Baro TV'de bir programa konuk olarak katılan İlber Ortaylı ezber bozan, gündem olacak bilgilere yer verdi.

Kabul görmüş algının aksine Türkçe ezandan Arapça ezana dönülmesi kanun teklifini  CHP'nin verdiğini belirten İlber Ortaylı konuşmasında "Türkçe ezandan tekrar Arapça ezana dönülmesi için verilen kanun teklifi,  Demokrat Parti’nin değil CHP’nindir. Öbürü onu devam ettirmiştir" dedi. Arapça ezana geri dönülmesine karşı çıkanlarında bulunduğunu söyleyen Ortaylı, Celal Bayar'ın da bu tarafta bulunduğunu söyledi.

KARŞI ÇIKANLAR DEMOKRAT PARTİ'DE

Ortaylı konuşmasında "CHP’de karşı çıkanlar olduğu gibi DP’de de oldu. Kim DP’de karşı çıkan? Celâl Bayar" dedi. İlber Ortaylı'nın gündem olan ifadeleri şöyle:

"Şimdi ezan. Ezanın Türkçesinin okunmamasın, Arapçasının okunmasının yasak olmaktan çıkarılması, bu konudaki kanun teklifi Demokrat Parti'nin değil CHP'nindir. Öbürü onu devam ettirmiştir. CHP'de karşı çıkanlar olduğu gibi tabi DP'de oldu. Kim o DP'de karşı çıkan? Menderes değil, Menderes böyle çok suya giden adamdı. Menderes ideolojik bakımdan tabula rasa bir adamdır. Hırsız değildir. Çok çalışkandır. Herkes kadar o da memleketi sever ama tabula rasadır. Celal bey çok şedid bir İttihatçıdır. Bu konuda çok sert davrandı. Hatta İsmet Paşa'dan bile. Ve birtakım partililer vardı orada böyle çok şedid. Daha da enteresanı o sıra Millet Partisi'ne giren adamın yani bizim eski Milli Eğitim Bakanı'mız olan Cavid Beyin İnkılap tarihi yazan Profesör o daha da şiddetli davranmıştır. Çok laiklik taraftarıydı bunlar. Böyle geçmiştir. Çünkü CHP ideolojik bakımdan tek bir Monolit parti değildir. Maalesef grup zabıtları elimizde yok. Çok azı var ve hiç yayınlanmıyor."