi ki, AKP’nin en güvendiği yaşlı ve emekli tabanda ciddi çözülme var. Ekonomik krizden en çok etkilenen kitlenin, partiden uzaklaştığı ortaya çıktı.

Parti yönetimi, tabanlarının halen kendileriyle hareket edip etmediğini araştırırken, ilginç sonuçlara ulaştılar. AKP’nin seçmen tabanında, 65 yaş üstü önemli bir yer tutuyor. Ancak, son dönemdeki ekonomik kriz ve bir türlü dizginlenemeyen enflasyonun sonuçları seçmen tabanının uzaklaşmasına neden oldu. AKP’den uzaklaşan bu grupta, yüzde 30 oranında erime olduğu ortaya çıktı. Gençlerin oyları konusunda sıkıntı yaşayan parti, orta yaş seçmenine kıyasla emekli ve yaşlı seçmeninde çözülme saptadı.

EKONOMİK FATURA

Emeklilerin ekonomik durumu, son yıllarda katlanarak artan hayat pahalılığı, emekli maaş artışında son dönemde yaşanan sorunlar ve son olarak Çalışma Bakanı tarafından 5 bin lira planlandığı açıklanmış olmasına rağmen 3 bin lirayla sınırlı kalan bayram ikramiyesinin bu olumsuz sonucun nedeni olduğu konuşuluyor.

FREN YAPTILAR

Bakanlar Kurulu toplantısında, 5 bin liralık ikramiyenin maliyetinin açıklanan para politikasını zorlayacağına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan sunumun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı etkilediği ve frene basıldığı aktarılıyor. Ama bu konuda hala beklenti var, onu da belirtelim. Şimşek’in enflasyonun kontrol altına alınmasına ilişkin tarihi sürekli ileri attığı ve seçim vaatlerinin yarattığı sonuçlardan memnun olmadığı söyleniyor.

Devlet Neyi Bekliyor: ''Türkiyeyi Hedef Alan Bir Aşağılama, Milli Güvenlik Boyutu Olan Bir Konuda Milleti Utandırmayın’' Devlet Neyi Bekliyor: ''Türkiyeyi Hedef Alan Bir Aşağılama, Milli Güvenlik Boyutu Olan Bir Konuda Milleti Utandırmayın’'

MECLİSLER İÇİN YARIŞ

Başkentte, seçimin sonuçlarını etkileyecek nedenlere kafa yorulurken, başta büyükşehirler olmak üzere yerelde farklı bir yarış var. Belirlenen adaylara yönelik memnuniyetsizlik bir yana, meclis üyelikleri için kıyasıya kulis dönüyor. Meclis üyeliğinin avantajından yararlanmak isteyenler, siyasileri bunaltmaya başladı. Özellikle listenin ilk üç sırasına girmek için yarış olduğu, ilçelerde ilk üçe girenlerin büyükşehir meclisinde görev almayı garantilediği için torpil ve pazarlık peşinde koşulduğu anlatılıyor.

SERZENİŞ SIRASI!

AKP kurmaylarından son dönemde dikkatimizi çeken ilginç bir serzeniş var. Özellikle büyükşehirlerde bilboardlarda, afiş asılacak alanlarda kendilerine yer bulamamaktan yakınıyorlar. CHP’li belediyelerin kendilerine alan açmadıklarından şikayetçiler. Yıllarca muhalefet partilerinin bu konudaki itirazlarına kulak tıkayan AKP’liler, benzer bir muameleye maruz kalınca sorunu fark ettiler!

SOSYAL MEDYA BAŞARISI

Ayrıca CHP’li adayların özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medya kullanımındaki başarısı dikkat çekmiş durumda. İmamoğlu’nun kampanyasına beklenenden daha fazla para ayırdığına ilişkin sohbetler yapılıyor. İmamoğlu’yla çalışan bazı sosyal medya hesaplarının AKP kampanya ekibi tarafından kendi yanlarına çekilmeye çalışıldığı ve para teklif edildiği iddialarını ise reddediyorlar…

GERİLİM SORUNU

AKP’liler, seçim kampanyası sürecinde yaratılan gerginliğin ve sıkıntı yaratan açıklamaların kendileri için avantaja dönüşmediği, tam tersine muhalefet seçmenini kenetleyerek, sandığa gitmesini sağladığını fark etmişler gibi. Ancak, başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere, MHP’lilerin ve adaylarının ‘ortamı geren’ açıklamalarını pek de kontrol edemedikleri ortada…

 Yazının tamamını okumak için tıklayın