Abdullah Gül’e yakınlığıyla da bilinen gazeteci Fehmi Koru 6’lı Masa’nın merakla beklenen Cumhurbaşkanı adayıyla ilgili oldukça dikkat çeken bir analiz yayımladı. Ülkenin 11. Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül’ün herkesi şaşkına çeviren adaylık süreciyle ilgili yaşananları hatırlatan Fehmi Koru, 6’lı Masa’nın da böyle bir süreçten geçtiğini hatırlattı.

"SÜRPRİZE AÇIK OLMAK LAZIM"

6’llı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayının da Abdullah Gül gibi herkesi şaşkına çeviren bir aday olabileceğine dikkat çeken Fehmi Koru, isimi geçen adaylarla ilgili düşüncelerini yazdı. Kulislerde en fazla  Kemal Kılıçdaroğlu'nun adının geçtiğinin altını çizen Koru “Sürprize yine de açık olmak lazım” uyarısı yaptı.

İşte Koru’nun herkesi şaşkına çeviren Gül’ün adaylığı üzerinden 6’lı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayın da sürpriz bir isim olabileceğini ifade ettiği o yazısı:

Özal, cumhurbaşkanı seçiminin TBMM’de sürdüğü süre boyunca isimleri üzerinde spekülasyon yapılagelmiş 18 isimden birini değil, 19. bir ismi, Yıldırım Akbulut’u, başbakan olarak atamıştı…
Sürpriz, sürpriz…
Abdullah Gül’ün, daha önce hiç uygulanmamış TBMM’nin oturumuna en az 367 milletvekili katıldığı takdirde cumhurbaşkanı seçimi yapılabileceği ‘siyaset mühendisliği’ ürünü bir kural olarak dayatıldığı için seçilememesi üzerine, AK Parti  derhal seçime gitme kararı almıştı.
Seçim sonrasında, AK Parti’nin daha kalabalık bir gruba sahip olduğu yeni Meclis’te  MHP de oylamaya katılacak ve o durumda cumhurbaşkanı seçilebilecekti.
Bu defa kimi aday gösterecekti AK Parti? Yeniden Gül’ü mü, yoksa başka bir ismi mi?
ABDULLAJH GÜL’ÜN ADAYLIĞI HERKESİ ŞAŞIRTTI
Kesin karar açıklandığı ana kadar AK Parti içinden gazetelere yansıyan aday ismi Gül değildi; medya başka bir isim beklentisi içerisindeydi. “Adayımız değişmedi, Abdullah Gül” açıklaması geldiğinde, pek çok kişi şaşakalmıştı.
Sürpriz, sürpriz…
Örnek olarak sunduğum bu iki olay bana cumhurbaşkanı adayı kesin olarak açıklanana kadar sürprizlere açık olmak gerektiğini öğretti.
MİLLET İTTİFAKI KİMİ ADAY GÖSTEREBİLİR?
Herkesin adaylığına mutlak gözüyle bakmasına, iktidarın küçük ortağının aylar boyunca düzenlediği ‘aday belli, karar net’ mitinglerinde tercihlerini “Adayımız Tayyip Erdoğan” keskinliğinde ilan etmesine rağmen, Cumhur İttifakı’nın farklı bir isimle seçime gitmesini bile bu yüzden mümkün görürüm. 
Erdoğan’ın adaylığının önünde zaten anayasal engel var ve muhalefetin seçimde kazanma şansının yükselmesi o engelin aşılmasını zorlaştırır. 
Partilerin dışa yansıttıkları ile içeride pişen arasında fark olabilir.
“Millet İttifakı kimi cumhurbaşkanı adayı yapabilir?” sorusuna bu sebeple kesin cevap vermek zor.
Banko görünen isim  CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu.
Son günlerde, muhtemel aday ismi olarak, CHP’den Ankara’ya büyükşehir belediye başkanı seçilmiş Mansur Yavaş ismi de katıldı. Yavaş da “Masa benim üzerimde uzlaşırsa gurur duyarım” türü açıklamalar yaparak beklentiyi yükseltiyor.
En başlarda ismi ‘kazanabilecek aday’ olarak anılan İstanbul büyükşehir belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’na şu sıralarda şans tanınmıyor.
CHP içinden alternatif isim arayışı bitmiş değil, İlhan Kesici ismi de muhtemel aday olarak telaffuz ediliyor.
Gönlünden adaylık geçen başkaları da var tabii, onları kamuoyu da biliyor.
Hangisi altı muhalefet liderinin üzerinde uzlaştığı isim olarak belirlenebilir?
Düğümün çözülmesini  İYİ Parti lideri  Meral Akşener’in tavrı belirleyecek gibi.
Meral Akşener, bir önceki -2018- cumhurbaşkanlığı seçimine muhalefetin bir çatı adayla gitmesi girişimine kendisinin seçilebileceğini ileri sürerek engel çıkarmış, aday olmuş ve Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin önünü açmıştı.
Bu defa da öyle davranır, masanın dağılması ve rakip ittifak adayının seçilmesiyle sonuçlanacak bir tavır belirler mi?
Öyle davranmayacağı yolunda bir açıklaması olduğunu biliyorum.
Masaya aday olarak kendisiyle aynı gelenekten Mansur Yavaş’ın ismini getirir ve onun adaylığında ısrarcı olur mu?
‘Seçilebilecek aday’ ısrarını sürdürerek, CHP milletvekili olduğu halde başka partilerin tabanından da oy alabilecek CHP’li başka bir ismi -mesela İlhan Kesici’yi- diğer liderlere kabul ettirme çabasına mı girer?
Yoksa “Ben başbakan olacağım” iddiasını gerçekleştirebileceği yeniden parlamenter sisteme geçilene kadar geçecek sürede, başbakanı olmayan mevcut sistemde geniş yetkilere sahip tek cumhurbaşkanı yardımcısı olma karşılığında Kılıçdaroğlu’nun adaylığını mı destekler?
Ben bunların hiçbirini imkansız görmem.
En az şaşırtıcı olan seçenek hangisi?
Kulislerde en fazla konuşulan “Kılıçdaroğlu aday, Akşener tek başkan yardımcısı” formulü o soruya en ağırlık taşıyan cevap gibi.
Sürprize yine de açık olmak lazım.