Geçtiğimiz günlerde Türkiye ve İngiltere arasında göçmen anlaşması imzalandı. Bu denli önemli bir anlaşmaya dair bırakın herhangi bir detayı, anlaşmanın imzalandığını dahi kamuoyu İngiliz basınından öğrendi. İngiliz basını, Türkiye’nin, bu anlaşmayla İngiltere’ye yönelik “yasa dışı göçün önüne geçeceğini” belirtirken, akıllara, “Bu anlaşma neden gizleniyor?” sorusu geldi!

Geçtiğimiz günlerde Türkiye ve İngiltere  arasında göçmen anlaşması imzalandı. Anlaşmanın imzalandığını kamuoyuyla paylaşan İngiliz basını; Türkiye’nin, İngiltere’ye yönelik yasadışı göçün önüne geçeceğini açıklarken Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Kaya, “İngiliz medyasına göre Türkiye ve İngiltere anlaşma kapsamında ortak polis merkezi kuracak, yoğun bir şekilde istihbarat bilgisi paylaşacak, İngiltere’ye göçmen akını olmaması ve yasadışı girişlerin tamamen kesilmesi için çalışmalar yapacakmış. Üzücü olan göçmen anlaşmasını imzalayan Türkiye’nin hiçbir yetkili kurumundan açıklama yapılmamasıdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve İngiltere arasında yapılan göçmen anlaşmasına yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor. Anlaşmaya dair konuşan Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, Türkiye’nin yapılan anlaşmalarla Avrupa’nın sığınmacı deposu haline geldiğini vurguladı.

GÖÇMEN ANLAŞMASI İLE İLGİLİ İKTİDAR NEDEN AÇIKLAMA YAPMIYOR?

Son yıllarda dünya kamuoyunun en önemli gündem maddelerinden biri olan göç sorununa ilişkin yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye ve İngiltere arasında göçmen anlaşması imzalandı. Anlaşmaya dair Türkiye tarafından net bir açıklama gelmezken Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, konuyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Türkiye’nin anlaşmayla ilgili kamuoyunu bilgilendirmemesini eleştiren Kaya, “Geçtiğimiz günlerde İngiliz basınında hepimizi şaşırtan, Türkiye ve İngiltere arasında göçmen anlaşması imzalandığına dair bilgiler paylaşıldı. İngiliz medyasına göre Türkiye ve İngiltere anlaşma kapsamında; ortak polis merkezi kuracak, yoğun bir şekilde istihbarat bilgisi paylaşacak, İngiltere’ye göçmen akını olmaması ve yasadışı girişlerin tamamen kesilmesi için çalışmalar yapacakmış. İngiliz basınının yanı sıra Büyük Britanya hükümetinin yetkili bakanları da buna benzer açıklamalar yaptılar. Burada üzücü olan durum; göçmen anlaşması yapan taraflardan biri olan Türkiye’nin hiçbir yetkili kurumundan söz konusu anlaşmaya ilişkin açıklama yapılmamasıdır. Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin neden herhangi bir açıklama yapmadı, yapmıyor? Bunu anlamak, izah etmek mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

ANLAŞMA KAPSAMINDA İNGİLTERE’DEN MADDİ DESTEK Mİ GELECEK

Anlaşmaya dair kaygılarını dile getiren Kaya, Türkiye’nin daha önce Evrupa Birliği ile maddi destek karşılığı yaptığı geri kabul anlaşmasını hatırlattı. Kaya sözlerinin devamında şunları kaydetti, “Bu iktidar daha önce Avrupa’dan Mali destek gelmesi karşılığında, Türkiye’nin sığınmacılar konusunda tampon bölge olmasını kabul etmişti. Şimdi de yine işin içinde mali destek olduğuna dair haberlerin paylaşıldığı bir ortamda, böyle bir anlaşmanın gündeme gelmesi, bu zamana kadar yaşananlardan ders çıkarılmadığının ispatıdır. Bu anlaşma İngiliz basınında yazılanlara ve İngiliz hükümeti tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında, gizli bir anlaşma hüviyeti taşımıyor ama nedense hükümet yetkilileri anlaşmanın detaylarını açıklamaktan kaçınıyor. Ülkemiz maalesef Avrupa’nın sığınmacı deposu haline gelmiş durumda. Bu sorunun bir an önce insani ve hukuki olarak çözülmesi gerektiği yönündeki kanaatimizi daha önce defalarca ifade etmiştik. Bu vesile ile bunu bir kere daha vurgulamak isteriz. Ülkemize gelen sığınmacıların Avrupa’ya yönelmemesi için bu türden anlaşmaların yapılmasını yorumlamakta zorlanıyoruz. Bu nedenle buradan Dışişleri’ne çağrıda bulunuyor ve bakanlığı İngiltere ile imzalanan anlaşmanın detaylarını bir an önce açıklamaya davet ediyoruz.”

Bir 6 kişi ve yazı görseli olabilir

Kaynak:Milli Gazete / Ali Ekber