Sağlık Bakanlığı'nın ilaç fiyatlandırmasında 1 euro karlışığı 10,76 TL olsa da güncel kurun 29 TL seviyesinde olması nedeniyle ilaç firmaları ya zarar ettiklerini söyleyerek ilaç göndermiyor ya da piyasan çekiliyor. Elazığ Eczacı Odası Başkanı Uğur Çelik, gidişatın iyi olmadığını belirterek sadece kanser değil yaklaşık 180 ilaca erişim olmadığını söyledi. Kanser hastaları ise ilaç bulamadıkları için tedavileri yarım kalıyor.

İlaç teminindeki problemleri gidermek amacıyla kur güncelleme kararına rağmen Türkiye hala ilaca erişmekte sorun yaşıyor. Gazete Duvar'dan Serra Taylan'ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı 2023 ilaç fiyatlandırmasına göre, 1 euro karşılığı 10,76 lira olarak belirlendi. Ancak güncel kurun 29 lira seviyesinde olması, ithalatçı firmalar ve üreticilerde zam beklentisine yol açıyor.

Öte yandan Türkiye’de kanser hastaları, tedaviye giden yolun her aşamasında çeşitli sosyal ve ekonomik zorluklarla karşılaşıyor. Kanser ilaçlarının piyasadaki tedarikinde yaşanan sıkıntıların yanı sıra, döviz kurundaki artış sebebiyle tek bir dozu on binlerce lirayı bulan ilaçlara erişmek hastalar için giderek zorlaşıyor.

'180 İLACA ERİŞİM YOK'

23. Bölge Elazığ Eczacı Odası Başkanı Uğur Çelik, sağlık ve medikal sektöründe toplamda 180 ilaca erişim olmadığını belirterek şunları söyledi:

‘’Euro şu anda 30 lira ama bizim ilaç kararnamesine bu rakam 14 Lira. Dolayısıyla firmalar da Türkiye’de zarar ettiklerini belirterek yeni model ilaçları ya göndermiyor ya da Türkiye piyasasından çekilme kararı alıyor. Şu an için çok büyük bir sıkıntı yok ama gidişat iyi değil”

Kur politikasından ötürü ilaç stoklarında sorunlar olduğunun altını çizen Çelik, “Piyasalarda ilaç stokları ile ilgili bir sıkıntı var, sadece kanser ilaçları anlamında değil başka ilaçlarda da yeterli stok yok. Bunun en temel sebebi, uygulanan kur politikası” diye konuştu.

'İLACI KULLANMAM GEREK AMA BULAMYORUM'

İdrar torbasında çıkan yarayı fark ettikten sonra hastaneye giderek kanser olduğunu öğrenen ve geçirdiği birkaç farklı ameliyatın ardından çıkan yaranın tekrar çıktığını söyleyen U.A., “İdrar torbamda çıkan yaranın ardından kanser olduğumu öğrendim. Tedavim için ‘Mitomycın kyowa’ isimli ilacı ilk bir ay dört paket, sonraki aylarda ise 1 paket kullanmam gerek fakat ilacı bulamıyorum. Bu ilacı normal şartlarda hastane Sağlık Bakanlığı’ndan istiyor fakat ilaç bulunmuyor. Diğer ilaçlar da tedavim için fayda sağlamıyor, o nedenle zorluk çekiyorum. Umarım bu sorun en kısa zamanda çözülür” dedi.

U.A bu ilacın muadili olan ilaçların da tedavisinde faydalı olmadığını belirtti.