Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, Twitter'dan "22.30’da bir müjdem var. Haydi gelin, burada buluşalım" demişti. Kılıçdaroğlu'ndan beklenen video geldi. Atatürk Havalimanı'na ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "İktidara geldikten hemen sonra Atatürk Havalimanı'nı havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi haline getireceğiz. Merkezi Amerika'daki Sierra Nevada şirketinin sahipleri Eren Özmen ve Fatih Özmen'le yapacağız." dedi.

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Twitter'dan yaptığı paylaşımında "22.30’da bir müjdem var. Haydi gelin, burada buluşalım" demişti. Kılıçdaroğlu'ndan beklenen videolu paylaşım geldi. Atatürk Havalimanı'na ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı'nı havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi haline geleceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Merkezin kurulması ve geliştirilmesi için başarıları dünyaca tanınan ve başta Amerika'daki Sierra Nevada şirketinin sahipleri Eren Özmen ve Fatih Özmen 'le yapacağız. Kendileriyle konuştum ve bunu yapmaya davet ettim. Biz kendi mekiklerimizi geliştireceğiz. Bu pistlerde bunları yapacağız. Ha bir hayalim daha var SNC şirketi uzayda aynı zamanda habitatlar kuruyor. Bu habitatlarda araştırmalar yapılıyor. Mesela kanser araştırmaları uzayda yürütülüyor. Hayalim Canan Dağdeviren'le Eren Özmen'in birlikte bu konuda Türkiye için çalışmalarıdır." ifadelerini kullandı.

whatsapp-gorsel-2023-04-27-saat-23-31-08.jpg

Eren Özmen ve Fatih Özmen

Kılıçdaroğlu'nun videodaki açıklamaları şöyle;

"Merhaba sevgili halkım. Bugün izninizle gençlere seslenmek istiyorum. Hayatımın en büyük projelerinden birini bugün gençlere açıklayacağım. Hepimizin kalbinde derin yara bırakmış bir mesele hakkında içinizi ferahlatacak bir müjde için karşınızdayım. Konu Atatürk Havalimanı. Bu havalimanını birçoğumuz yurt içi ve yurt içi seyahatlerde kullandığımız, sevdiklerimize veda ettiğimiz ya da onları karşıladığımız anılarla dolu bir yer olarak hatırlarız. Oysa Atatürk Havalimanı daha önceki adıyla Yeşilköy Meydanı Türk Havacılık tarihinde çok önemli bir yere sahip.

"DENSİZLER BÖYLE BİR YERİN PİSTLERİNİ KIRDI"

Yeşilköy'ün kökleri 1911-1912'de kurulan Tayyare Mektebine dayanır. Türk Havacılığının öncüleri ve Kurtuluş Savaşı kahramanları Vecihi Hürkuş'lar, Ahmet Ali Çeliktenler, Mehmet Fazıl Bey'ler ve daha niceleri hep Yeşilköy Tayyare Mektebinde yetişmiştir. Şimdi adını propaganda için kullandıkları insanların yetiştikleri o okulu yok ettiler. Türk havacılığının ve vatanımızın savunmasındaki en temel unsurlardan olan Hava Kuvvetlerimizin doğduğu ve büyüdüğü yerdir Yeşilköy. Densizler böyle bir yerin pistlerini kırdı. Diğer pistleri de kendileri için özel havalimanı olarak kullanıyorlar. Ne ala memleket değil mi? Halkı kov, kendin için havalimanını gasp et.

"ATATÜRK HAVALİMANI'NI HAVACILIK VE UZAY ÇALIŞMALARININ MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ"

Şimdi bu üzüntü tabloyu temelden değiştirecek müjdeye gelelim. Sürekli düşündüm. Atatürk yaşasaydı oranın ne olmasını isterdim. Atatürk'ün havacılık vizyonu nasıl olurdu? Atatürk hep öngörülüydü. Atatürk vizyonerdi. Türk milleti için hep daha iyisini, daha ilerisini isterdi. Bugün Atatürk yaşasaydı havacılıktan anladığı sadece uçak mı olurdu? Tabii ki hayır. O geleceğin yüz yılına hazırlık yapardı. Elon Musk'ın kendi başına uzayı kolorize etmesine gönlü el vermezdi. Biz de onun vizyonu doğrultusunda tam da bunu yapacağız. İktidara geldikten hemen sonra Atatürk Havalimanı'nı havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi haline getireceğiz. Bize istikbalin göklerde olduğunu öğreten atamızın adını taşıyan bu merkez havacılık ve uzay sanayimizin dinamosu olacak.

"KENDİ MEKİKLERİMİZİ GELİŞTİRECEĞİZ"

Peki bunu kimlerle yapacağız? Gerçekten de önemli bir soru ve sorulması gereken bir soru. Merkezin kurulması ve geliştirilmesi için başarıları dünyaca tanınan ve başta Amerika'daki Sierra Nevada şirketinin sahipleri Eren Özmen ve Fatih Özmen'le yapacağız. Lütfen gençler gidin Google'a bu isimleri yazın. Ne cevherlerimiz var bu dünyada görün. Uzay merakları bilir. Özmen ailesinin yönetimindeki SNC şirketi NASA'nın en önemli projelerinde kritik ürün ve hizmetler geliştirmiş, dünyanın havacılık devi Amerika Birleşik Devletleri'nde milyarlarca dolarlık değere sahip bir şirkettir. Amerikalılar, bizim evlatlarımızdan, bizim beyinlerimizden işte böyle yararlanıyorlar. Kendileriyle konuştum ve bunu yapmaya davet ettim. Biz kendi mekiklerimizi geliştireceğiz. Bu pistlerde bunları yapacağız.

"BU ŞAMPİYONLAR LİGİ TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞACAK"

Ha bir hayalim daha var SNC şirketi uzayda aynı zamanda habitatlar kuruyor. Bu habitatlarda araştırmalar yapılıyor. Mesela kanser araştırmaları uzayda yürütülüyor. Hayalim Canan Dağdeviren'le Eren Özmen'in birlikte bu konuda Türkiye için çalışmalarıdır. Canan Dağdeviren'le MIT'de (Massachusetts Institute of Technology) tanıştım ve buluştum. Onu da mutlaka Google'da aratın. Onu da göreceksiniz. Onu da tanıyacaksınız. Büyük şeyler yapacağız çok büyük ve güzel şeyler yapacağız sevgili halkım. Bu Şampiyonlar Ligi Türkiye için çalışacak. Bunu da Atatürk'ün sizlere emanet ettiği bu vatandan sizler için yapacağız. Genç arkadaşlarım, unutmayın sizler için yapacağız. Bu hamleyle yurt dışına giden beyinleri ülkemizde tutacağımız gibi tersine beyin göçünün kıvılcımını da başlatmış olacağız.

"HERKES YERİNİ BİLECEK"

İlginç bir bilgi daha vererek bitireyim. SNC'nin geliştirmekte olduğu en kritik ürünlerden olan Dream Chaser uzay mekiği 2015'te Marslı filminde kullanılmıştı. Türkiye'nin kendi Dream Chaser'ları da olacak. Ha şunu da söyleyeyim bunlar devlet projesi olacak. Bay Kemal asla bunları parti propagandasına döndürmeyecek. Bizim iktidarımızda devlet devlet olacak, partide parti. Herkes yerini bilecek. Sizleri saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum sevgili genç arkadaşlarım.

SIERRA NEVADA CORPORATION (SNC) NEDİR?

Sierra Nevada Corporation (SNC), ABD merkezli uzay sistemleri, ticari yörünge taşımacılığı, mikro uydular, enerji, tele-tıp ve nanoteknoloji gibi konularda uzmanlaşmış elektronik sistem sağlayıcısı ve sistem entegratörü bir teknoloji şirketidir. Şirket merkezi Nevada, Sparks'ta bulunmaktadır. İş alanları bölgesel ve küresel 16 eyalet ve ülkede 30 farklı merkezde bulunmaktadır. SNC, astronotları yerküre alçak yörüngesine uçuracak ticari personel taşıma yeteneğini geliştirecek, NASA tarafından seçilen, sadece üç firmadan biri olmuştur.

SNC'de 3000 kişi çalışmaktadır. SNC'de, altı farklı iş alanı vardır ve dünya çapında bulunan çok sayıda müşteri destek siteleri ile birlikte 17 eyalette 31 yerleri vardır.

Şirket 1963 yılında Nevada'da kurulmuş ve Türk kökenli Fatih Özmen ve Eren Özmen çifti tarafından 1994 yılında satın alınmıştır. Geniş bir mühendislik geçmişi olan Fatih Özmen, Reno Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden yüksek lisans derecesi ile mezun olmuş ve 1981 yılında SNC'ye katılmıştır. İlk yıllarında tasarım ve geliştirilmesinde katkıda bulunduğu çok sayıda yüksek teknoloji sistemi SNC'nin birçok önemli entegrasyon programı başarısında katkı sağlamıştır.

ÖZMEN AİLESİ KİMDİR?

Eren ve Fatih Özmen uzay sistemleri ve teknolojileri alanında uzman ve eski uzay araçlarının çok yönlü yeni versiyonunu yapan “Sierra Nevada Corporation” şirketinin sahipleri.

NASA VE AVRUPA UZAY AJANSI İLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORLAR

Eren Özmen ve eşi Fatih Özmen, 1994 yılında “Sierra Nevada Corporation” Şirketini satın aldılar ve takip eden yılarda en ileri teknolojiye sahip uluslararası uzay, havacılık ve elektronik şirketine dönüştürdüler. Özmen ailesinin yönetiminde şirket, 20 kişilik küçük çaplı bir firmadan 3 binin üzerinde çalışanıyla 4 farkı ülke ve ABD'nin 18 eyaletinde faaliyet gösteren milyar dolarlık küresel bir kuruluşa dönüştü.

Uzay alanındaki en yenilikçi şirketlerden biri olarak kabul edilen Sierra Nevada Corporation, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ile birlikte çalışıyor.

ABD'NİN EN ETKİLİ KADINLARINDAN

Özmen çiftinin şirketi uzay rekabetinde uzay istasyonlarına kargo da taşıyacak "SNC Dream Chaser" adını verdikleri uzay araçlarıyla Elon Musk, Mark Cuban, Jeff Bezos’un ardından, dördüncü sırada girdi.

ABD'nin en güçlü kadınlarından biri olarak gösterilen Eren Özmen Ankara Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans eğitimi için ülkeye gitmiş. Aradan geçen yıllarda "Amerika’nın en zengin kendi kendine üreten kadınları” listesine 10’uncu sıradan giren Eren Özmen, 2.6 milyar dolarlık servetiyle Forbes'in 100 kişilik listesinde 10. sırada yer aldı.

NASA'dan uzay mekiği ihalesi kazanan Eren Özmen, 10. sırayı Oprah Winfrey ile paylaşıyor.

Fatih Özmen de Ankara Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans yapmaya ABD’ye gitmiş.