İran basını, İsfahan'da şiddetli patlama seslerinin geldiğini duyurdu. Ülke genelinde tüm uçuşlar askıya alındı. ABD medyası ABD'li yetkililere dayandırarak geçtiği haberlerde, İsrail'in İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini bildirdi.

İran basını, İran Hava Kuvvetleri Üssüne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda patlama seslerinin geldiğini duyurdu.

Devlet televizyonunun haberinde, "Haber kaynakları, İsfahan eyaletinde nispeten şiddetli patlama sesi duyulduğunu bildiriyor. Bu sesin kaynağının ne olduğu henüz açıklanmadı" ifadelerine yer verildi. 

Reuters'ın haberine göre ise İran Ordusu'nun üst düzey komutanlarından Siavosh Mihandoust, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, gece saldırısında herhangi bir hasar meydana gelmediğini belirterek, İsfahan'da gece boyunca duyulan gürültünün şüpheli bir nesneyi hedef alan hava savunma sistemlerinden kaynaklandığını söyledi.

Devlet medyasında yer alan açıklamada Mihandaus saldırının herhangi bir hasara yol açmadığını söyledi.

İran haftasonu İsrail'e İHA ve füze saldırısı düzenlemişti ve bu saldırının ardından İsrail'in nasıl bir tepki vereceği izleniyordu.

İran'ın Fars haber ajansı dün geç saatlerde ülkenin merkezinde bulunan Isfahan kentindeki havaalanında bir patlama sesi duyulduğunu ancak patlamanın sebebin bilinmediğini bildirmişti. Devlet medyasında yer alan haberlere göre İran İsfahan, Shiraz, Tahran kentleri üzerinden uçuşları askıya almıştı.

İran'ın uranyum zenginleştirme programının merkezinde bulunan Natanz da dahil olmak üzere İran'ın nükleer tesislerinden birçoğu İsfahan'da bulunuyor.

SAVAŞ UÇAKLARININ KONUMLANDIĞI BÖLGE

Bu seslerin nedeninin henüz bilinmediğini belirten Fars, patlamaların yaşandığı şehrin kuzey batısında iran savaş uçaklarının da konumlandığı Ordu Hava Kuvvetleri'nin 8'inci Üssü'nün ve  İsfahan Havalimanı'nın yer aldığını aktardı. 

UÇUŞLAR ASKIYA ALINDI

İran'ın İsfahan eyaletindeki patlamaların ardından, İran Devlet Televizyonu ülke genelinde tüm uçuşların askıya alındığını duyurdu.

İran basını, İran Hava Kuvvetleri Üssüne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda patlama seslerinin geldiğini ancak seslerin kaynağının henüz belli olmadığını bildirmişti.

NÜKLEER TESİSLER GÜVENDE

İran'ın devlet yanlısı Tasnim haber, "güvenilir bir kaynağa" atıfta bulunarak İsfahan eyaletindeki nükleer tesislerin "tamamen güvenli" olduğunu söylüyor.

İRAN GÜVENLİK KONSEYİ'NDEN ACİL TOPLANTI

Güvenlik kaynakları saldırının ardından İran Ulusal Güvenlik Konseyinin acil toplantı yaptığını kaydetti. Ayrıca İran savunma sisteminin aktif hale getirildiği ve uçan bazı objeleri vurduğu iddia edildi.

İSRAİLLİ YETKİLİLER DOĞRULADI

Amerikan medyası, ABD'li yetkililere dayandırarak geçtiği haberlerde, İsrail'in İran topraklarına yönelik bir saldırı düzenlediğini bildirdi. İlk olarak Amerikan ABC News kanalının ABD'li bir yetkiliye dayandırarak verdiği İsrail'in İran'a yönelik saldırı haberi, daha sonra CBS News ve CNN tarafından da takipçilerine aktarıldı.

Adı açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırılan haberlere göre İsrail, yerel saatle cuma sabahı erken saatlerde İran'a yönelik bir karşı saldırı düzenledi. ABC News, İsrail'in aynı zamanda Suriye ve Irak'ta da bazı bölgeleri vurduğu yönündeki iddiaların doğrulanmadığını kaydetti.

İran'dan İsrail'e Gözdağı: İran, İsrail'e Saldırdı... İlk Açıklamalar Geldi: Karışık Mesajlar İran'dan İsrail'e Gözdağı: İran, İsrail'e Saldırdı... İlk Açıklamalar Geldi: Karışık Mesajlar

New York Times (NYT) gazetesinde yer alan ve İsrailli yetkililere dayandırılan haberde, "İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini doğruladığı" iddia edildi.

NYT gazetesinde yer alan haberde, İsrail'in İran'a yönelik son saldırısına ilişkin adı açıklanmayan İsrailli iki savunma yetkilisinin açıklamasına yer verildi. Habere göre İsrailli yetkililer, yerel saatle cuma sabahı erken saatlerde "İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini" doğruladı. 
 
Tel Aviv'den ve Washington'dan henüz saldırıya ilişkin resmi bir açıklama gelmezken, Amerikan medyasına açıklama yapan bazı ABD'li yetkililer, İsrail'in İran'a yönelik bir "karşı saldırı" düzenlediğini ve bu saldırıyı önceden Amerikalı yetkililere haber verdiklerini bildirmişti.

CNN'e konuşan ve adı açıklanmayan bir ABD'li yetkili, İsrail'in saldırıdan önce, "İran'a yönelik sınırlı bir karşı saldırı düzenleyeceğini" perşembe günü haber verdiğini ve ABD'nin bu saldırıyı "desteklemediğini" kaydetmişti. Ayrıca yetkili, söz konusu saldırıda vurulan bölgenin nükleer bir tesis olmadığını da sözlerine eklemişti. 

ABD SALDIRIYA YEŞİL IŞIK YAKMAMIŞ

CNN'e konuşan ABD'li yetkili ise Biden yönetiminin İsrail'in "İran'a yönelik bu karşı saldırısına yeşil ışık yakmadığını" ve ABD'nin bölgede kapsamlı bir çatışma istemediğini vurguladı. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon, söz konusu saldırıyı henüz doğrulamadı.

Kaynak: AA, Reuters