Hükümetin doları kontrol altında tutmak için başlattığı Kur Korumalı Mevduat'ın başarılı olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM başladığında 254 milyar dolar olan dövizli varlıklarının geçen hafta 330 milyar dolara ulaştığını söyledi. Verileri grafikle açıklayan Kara “O zaman soralım: Liralaşma bunun neresinde?” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 Aralık 2021'de duyurduğu Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları ilk kez 22 Aralık 2021'de açılmaya başlandı. 3, 6 ve 12 aylık vadelerle açılabilen KKM'lerde 12 ay vadeli ilk hesapların vadesi perşembe günü doluyor. Sistem hükümet tarafından dövizi dizginlemek ve dövize olan talebi azaltmak bunun sonucunda da Türk Lirası'nın değer kazanmasını sağlamak için hayata geçirildi.

Ancak doları kontrol altında tutmak için başlattığı KKM'nin başarılı olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Adı yeni muhalefetin Merkez Bankası Başkanı olarak dillendirilmeye başlanan eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM başladığında 254 milyar dolar olan dövizli varlıklarının geçen hafta 330 milyar dolara ulaştığını söyledi.

'KKM BAŞLADIĞINDA 254 MİLYAR DOLARDI'

Kara, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Dolarizasyon sadece döviz mevduattan ibaret değil. Yurt içi yerleşiklerin tüm döviz ve dövize endeksli varlıklarını esas alınca gerçek tablo şu: KKM başladığında 254 milyar dolar olan dövizli varlıklar geçen hafta 330 milyar dolara ulaştı. O zaman soralım: Liralaşma bunun neresinde?” dedi.

ekran-resmi-2021-12-21-12-44-28.pngProf. Dr. Hakan Kara

'VERİSİ OLMAYAN YASTIK ALTI 330 MİLYAR DOLARA DAHİL DEĞİL'

Kara başka bir paylaşımında ise yastık altı döviz ve altına değindi. Bunun yaptığı hesaba dahil olmadığını belirtti. Kara “Not: Verisi olmadığı için bu hesaba yastık altına giden döviz ve altını dahil edemedik. Muhtemelen son dönemde bunlar da artmıştır” ifadesini kullandı.

Resim