Seçim sonrası döviz kurunda beklenen yükseliş, vatandaşları döviz bürolarına yöneltti. Ekranlardaki anlık takip, kurun düştüğü anlarda döviz almak isteyenlerin uzun kuyruklar oluşturmasına neden oluyor.  Haberi Gazete Duvar’dan Berkay Çolak verdi. 

Seçim Öncesi Faiz Şoku: TCMB Faiz Kararını Açıkladı Seçim Öncesi Faiz Şoku: TCMB Faiz Kararını Açıkladı

Gazete Duvar’dan Berkay Çolak’ın haberine göre, ara vermeden çalıştıklarını anlatan bir döviz bürosu çalışanı, yoğunluğun artması durumunda sırada bekleyenleri başka döviz bürolarına yönlendirdiklerini ifade etti. İsmini vermek istemeyen bir döviz bürosu çalışanı, ‘Biz büroyu açmadan emekliler büro önünde beklemeye başlıyor. Bu aralar talep çok yüksek ve özellikle emekliler ile yurt dışından çalışmaya gelenler birikimlerini dövize çeviriyorlar. Bazen öyle sıralar oluşuyor ki başka döviz bürolarına da gidebilirsiniz diyoruz’ şeklinde konuştu.

Döviz bürosu çalışanı, kendilerine döviz kurunun ne kadar olacağıyla ilgili çok soru sorulduğunu belirterek, “Artışı genelde bizlere soruyorlar ama biz döviz artışıyla ilgili bir şey söyleyemeyiz. Sonuç olarak biz de bilmiyoruz ve yanıltıcı konuşmak istemiyoruz. İnsanların geneli yerel seçimler sonrasında dövizde artış olacağını düşünerek elindeki paraları dövize çeviriyor. 20 dolar alabilmek için 20 dakika sırada bekleyenler var” şeklinde konuştu.

Üç hafta önce de devaluasyon telaşıyla kuyruklar vardı

Şubat enflasyon verisinin beklentilerin üstünde çıkması ve TL mevduat faizlerinin enflasyona yenik düşmesi vatandaşı dövize yöneltti.   Kurda kriz işareti olan bankalararası piyasa ve Tahtakale döviz fiyatları arasında makas açıldı. Artık birikimi olan vatandaşın bilgi almak için bir numaralı mecra konumuna yükselen YouTube’da döviz krizi tahmin yapan videolar gırla gidiyor.

HalkTV yazarı Fikret Bila Cuma sabahı yayınlanan köşesinde şu yorumu yaptı:    Merkez Bankası’nın piyasaya verdiği dövizi kısmen sınırlaması bile Tahtakale’de döviz büroları önünde çift sıralar oluşmasına neden oldu. Döviz fiyatları yükseldi. Yeniden döviz satışıyla eski düzeye düşürmeye çalışıyor.