İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBBEkrem İmamoğluİstanbul Planlama Ajansı'nın araştırma verilerine göre; İstanbul'da yaşamanın maliyetinin geçen seneye oranla yüzde 112 arttığını belirterek, "Aralık 2022'de İstanbul’da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyeti tam 27 bin 596 lira. Yani neredeyse dört kişinin yaşadığı bir ailede dördü de en az asgari ücretle çalışmalı ki bunun üzerine çıkabilsin" dedi. 

İmamoğlu, Şişli Belediyesi Sosyal Yardım Lansmanı’nda yaptığı konuşmada, “Bir kişinin inadı, milyonlarca yurttaşımızın yoksulluk çekmesine, çocukların yeterli beslenememesine, çocukların aç kaldığı bir Türkiye’yi görmemize neden oluyor” ifadesini kullandı.

Ekrem İmamoğlu şöyle konuştu:

"Israrla sürdürülen yanlış ekonomi politikaları, bugün ülkemizin her noktasını bu doğaldır ki, İstanbul'umuz da buna dahil; zorlu ekonomik şartların içerisine soktu ve itti. Açıkçası bunun tarifi şu. Bir kişinin inadı, milyonlarca yurttaşımızın yoksulluk çekmesine, çocukların yeterli beslenememesine, insanların da; sizin her defasında hepimize mutlaka talimat olarak aktardığınız, bir çocuğun bile aç girmeyeceği bir Türkiye var etme noktasında ne yazık ki tam tersine çocukların aç kaldığı bir Türkiye’yi görmemize neden oluyor. Tabiri caizse enflasyon canavarı, eskisinden çok daha büyük bir sorun ve aynı zamanda tabiri caizse doymaz bir canavar şeklinde geriye döndü. Durumu açıkça ortaya koymak adına değerli Genel Başkanım, sizler veriyi seversiniz ve veri üzerinden konuşarak çözüm üretmeyi en iyi bilen insanlardansınız.

"İstanbulluların yüzde 61'i, 'geçinebilecek kara kazanmıyorum' diyor" 

Dolayısıyla birkaç veriyi sizinle İstanbul Planlama Ajansı üzerinden paylaşmak isterim. İstanbul’da yaşam maliyeti; Aralık 2021'den Aralık 2022'ye kadar olan süreçte, İstanbul’da yaptığımız araştırmada, yüzde 112’yi aşan bir oranda ne yazık ki arttı. Yine Aralık 2022'de İstanbul’da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyeti tam 27 bin 596 lira. Yani neredeyse dört kişinin yaşadığı bir ailede dördü de en az asgari ücretle çalışmalı ki bunun üzerine çıkabilsin. Böyle bir aile demografisi ülkemizde yok. İstanbul Barometresi’ne göre, İstanbulluların yüzde 61’i son üç ay içerisinde, ‘geçinebilecek kadar para kazanmıyorum’ diyor. Yine TÜİK verilerine göre Ekim 2021 ile Ekim 2022 arasında gıda enflasyonu, yüzde 27’den yüzde 99’a çıktı. İTO verilerine göre ise İstanbul’da gıda enflasyonu yüzde 21’den tam yüzde 115’e çıktı. Bunlar aslında yaşamı derinden etkileyen gerçek veriler. Türkiye, Eylül 2022 içerisinde Zimbabve, Lübnan ve Venezuela’nın ardından dünyada en yüksek gıda enflasyonuna sahip dördüncü ülke." (ANKA)