AK Parti’nin adayı Murat Kurum, İstanbul’da yapılamayanları eleştirdi. UKOME’de hükümet temsilcilerinin oylarıyla reddedilen yeni taksileri, Beştepe’den onayı çıkmayan Beylikdüzü metrosunu vaat olarak sundu. Kendi döneminde AVM yapılan deprem alanlarını yeniden oluşturacaklarını da söyleyen Kurum’un seçim vaatleri şaşkınlıkla karşılandı.

Cumhur İttifakı’nın İBB adayı Murat Kurum, yerel seçim öncesi seçim vaatleriyle projelerini açıkladı. Haliç Kongre Merkezi’ndeki tanıtımda ‘Sistem İstanbul’u duyuran Kurum, İstanbul’da iki yakaya iki tünel yapılacağını, Silivri’ye metrobüs geleceğini, Esenler ve Harem otogarlarının taşınacağını söyledi. Projeler arasında Kanal İstanbul’dan bahsetmeyen Kurum, AVM’ye dönüştürülen, rezidans dikilen deprem toplanma alanlarının yeniden oluşturulacağını da söyledi.

İKTİDAR ADAYININ VAATLERİ MUHALEFETLE BENZER

Mevcut İBB yönetiminin 3 bin yeni taksi önerisi UKOME’de defalarca reddedilirken Kurum, taksi sayısının artırılacağını vaat olarak sundu. İmamoğlu’nun “Projesi ve kredisi de hazır ancak Beştepe onaylamıyor” dediği Beylikdüzü metrosunu da Kurum vaat listesine koydu. İmamoğlu’nun daha önce dile getirdiği gençlere ulaşım projesine Cumhurbaşkanı “Kimin cebinden neyi bedava yapıyorsun” tepkisini gösterirken Kurum benzer vaatler sıraladı.

sad.jpg

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Cumhur İttifakı’nın İBB Başkan adayı Murat Kurum, Haliç Kongre Merkezi’nde ‘Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu’ tanıtım toplantısına katılarak konuşma yaptı. Seçim vaatleri ve projelerini açıklayan Kurum “10 hedefi tek tek paylaşacağım. Sizlere uğraştıran değil, ulaştıran bir İstanbul vadediyoruz” dedi. Kurum 5 yıllık programını ‘Sistem İstanbul’ planı çerçevesinde anlattı: “İstanbul problemler yumağı haline geldi. Kentte büyük karmaşa ve kaos var. İstanbul’da her bir vatandaşımız yılda 288 saatini trafikte kaybediyor. Trafik çilesi ömrümüzden 3,5 yıl alıyor. İstanbul’da 2019’da yüzde 47 olan trafik yoğunluğu bugün yüzde 64’e yükselmiş durumda. Zirve saatlerde bu oran yüzde 90’ları aşıyor. Raylı sistem payını 2029’da yüzde 37’ye çıkaracağız. Ortalama yolculuk süresi 64 dakikadan 39 dakikaya düşecek. Trafik çilesi, 10 yılın sonunda bir daha geri dönmemek üzere son bulacaktır.

GERÇEKTE 8 KM’SİNİ ZOR YAPABİLDİLER

Açtık dedikleri 40.7 km’lik metro hattının gerçekte 8 km’sini zor yapabildiler. Devam eden metro projelerini iptal ettiler. İptal etmek yetmezmiş gibi metro şantiyelerimize kamyon kamyon hafriyat döktüler. Raylı hatlarımızı 650 km’ye çıkaracağız. 10 yıl sonra bu uzunluk bin 4 km’ye ulaşacak: Yenikapı-İncili-Sefaköy hattını tamamlayacağız, Sultanbeyli metrosunu biz tamamlayacağız, Sabiha Gökçen-Kurtköy arasındaki 6 km metro hattını da tamamlayacağız, Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü metro hattını 18 km yapacağız.

İKİ YAKAYA İKİ TÜNEL PROJESİ

İstanbul’da iki yakaya iki tünel projesi yapıyoruz. İstanbul’un merkezi bölgelerindeki trafik sıkışıklığını gidereceğiz. İlk olarak Çayırbaşı-Ayazağa-Levazım ve Dolmabahçe’de 25.7 kilometrelik tünel projesini yapacağız. Dolmabahçe’den başlayıp Kilyos’ta son bulacak. Diğer projemiz Kağıthane-Büyükçekmece arasındaki tüneller zinciri olacak. Ardından Yenisahra-Bostancı etabı olacak.

SİLİVRİ’YE METROBÜS

D-100 karayolunun trafik yoğunluğunu azaltacak Bayrampaşa- Büyükçekmece 50,9 km’lik tünel yapacağız. Sahil yoluna alternatif Harem Çekmeköy’e 23,8 km’lik tünel daha yapacağız. Silivri’ye metrobüs geliyor. D100 karayolunu düzenleyecek metrobüs hattımızı Tüyap-Slivri hattına kadar uzatacağız. Bunu da çok kısa bir sürede hayata geçirmiş olacağız. Esenler ve Harem Otogarlarını taşıyoruz. İki yakada 6 lojistik merkez kuracağız. Bu iki projeyle kent içinde bulunan yaklaşık 1 milyon ağır vasıta trafiğini şehrin çeperlerine taşımış olacağız. Filolarımıza her yıl 100 metrobüs, 250 otobüs kazandıracağız.

5 YILDA 650 BİN KONUT

Deprem terörle mücadele kadar önemlidir. İstanbulluların gündemi depremdir, deprem dönüşümüdür. Sizlere afete dirençli bir İstanbul teklif ediyoruz. Maalesef 1.5 milyon konut İstanbul’da deprem riski altında. 2019 yerel seçimlerinden önce deprem seferberliği ilan ediyoruz dediler. 5 yılda hazırlayacağız dendi. Ne vaat verdiler, her yıl 20 bin, 5 yılda 100 bin konut dönüşüm hedefi konuldu. 15 bin sosyal konutu süratle bitireceğiz vaadi verilmişti. Söz verilenin yüzde 5’i bile yapılmadı. Bu hızla giderlerse İstanbul’da dönüşümü 100 yılda bitirebilirler. İstanbul’da 5 yılda 650 bin konut inşa edeceğiz. Yatay mimari esas alınacak, İstanbul’da riskli yapı kalmayacak.

600 BİN KONUT DÖNÜŞTÜRÜLECEK

39 ilçede 7.5 milyon evimiz ve işyeri var bunun 3,5 milyonu risk altında. 600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerekiyor. 5 yılda söz verilenlerin yüzde 5’ine bile ulaşılmadı. Bu hızda giderlerse dönüşüm 100 yıl sürer. İstanbullulara söz tek bir riskli yapı kalmayana kadar mücadele edeceğiz. İstanbul’da 5 yılda 39 ilçede yatay mimari eksenli 650 bin konut inşa edeceğiz. KİPTAŞ ile 300 bin konut yapacağız. 15 Nisan’da hemen başvuruları alacağız. Yarısı bizden ile 700 bin TL hile, 700 bin TL kredi desteği, 100 bin TL taşınma desteği vereceğiz. 100 bin özel sosyal konut üreterek 18 ayda tamamlayacağız. Bu konutlar satılamayacak, düşük gelir grubundaki vatandaşlarımıza çok ucuz fiyatla kiralayacağız.

GENÇLERE ULAŞIMDA YÜZDE 40 İNDİRİM

Onlar söz verdi yapmadı. 1 Nisan sabahı gençlerimize ulaşımda yüzde 40 indirim yapacağız. Memlekete giden öğrencilerin yılda 2 defa olmak üzere Büyükşehir olarak biz karşılayacağız. Aile kart’la 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere verilen ücretsiz ulaşım hakkını değiştiriyoruz. Artık hem yaşı 0-6’ya çıkarıyoruz, hem de babalara da çocuklarıyla ücretsiz seyahat hakkı veriyoruz. Okullarımızda beslenme desteği vereceğiz. İlköğretim öğrencilerine ulaşım tamamen ücretsiz olacak. Okullarımız hijyenik ve güvenli olacak.

AK Parti Genel Merkezi Önünde 'Nihat Zeybekci' Protestosu:İşbirlikçi İktidar İstemiyoruz, İncirlik ve Kürecik Kapatılsın AK Parti Genel Merkezi Önünde 'Nihat Zeybekci' Protestosu:İşbirlikçi İktidar İstemiyoruz, İncirlik ve Kürecik Kapatılsın

ÖĞRENCİ EVLERİNE DOĞALGAZ DESTEĞİ

Öğrenci evlerine 25 metreküp doğalgaz desteği vererek yanlarında olacağız. İlk defa evlenecek genç kardeşlerimize 50 bin TL beyaz eşya yardımı yaparak yanlarında olacağız. İhtiyaç sahibi emekliler için her ay İstanbulkartlarına 2 bin 500 lira destek ödemesi yapacağız. Emeklilerimizin her anında hep yanlarında olacağız. 25 yaş altı İstanbullulara, İBB Şehir Tiyatroları ve ücretli konserlerde yılda 3 defa ücretsiz bilet gibi avantajlar sağlayan Genç İstanbul Kartı’nı devreye alacağız. 3 şehir kütüphanesi kuracağız.”

UKOME’DE ENGELLENEN TAKSİLER VAAT LİSTESİNDE

Kurum “Taksi sorununu tamamen çözeceğiz ve öncelikle doğrudan sistem kurarak. Tüm sistemleri merkezi taksi çatısı altında birleştireceğiz. Şehrimizdeki taksi sayısını artıracağız” dedi. Ancak Kurum’un sözleri İBB Başkanı İmamoğlu’nun UKOME’de hükümet üyelerinin taksi sayısını artırma planını engelleme çalışmalarını akıllara getirdi. İktidar taksi sayısının artmaması için oy vermişti. İSPARK’ta yüzde 25 indirim yapacaklarını belirten Kurum, betona boğulan Atatürk Havalimanı’nda afet yönetim merkezi kurulacağını açıkladı. Kurum İmamoğlu’nun da benzer çalışması olan kreşler konusunda da benzer çalışması olan 7/24 nöbetçi kreş açacaklarını ifade etti.

‘BELEDİYE ÇALIŞANINA YÜZDE 70 ZAM ENFLASYONUN ALTINDA’

31 Mart atmosferi here geçen gün ısınırken rakiplerin bir birine karşı söylemi de sertleşiyor. Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Turgut Altonok, rakibi Mansur Yavaş’a belediye işçilerine yaptığı zam üzerinden yüklendi. Altınok “Seçime giderken yüzde 70 bir zam verdi. Bu zam iki yıldır yapılmayan zamdır. Yani enflasyonun altında verilen bir zamdır” dedi. Yavaş, belediye personeline 2023 Ocak ayında yüzde 45, Temmuz ayında ise yüzde 36 zam yapmıştı.

İMAMOĞLU’NDAN KURUM’A CEVAP: EKONOMİYİ YÖNETEMEYEN DÖNÜŞÜMÜ DE YÖNETEMEZ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, KİPTAŞ’ın hak sahipleriyle anlaşarak dönüşüm sürecini başlattığı İş Bankası Mensupları Sitesi’nin temel atma törenine katıldı. 1999’dan itibaren yönetilen kentsel dönüşüm sürecini eleştiren, yerel seçim öncesi yine tutulmayacak sözlerin verildiğini belirten İmamoğlu, “Yine aynısını yapacaklar. Ama herkes şunu biliyor; ekonomiyi yönetemeyenler kentsel dönüşümü de yönetemezler. Çok net” dedi.

16 milyona eşit hizmet anlayışının temsilcisi olmaya devam edeceklerinin altını çizen İmamoğlu, “Biz gerçek temeller atarız. Gerçek projeleri anlatırız. Seçimden önce 50-100 metre ray döşeyip üstünde tramvay gezdirmek için trafo getiren anlayıştan değiliz. Ya da seçimden önce bir köşeye, bir temel atıp üstüne beton döküp ‘o ne güzel beton’ diye konuşanlardan değiliz. Biz gerçek iş üreten halkını mutlu etmeye çalışan ve her şeyi gerçek bir şekilde sizlere gösteren şeffaf demokratik bir anlayışın bireyleriyiz” diye konuştu.

AK Parti’nin İBB adayı Murat Kurum’un “5 yılda 8 kilometre metro yaptılar” sözlerine de cevap veren İmamoğlu “65 kilometrelik metro hattımızı tamamlamış olacağız mart ayında. Matematiği bile unutarak siyaset yapan arkadaşların nasıl unutkan olduklarını Kanal İstanbul sorusuna verdiği cevapla görebilirsiniz. Onlar oy ve seçim öncesi zarar verecek ve düne kadar hararetle savundukları her şeyi bir anda unutan insanlar. Ya da seçimde eğer fayda verecekse her türlü yola başvuran anlayışlar olduğunu biliyoruz” dedi.