Menzil tarikatı liderinin ölümünün ardından oğullar arasında yaşanan miras kavgası büyüdü. Karşılıklı ağır suçlamalara bir yenisi daha eklendi. Saki Erol, kardeşlerinin babalarının odasına gizlice girerek kasayı boşalttığını iddia etti. Paylaşılamayan mirasın 17 milyar liradan fazla olduğu konuşuluyor. Nahoş çekişme, mütedeyyin kesimlerde kaygıyla izleniyor.

Menzil tarikatı lideri Abdulbaki Erol’un ölümünün ardından oğullar arasında süren miras kavgası, 17 milyar TL'yi aşan servet yüzünden büyüdü. Semerkand grubu ve Saki Erol arasında yaşanan çekişme, şeriat mahkemesi toplantılarında sert tartışmalara yol açtı.

11 AYDIR BÖLÜŞÜLEMİYOR

Abdulbaki Erol’un vefatı sonrası şeyhlik makamına oturan Muhammed Saki, Mübarek ve Fettah Erol kardeşler arasında sular durulmuyor. 11 aydır süren mal paylaşımındaki sorunun çözümü için ‘şeriat mahkemesi’ kurulacaktı. Görüntüleri sosyal medyaya da düşen ön toplantıda sert tartışmalar yaşanınca erteleme kararı alındı. Fettah-Mübarek kardeşlerin temsil ettiği Semerkand grubu, ağabey Saki Erol’un tavırları yüzünden sıkıntıların çözülemediğini savundu ve "Mollalara baskı uyguladı. Aleyhine karar çıkınca da toplantılara kendi heyetini göndermedi" açıklamasını yaptı.

BÜYÜK KISMI SEMERKAND'DA

Tarikatın en büyük kitlesini elinde tutan Saki Erol ise meselenin Cumhurbaşkanı’na kadar gittiğini ileri sürerek hakem heyetindeki mollaya şunları söyledi: “Malları saklıyorlar. Bu işi sen çözemezsin, hayale kapılma. İşin içine devlet girsin, bunların çakallıklarını ortaya çıkarır.” 1972’den bu yana var olan tarikat, bugüne kadar müritlerin bağışları sayesinde elde ettiği kazançları ticarette değerlendirerek bir servet yarattı. Saki Erol, bir türlü paylaşılamayan mirasın 17 milyar TL’den fazla olduğunu; 10 milyarının Semerkand grubunda kaldığını söyledi.

'MENZİL'DE 17 MİLYAR LİRALIK MİRAS KAVGASI

Menzil Tarikatı’nda miras kavgası her geçen gün daha da alevlenerek devam ediyor. Son olarak büyük kardeş Saki Erol, meselenin Cumhurbaşkanı’na gittiğini ileri sürdü ve çarpıcı iddialarda bulundu: Kardeşlerim, babalarının odasına gizlice girerek kasasını boşalttı. Devlet bunu düzeltmek zorunda. Biz vatandaşız, hakkımız yeniliyor.”

Menzil Şeyhi Abdulbaki Erol’un ölümünün üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Şeyhlik makamına oturmak için halifeliğini ilan eden üç kardeş Saki, Mübarek ve Fettah Erol arasındaki miras kavgası kızıştı. Geçtiğimiz günlerde kardeşler, miras anlaşmazlığını “şeriat mahkemesi” kurarak çözmeye karar verdiyse de bu adım tartışmayı daha da alevlendirdi. “Şer’i Hüküm Heyeti Toplantısı” şeklinde adlandırılan mahkemeye, Şeyh Abdulbaki Erol’un ölmeden önce hilafet verdiği Molla Nezir, Molla Abdurrahman ve Molla Şeyhmus hakemlik edecekti. Bu sebeple Saki, Mübarek ve Fettah Erol’un da katıldığı ve beyanlarını sunduğu toplantılar gerçekleşti. Ancak molla heyeti mahkemeyi ileri bir tarihe erteledi.

kardeskavgasi.jpg

Emeklilerin 'Geçinemiyoruz' Çığlığı: 'En Düşük Emekli Maaşı Asgari Ücretle Eşitlensin' Emeklilerin 'Geçinemiyoruz' Çığlığı: 'En Düşük Emekli Maaşı Asgari Ücretle Eşitlensin'

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Karar'dan Büşra Cebeci'nin haberine göre,  Fettah-Mübarek kardeşlerin temsil ettiği Semerkand grubu, ertelenme sebebi olarak ağabeyleri Saki Erol’u gösterdi. Erol’un mahkeme heyetine baskı uyguladığı, kendi aleyhine karara varılması sebebiyle toplantılara kendi heyetini göndermediği öne sürüldü.Erol’un ise toplantılarda mollalara anlattığı ve kayıt altına aldığı suçlamalar çok daha ağırdı. Kardeşlerinin var olan malları sakladığını iddia eden Erol, 11 aydır süren kavgayı mollaların çözebileceğine inanmadığını vurguladı. Meselenin Cumhurbaşkanı’na kadar gittiğini savunan Erol, mollalardan birine hitaben “Bunu sen çözemezsin, hayale kapılma, devlet çözebilir. Devlet bir girsin, ne kadar çakal olduklarını tespit eder. Hepsi çulsuz” ifadelerini kullandı.
1972’den bu yana var olan tarikat, bugüne kadar müritlerin bağışlarını ticarette değerlendirerek bir servet yarattı. Bugün bir türlü bölüşülemeyen mirasın miktarını da yine Saki Erol açıkladı. Mollara konuşan Erol “Tarikatın 17 milyar TL’den fazla bir mal varlığı bulunuyor. 10 milyar kadarı Semerkand grubunda. Avrupa’daki dergah, medrese ve taşınmazlar hariç. Bunların yüzde 90’ı da yine ‘Semerkand’da kaldı. Çoğu şirket, araç ve tapu, aile dışındaki kişilerin adına düzenlendi” dedi. Saki’nin konuşmasında tapuların üzerine yapıldığı iddia edilen özellikle üç kişinin ismi öne çıkıyor; Ahmet Türk, Hüseyin Kadıoğlu ve Semerkand Şirketler Grubu Genel Müdürü Yakup Alarçin...

Saki Erol, 10 yıldır kendisini özellikle maddi konulardan uzaklaştığını, tarikatın şirketleri üzerinden ticaret yapmayı reddettiğini, geçimini araç alım satımı yaparak sağladığını anlattı; kardeşlerini dergahları ticarethaneye çevirmekle suçladı. Erol, şöyle devam etti: “Biri geldi bana dedi ki; ‘Sen vakıftan para topla, yüzde 30’u senin. Bir de komisyonla çalıştırıyorlar insanları. Vakıf bu hale gelmiş. Seyda (mollalardan birine hitaben), bilmiyor musun? Ben söylüyorum, bu Cumhurbaşkanına kadar gitti. Devlet bunu düzeltmek zorunda. Biz vatandaşız, hakkımız yeniliyorsa devlet bunu iade etmek zorunda.”

MÜRİTLER DE İŞİN İÇİNDE

Tarikatta sadece kardeşler değil müritler de defalarca birbirine girdi. Bu kavgaların çoğunun sebebiyse dergahların paylaşılamamasıydı. Şeyh Abdulbaki Erol ölmeden önce oğlu Mübarek Erol, dergahların tamamının başkanı olarak görevliydi. Paralar da dolayısıyla onun yönetimindeydi. İddiaya göre; Antalya’da bulunan dergahın tapusu kağıt üstünde bir kişinin üzerine yapıldı ve göstermelik bir kira bedeli belirlendi. Tapuda adı geçen kişinin bölünme sonrasında Semerkand grubunda yer almasıyla birlikte dergahı kuran, yıllarca bağışta bulunan ya da kermes açarak kazanç sağlayan müritlerden 15 yıllık kira bedeli, faiziyle birlikte talep edildi. Yaşananlar, mütedeyyin camiada şaşkınlıkta ve endişeyle takip ediliyor.

Editör: Ahmet Kacır