İsrailli analistler, Gazze Şeridi’ndeki “insani ara” kapsamında gerçekleştirilen esir takasına ilişkin görüntülerde, HAMAS’ın insani tavrı ve teşekkür ederek vedalaşan esirlerin çizdiği sıcak tablo karşısındaki “öfkelerini” gizlemiyor ve görüntülerin yayınlanmasına tepki gösteriyor.

İsrailli analist Yariv Peleg, sağcı “Israel Today” gazetesinde yayımlanan makalesinde, “Bu görüntülerin İsrail televizyonlarında yayımlanması ülkeye zarar veriyor.

Bunlar kesinlikle yayınlanamaz” ifadelerini kullandı. İsrailli siyasi analist Maya Lecker de Haaretz gazetesinde 26 Kasım’da yayınlanan makalesinde, İsrailli esirlerin  Gazze’de teslim edildiği anlara ilişkin görüntülerin yayınlanmasından rahatsızlığını aktardı.

İnsani görüntüler İsrail’e zarar veriyor

İsrailli esirlerden bacağından yaralanmış 21 yaşındaki Maya Regev’in İzzeddin el-Kassam Tugayları mensuplarından ayrılırken gülümseyerek el salladığı ve Arapça “şükran” diyerek teşekkür ettiği videoya da değinen Lecker, İsrailli esirin yaklaşımını “çocukça bir hayranlık”(!) olarak nitelendirdi.

İsrailli esirlerin HAMAS mensuplarına teşekkür etmesi ve el sallayarak vedalaşmalarının yer aldığı görüntüler ile serbest  bırakılan esir yakınlarının “esirlere Gazze’de iyi davranıldığı, herhangi bir işkence veya kötü muameleye maruz kalmadıkları” yönündeki açıklamaları, İsrail televizyonlarında eş zamanlı yayınlandı.

İsrail’den Gazetecilere 105 ‘Suç ve İhlal’ Saldırısı: Gazze’de Öldürülen Gazeteci Sayısı 140’a Yükseldi İsrail’den Gazetecilere 105 ‘Suç ve İhlal’ Saldırısı: Gazze’de Öldürülen Gazeteci Sayısı 140’a Yükseldi

Kimseyle görüştürmüyorlar, basına konuşturmuyorlar

İsrail Kanal 13 televizyonu da 27 Kasım’daki haberinde, İsrailli ailelerin, “serbest kalan yakınlarının Gazze’de kötü muamele veya işkenceye maruz kalmadıkları” ifadelerine yer verdi.

Gazze’de tutulurken yiyeceğin az olduğuna ancak bunun herkes için geçerli bir durum olduğuna işaret edilen haberde, esir yakınlarının, “Genel anlamda HAMAS mensubu aktivistlerden iyi muamele görmüşler. İlaç yokluğundan başka herhangi bir şiddet veya azarlama görmemişler” dediği vurgulandı.

Buna karşın Tel Aviv yönetimi, HAMAS’ın Gazze Şeridi’nden serbest bıraktığı İsrailli esirlerin basına konuşmalarını engellediği gibi akraba ve dostları dışında kimsenin kendileriyle buluşmasına da izin vermedi.

Kaynak: Milli Gazete