Dövize endeksli şekilde yaşamsal öneme sahip kemoterapi ilaçları fiyatları güncellenen ilaçlara erişim imkansız hale geldi. Vatandaşlar ellerinde reçeteyle eczane eczane dolaşırken yaşamsal öneme sahip kemoterapi ilaçları bile bulunamaz hale geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, krizin nedenini hasta sayısındaki artışa bağladı. Eczacılar ise piyasadaki ilaç sıkıntısının temel nedeninin enflasyondan kaynaklı olduğunu söylüyor.

Yükselen enflasyon ve döviz kurundaki artış birçok alanda olduğu gibi sağlığı da vururken dövize endeksli şekilde fiyatları güncellenen ilaç ürünlerindeki yokluk adeta kıtlığa dönüştü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilaç bulunamamasının nedenini hasta sayısının fazla olmasına bağladı. Koca geçtiğimiz günlerde özellikle çocuk yaş grubu antibiyotikleri, soğuk algınlığı ilaçları, burun spreyi ve benzeri gibi ilaçlarda, mevsimsel olarak hastalık sayısındaki artışa bağlı olarak eksiklik yaşandığını belirtti.

Koca'nın "Önümüzdeki haftalarda, eksikliği yer yer hissedilen antibiyotikler, çocuk şurupları dahil olmak üzere tüketimi fazla olan ilaçların önemli oranda üretimi artırılarak piyasaya verilecek" açıklaması vatandaşlarda tepkiye yol açtı.

Koca'nın açıklaması vatandaşlarda "O zaman niye daha önce önlem almadınız" sorusunu akıllara getirdi. Eczanelerde ise şu anda yaklaşık 900 kalem ürün bulunamıyor. Bu sayının git gide azaldığı ifade edilse de eczacılar "Çok fazla ilaç yok" diyor. Eczacılar, artan döviz kuru ve planlama hataları nedeniyle Türkiye'de daha önce böyle bir ilaç krizini daha önce hiç görmediklerini söylüyor.

'ASIL SEBEP KUR FARKI'

Cumhuriyet'ten Şevval Aydoğan'ın haberine göre, krizin en büyük nedenlerinden biri Türkiye’deki ilaçların yüzde 55’inin yurtdışından ihraç ediliyor olması. İlaç fiyatları dolar ve Avro üzerinden hesaplandığı için eczacı odaları ilaç fiyatlarına yüzde 75 zam talep ediyor. Avro 20 lirayı aştığı için kriz büyüyor. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, piyasadaki ilaç sıkıntısının temel nedeninin enflasyondan kaynaklı olduğunu söyledi. Sayılkan, “İlaçlarının gelmemesinin asıl sebebi yaşanan kur farkıdır” dedi.

'SAĞLIK BAKANLIĞI KAYDA DEĞER ADIM ATMADI'

Türk Tabipler Birliği (TTB) İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, ilaç krizinin büyümeye devam ettiğini vurguladı. Öktem, “Sağlık Bakanlığı bu konuda kayda değer bir adım atmış değil. Sadece ‘sorun çözülecek’ diyorlar. Eczaneler ekonomik olarak yurttaş ise halk sağlığı açısından olumsuz etkileniyor” diye konuştu.

'BAŞKA ÜLKELERDE İSTİFA EDİLECEK BİR DURUM'

Ökten, Bakan Koca’nın “Mevsimsel olarak hastalıklar arttı” açıklamasına ilişkin ise şunları söyledi:

“Önem verdikleri bir konu gibi durmuyor. Ne vatandaşın şikâyetini dinliyorlar ne de TTB’nin, Türk Eczacılar Birliği’nin yaptığı açıklamaları. İyi bir sağlık politikası oluşturmazsanız, her yıl hastalığın ve hasta sayısının artmasıyla övünürseniz alacağınız sonuç budur. Bu başka ülkelerde istifa edilecek bir durumdur.”

Ankara Eczacılar Birliği Başkanı Taner Ercanlı “Şu anda uygulanan ilaç fiyat politikası bu sorunu çözebilecek yapıda değil. Yetkililerin sıfırdan ilaç fiyat kararnamesi çıkartılması gerek” dedi.

'ALTIN YERİNE İLAÇ GÜNÜ YAPILIYOR’

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, “Herkes eczane eczane dolaşıp ilaç arıyor, şans eseri bulan olursa yenisi bulunana dek o kutudakileri paylaşıyor. Eskiden altın günü düzenleyenler artık ilaç günü düzenlemeye başladı. Türkiye’nin geldiği vaziyet bu” dedi.

'MEVSİMSEL HASTALIKLAR İLK KEZ BU YIL MI BAŞ GÖSTERDİ?'

CHP’li Taşcıer, Bakan Koca’nın mevsimsel olarak hastalık sayısındaki artışa bağlı sorun olduğuna ilişkin açıklaması için ise şunu söyledi:

“Mevsimsel hastalıklar ilk kez bu yıl mı baş gösterdi? Okullarda ilk kez bu yıl mı salgın görülüyor? Sadece mevsimsel hastalıkların tedavisinde kullanılanlar değil, kemoterapi ilaçları da bulunamıyor. Şimdi benzer hastalığı olan insanlar birbirlerine ilaç götürür hale geldi.”

Eczanede olmayan ilaçlardan bazıları ise şöyle:

  • Antibiyotikler, çocuklar için ateş düşürücü şuruplar
  • Diyabet, kolesterol ilaçları
  • Kanser ilaçlarının birçoğu
  • Alzheimer, şizofreni, demans ve psikolojik rahatsızlık ilaçları
  • Hipertansiyon, kulak, göz ve burun damlaları
  • Kortizonlar, egzama ilaçları
  • Antidepresanlar
  • Migren tedavisi için kullanılan ağrı kesici ilaçlar