Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'da vatandaşlara seslendiği konuşmasında sık sık 'milliyetçilik' vurgusu yaparak iktidarı eleştirdi. Kılıçdaroğlu kapatılan şeker fabrikası üzerinden yaptığı eleştiride "Sadece şekerle kalmadılar. Memleketi yabancılar doyurmaya başladı. Bir de milliyetçiyiz diyorlar. Batsın sizin milliyetçiliğiniz" ifadelerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Afyon'da ilk kez gidip oy kullanacak gençlerin sayısı 42 bin. Demokrasiden yana mısınız, adaletten, haktan, hukuktan yana mısınız? O zaman sizden bir söz istiyorum demokrasiden, haktan, hukuktan yana oy kullanacaksınız.

Benim de size sözüm var başınızı öne eğdirmeyeceğim. Gençler büyük sıkıntı çektiğinizi biliyorum. Üniversiteden mezun oluyorsunuz işsizsiniz. İşsizlik bütün kötülüklerin anasıdır bunu da biliyorum. Bütün sorunları çözeceğiz. Mülakatı bitireceğim. Kul hakkını kimseye yedirmeyeceğim.

Afyon'da iş kurumuna başvuran sayı 30 bin, o da resmi. Bunun çözülmesi lazım. Taşeron işçileri buraya gelecekti izin vermediler. Onlara kadro sözünü dile getirdim. Bir gruba yaptılar bri gruba yapmadılar. Devlet taşeron çalıştırmaz, sözleşmeli öğretmen çalıştırmaz. Ne dedik Bay Kemal geliyor. Geleceğiz, çözeceğiz.

Size geldiler söylediler hızlı tren getiriyoruz. 2013'te temeli attılar, 2018'de bitecek dediler, şimdi de 2025'te bitecek dediler. Halkı aldatanlara oy verecek misiniz?

Sizden sözünde duran, vaadini yerine getiren siyasetçiler için oy kullanmanızı istiyorum.

Şeker fabrikalarını sattılar. Geleceğim, o şeker fabrikasını alacağız ve yeniden Afyonluların hizmetine sunacağız. 34 yıl sonra Türkiye şekeri ithal etti. Sadece şekerle kalmadılar. Memleketi yabancılar doyurmaya başladı. Bir de milliyetçiyiz diyorlar. Batsın sizin milliyetçiliğiniz.

Londra'nın bir mahallesinde bir bölümü alıp kapattılar. Londra'ya kaçırdıkları paraları getireceğim. Sandılar ki Bay Kemal bunları görmeyecek. O paraları getireceğim. Beşli çeteler diyorlar ki bu adamın ayağını nasıl kaldırırız. Ben kul hakkı yemem kul hakkı da yedirmem.

Saraylarda oturmak gibi bir derdim yok. Beşli çeteler diyorlar ki 'Acaba Kılıçdaroğlu'nun ayağını nasıl kaydırırız, bu adam cumhurbaşkanı olmasın.' Her türlü iftirayı atıyorlar. Benim öyle saraylarda oturmak gibi bir niyetim yok. Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın mütavazı Çankaya Köşkü var. Gideceğiz, orada oturacağız

Size namus sözüm var, hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Sağ elin verdiğini sol el bilmeyecek. Hiç kimsenin yoksulluğunu afişe etmeyeceğiz. Hiç kimse namerde muhtaç olmayacak.

Rapor yayımlandı 60 okul depreme dayanıklı değil. Afyon'da 60 okul neden yapmıyorlar. Beşli çeteye yapıyorlar. 21 yılda götürdükleri 418 milyar doları son kuruşuna kadar millete vereceğim.

Mütedeyyin kardeşlerime seslenmek istiyorum, kul hakkı yiyenlere Allah aşkına oy vermeyin, günaha ortak olmayın. Kul hakkı yiyenlere oy verecek misiniz? Oyu bizim inançlarımızı sömüren insanlara vermeyeceğiz.

Bu kardeşiniz 27 buçuk yıl devlette çalıştı. Parayı nereden bulacaksın? Elin oğluna parayı buluyorsun. O dolarla, avroyla yaptıkları bütün sözleşmeleri Türk Lirası'na çevireceğim.

Ecevit'in unutmadığım bir sözü var: Ne ezen ne ezilen insanca hakça bir düzen.

Az önce Sinan Ateş'le ilgili bir pankart açıldı. Ankara'nın göbeğinde ateş edeceksin öldürüceksin. Dosyayı gizli yapacaksın. Failleri bulup yargıya teslim edeceğim.

Bizim iki kırmızı çizgimiz var: Bayrak ve vatan. Onların milliyetçiliği hikaye. Suriye'de 34 askerimiz şehit oldu. Rusya ateş etti, şehit etti. Bu devletin cumhurbaşkanı nereye gitti Putin'in kapısına gitti. Putin ne yaptı aldı kapıda bekletti. Sonra gelebilirsin dedi. Bu mudur milliyetçilik?

Dışarıdan mal, mülk sahibi oluyorlar. Onlar kendi evlatlarını, çocuklarını paralı askerlik yaptırdılar. Bu kardeşinizin oğlu ne yaptı? Gitti, şerefli ordusunda askerlik yaptı. Benim param yok muydu? Vardı. Ama siyasetçinin topluma örnek olması lazım.

Bizim sınırlarımız yol geçen hanına döndü. Bay Kemal'e güveneceksiniz. En geç iki yıl içinde herkesi kendi ülkesine göndereceğiz. Biz ırkçılık yapmıyoruz. Onların yolunu, okulunu kreşini AB fonuyla yapacağız. Önce kendi evlatlarımız için çalışacağız. Tank palet fabrikasını Katar ordusuna sattılar. Geri alıp ordumuza vereceğim.

Dünyada hastanesi olmayan tek ordu bizim. Bütün askeri hastaneleri açacağız. Milliyetçi kim? Altı okumuzdan biri milliyetçilik bizim.

Ekrem Başkan'ın güzel bir sloganı var: Her şey çok güzel olacak. Gerçekten de her şey çok güzel olacak ve Bay Kemal sözünden dönmeyecek.