Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, yerel seçimlerin ardından parasal sıkılaştırmanın dozunun artmasını ve kredi kartı harcamalarını kısıtlamaya dönük adımlar beklediğini söyledi. Baştuğ, 2024'e ilişkin faiz ve kur tahminlerini de paylaştı.

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerin ardından parasal sıkılaştırma dozunun artmasını beklediğini söyledi.

Enflasyonla mücadele için 2024'te tüketimin azalması gerektiğini belirten Baştuğ, kredi kartı harcamalarının hâlâ çok yüksek seyrettiğini, seçimden sonra ekonomi yönetiminden tüketimi ve kartlı harcamaları azaltmaya dönük önlemler beklediğini dile getirdi.

Bursa'da dün akşam Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile ilgili bir toplantıda konuşan Baştuğ, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme ve tahminlerini de paylaştı. 

'BU FAİZLE YATIRIM OLMAZ'

Sanayicilere "2025 ortalarına kadar kredi faizlerinde düşüş beklemeyin" diyen ve mevcut kredi faizleriyle yatırım yapılamayacağını söyleyen Baştuğ, yatırım için Merkez Bankası'nın (TCMB) yakın zamanda devreye alması beklenen Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi'nin (YTAK) değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Reel sektörün son yıllarda enflasyonun çok altında kredi faizlerini kullanarak muazzam bir sermaye biriktirdiğini ancak bu dönemin geride kaldığını belirten Baştuğ, kredi maliyetlerinin olması gereken yere geldiğini söyledi.

Döviz geliri olan firmaların yatırım için döviz kredilerini de kullanabileceklerini belirten Baştuğ, yılın ikinci yarısında yurt dışında beklenen faiz indirimlerinin başlamasının olumlu bir gelişme olacağını sözlerine ekledi.

KUR VE FAİZ TAHMİNİ

Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre, 2023'te yüzde 4,5 olmasını bekledikleri ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 3,5'e gerilemesini, enflasyonun da yıl sonunda yüzde 40-45 aralığında olmasını beklediklerini belirten Baştuğ, dolar kurunun da Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörüldüğü gibi yıl ortalamasında 36 lira, yıl sonunda 42 lira olmasını beklediklerini dile getirdi.

Yüksek enflasyonun birkaç yıl daha Türkiye'nin gündeminde kalmaya devam edeceğine dikkat çeken Baştuğ, asıl mücadelenin yüzde 40-45 seviyelerinden sonra başlayacağını vurguladı.

Altın Fiyatlarında Kritik Enflasyon Verileri Öncesi Yeni Rekor Altın Fiyatlarında Kritik Enflasyon Verileri Öncesi Yeni Rekor

Baştuğ, Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizinde bir artış daha yapmasını ve 2024 sonuna kadar da faizin yüksek seviyede korunmasını beklediğini dile getirdi.