Hayat pahalılığına yenilen dar gelirlinin çağrıları karşılık bulmadı. Emeklinin elinde banka promosyonu ile 3 bin lira bayram ikramiyesi kaldı. Hükümetten beklentilerin karşılanamadığı süreçte de yük belediyelere bindi. Ucuz etten lokantaya, diş hastanesinden internete kadar birçok alanda destekler devreye sokuldu. Gelinen nokta ‘Asıl sorun belediyeleri buna mecbur bırakan tabloda’ yorumlarına yol açtı.

Türkiye yerel seçim yolundayken sandığın üstüne ekonomi gölgesi düşüyor. Asgari ücretliden emekliye kadar dar gelirli kesimin hayat pahalılığı karşısında feryadı arttı. Ancak emeklilerin seyyanen zam beklentisi, hükümetten gelen farklı yönde açıklamalarla ümitsizliğe dönüştü. Geçim derdinin tavan yaptığı dönemde ise belediyeler devreye girdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Başkent Market’lerinin önünde vatandaş ucuz et için sıraya girdi.

‘ÇOCUKLARA SÜTLE BİRLİKTE BALIK DA VERMEYE ÇALIŞIYORUZ’

İstanbul’da Kent Lokantaları sonrası İBB Başkanı İmamoğlu “Yoksulluk-açlık afeti var. Çocuklarımıza sütle birlikte balık da verebilir miyiz diye çalışıyoruz” dedi. Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da diş hastanesi açılacağını duyurdu. Birçok belediyede halk ekmekten, internet desteğine kadar destekler hayata geçirildi, vaatler verildi. Dikkat çeken tablo karşısında vatandaşın temel ihtiyaçlarına cevap verme sorumluluğunun devlette olduğu hatırlatıldı.

Avrupa Birliği (AB)Mülteci Yardımının Hesabını Sordu, Ankara Kem-Küm Etti... Avrupa Birliği (AB)Mülteci Yardımının Hesabını Sordu, Ankara Kem-Küm Etti...

2603krt01a-tum.jpg

Karar'ın haberine göre, Türkiye’de son yıllarda bir türlü tutulamayan yüksek enflasyon ve dizginlenemeyen döviz kurundaki artış vatandaşın alım gücünü günden güne düşürdü. Çarşıda-pazarda etiketlerde her hafta yaşanan değişim vatandaşın mutfağında yangını büyütürken hükümetin asgari ücrete ve emekli aylıklarına beklenenin altında zama gitmesi sorunları daha da büyüttü. Okula giden öğrencinin beslenme çantası boş kaldı. Sınavı kazanmasına rağmen genç üniversiteli kaydını yapamadı veya sildirmek zorunda kaldı. Yurt ücretini ödeyemeyen, barınamayan üniversiteli memleketin yolunu tuttu. 31 Mart seçimleri ise yaşanan krizin daha da net bir şekilde yansımasını sağladı.

UZAYAN UCUZ ET KUYRUKLARI...

Vatandaşın bekledikleri çözümler merkezi hükümet tarafından karşılanamayınca toplumdaki ‘Fakire devlet baksın’ söylemi gerçeğe dönüştü. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere muhalefetin elindeki belediyeler vatandaşın mutfağı ve cebindeki ataşe çare olmak üzere üst üste projeler açıklamaya başladı. Gıdadan yardım kartlarına, nakdi destekten ücretsiz aşıya, ulaşıma kadar belediyeler vatandaşa destek olmak için reçeteler açıkladı. Uzayan et kuyrukları, marketlerde indirim için gelenlerin oluşturdukları izdihamlar yaşanan krizin büyüklüğünü Ramazan öncesi ve ramazanın ilk günlerinde daha da net bir şekilde ortaya koydu.

YOKSULLUK-AÇLIK AFETİ VAR

Vatandaşın mutfağındaki ateşin büyüklüğünü anlatan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Şu an yoksulluk-açlık afeti var” dedi. Sözlerine devam eden İBB Başkanı “Süt verdiğimiz çocuklarımıza acaba balık da verebilir miyiz diye çalışıyoruz. Gıda alsın çocuklarımız, zayıf çocuk görebilir miyim ben ya? Benim içim yanar” ifadesini kullandı.

Ulaşımdaki hizmetlerinden biri olan anne karta da değinen İmamoğlu ekledi:

“Anne Kart ile 650 bin annenin ücretsiz ulaşımını sağlayarak milletin parasını millete veriyoruz.”

PAZAR DESTEĞİ, ÜCRETSİZ ULAŞIM

İmamoğlu ayrıca 600 bin haneye sosyal destek, tek asgari ücretle geçinen hanelere yıllık 10 bin TL pazar ve 10 bin TL ulaşım desteği, dar gelirlilere yüzde 60 kentsel dönüşüm desteği, her ilçeye Kent Lokantası, ihtiyaç sahiplerine 75 milyon öğün yemeği sağlayacaklarını da açıkladı. İBB ayrıca yeni dönemde 100 bin üniversiteliye 15 bin TL burs, eğitim bursundan yararlanamayanlara ücretsiz ulaşım desteği, 14 yeni yurt, 40 yeni kütüphane, 100 bin gence kültür sanat etkinlik desteği, 5 bin gence sanat eğitimi desteği sağlanacak.

ABB’DEN UYGUN FİYATA ET YARDIMI

Dar gelirlinin derdine çare olmak için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da bir dizi proje açıkladı. Devam den mevcut projelere değindi. ABB, yüzde 100 yerli besi hayvanlardan temin edilen ürünler, 7 farklı noktadaki Başkent Market şubesinde ve ilçe ilçe gezen Başkent Mobil Market aracılığıyla uygun fiyatlı olarak vatandaşlara ulaştırılıyor. Uygulamanın ilk 11 gününde toplam 59 ton 824 kilogram et satışı gerçekleştirildi. ABB’nin, hijyenik ve uygun fiyatlı et ürünlerini, Başkent Market şubeleri ve ilçe ilçe gezen Başkent Mobil Market otobüsü aracılığıyla vatandaşlara ulaştırmayı sürdüreceği belirtildi.

DİYABETLİ ÖĞRENCİYE SINAV SENSÖRÜ

ABB Başkanı Yavaş, LGS ve YKS’ye girecek ‘TİP-1 Diyabetli Öğrenciler İçin Diyabet Sensörü Destek Programı’nda; “Belki çok başarılı bir öğrencimiz sadece diyabet nedeniyle sınavda güçlük çekiyor. Bu nedenle onlara da bu şekilde destek olmak suretiyle en azından bir probleme daha destek olmak istiyoruz. İşte belediyecilik budur, sosyal belediyecilik budur. Emeklilerin problemi varsa onlara koşmak, başka hangi grubun problemi varsa onlara koşmak gerçek belediyeciliğin bu olduğunu düşünüyorum. Ankara’da 2 bin 500 kadar diyabetli öğrencimiz var. İnşallah onları da sınavlara girdikleri zaman diğer yaşıtları gibi eşit bir şekilde, sağlıklı bir şekilde sınava girmelerini sağlayacak sensörleri dağıtmış oluyoruz” dedi.

KIZ ÇOCUKLARI İÇİN ÜCRETSİZ HPV AŞISI

Ayrıca ABB, sosyal yardım alan ve 9-30 yaş aralığındaki kız çocukları ve kadınlara yönelik ücretsiz HPV aşısı uygulamasını başlatıyor. ABB Başkanı Yavaş, projeyi “İnsanı önceleyen belediyecilik anlayışımızla kız çocukları ve kadınlar için ücretsiz HPV aşısı uygulamamızı başlatıyoruz. Haziran ayında başlayacak olan aşı uygulamamızdan yararlanmak için belediyemizden sosyal yardım almak ve 9-30 yaş aralığında olmak yeterli” sözleriyle duyurdu.