Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, kimilerinin "örgüt" kimilerinin "AK Parti içindeki bir paralel yapılanma" olarak nitelediği "Pelikancılar" hakkında bir yazı kaleme aldı. Barış Terkoğlu, bu gruba mensup olduğunu iddia ettiği isimlerin yaptıklarının devlet tarafından yalanlanan açıklamalarını derlediği yazısında, "Sanki devletin içinde devlet, devletin bir başka kanadıyla kavga ediyordu. Yaptıklarını muhalif biri yapsa muhtemelen ertesi gün “darbe girişimi” suçlamasıyla soluğu hapishanede alırdı" ifadelerini kullanması dikkat çekti.

'Gazeteci' Hilal Kaplan'ın seçim gecesi Twitter'da yaptığı "YSK, İstanbul'da oyların tamamını yeniden sayacak" paylaşımıyla başlayan, bazı basın-yayın organlarında çıkan ‘sandık başkanlarının gözaltına alındığı’ haberleriyle alevlenen ve bazı kesimler tarafından “Pelikan grubu hortladı” nitelendirmesine neden olan süreç devam ediyor.

Kaplan'ın yalanlanan ifadelerine muhafazakâr camiadan birçok tepki gelirken "Pelikancılar" hakkında, eski AK Parti milletvekili Aydın Ünal, "AK Parti’yi içeriden çökertmeyi gaye edinen örgüt” ifadesini kullandı. 

Barış Terkoğlu'ysa Cumhuriyet'te "Pelikancılar neden saldırıyor" başlığıyla yayımlanan yazısında şunları ifade etti;

"Pazartesi gecesi önce “YSK tüm oyların yeniden sayılmasına karar verdi”diye “Pelikan gelini” ortaya çıktı. Devlet yalanladı. Ardından İstanbul’da 30 sandık başkanının operasyonla gözaltına alındığını duyurdular. Hem Valilik hem Emniyet Müdürlüğü yine yalanladı. “Gaziosmanpaşa’da şokgörüntüler! CHP’liler polise saldırdı” diye bir kez daha şanslarını denediler. Bu kez Kaymakamlık devreye girdi yalanladı. Yine düğmeye basılmış gibi bazı yerlerde güruhları devreye girdi, CHP’lilere saldırdı. Polis havaya ateş açtı, durdurdu. 
Sanki devletin içinde devlet, devletin bir başka kanadıyla kavga ediyordu. Yaptıklarını muhalif biri yapsa muhtemelen ertesi gün “darbe girişimi” suçlamasıyla soluğu hapishanede alırdı. Neyse ki yargı kime dokunabileceğini kime dokunulmayacağını iyi biliyordu!" 

Sahi nedir bu “yeni paralel devlet”e İstanbul için silah çektiren? 
Bu grubun merkezindeki Sabah Grubu’nun patronunu bilmeyen kaldı mı? 17-25 Aralık operasyonlarından sonra Sabah-ATV, Kalyon İnşaat’ın oldu. Grubun içinde olduğu Zirve Holding’in satıştan kısa süre önce, 23 Ağustos 2013’te, İstanbul Ticaret Odası’na kaydettirildiği ortaya çıkınca kafalar karıştı. Sanki şirket gazete almıyordu da gazete kendisini alacak şirketi seçiyordu!


Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu arasında yaşanan anlaşmazlıklara dair iddialar içeren ve Davutoğlu'nun istifasına da neden olduğu öne sürülen “Pelikan dosyası” 2016’da yayınlanmıştı.

"Pelikan Dosyası" adıyla Wordpress'te açılan bir blogda Erdoğan ve Davutoğlu arasında yaşanan anlaşmazlıklara dair iddialar, medyada geniş yer bulmuştu. Yazıda, Erdoğan "Reis", Davutoğlu "Hoca" olarak tanımlanıyordu. Pelikan dosyasının Cem Küçük, Cemil Barlas, Hilal Kaplan, Haşmet Babaoğlu ve Melih Altınok tarafından hazırlandığı iddia ediliyordu.

İslamcı yazarlar arasında başlayan tartışmada Kaplan’a Akit yazar Kenan Alpay tarafından, “Pelikan Şebekesi namıyla maruf ateş topu gibi bir komitacılık türü doğdu. Hayır, E Tipi veya F Tipi komitacılık gibi yaygın ve köklü değil, onlar gibi tecrübe ve görgü sahibi değiller. Ama onlardan daha büyük ihtirasları, onları geride bırakmaya azmetmiş ‘acilci’ bir tarzları var” bile denmişti.

Bugün de 31 Mart yerel seçiminin Ankara ve İstanbul sonuçlarına yönelik başlayan tartışmada “Pelikan dosyası” tartışmasına atıflar yapıldı.

Hilal Kaplan daha sonra “düzeltme” yaptığı tweet’te “YSK oyların yeniden sayılmasına karar verdi” dedi; Twitter’da tartışmanın fitilini ateşledi.

Erdoğan'ın eski metin yazarı Aydın Ünal Cumhur İttifakı'nın Ankara ve İstanbul'u kaybetmesiyle ilgili olarak Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, "Ortaya çıkan tablonun en birincil müessir ve müsebbibi tartışmasız partiyi zehirleyen Sinsi Pelikan Örgütü’dür. Planları tıkır tıkır işliyor. Ama zeytinyağı gibi üste çıkacaklar. Eğer durdurulmazlarsa, partiyi tüketinceye kadar asla durmayacaklar" ifadelerini kullandı.

HDP Milletvekili Ahmet Şık, Çelik'in konuşmasının ardından Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Pelikancılar, AKP Sözcüsü Ömer Çelik sizden bahsediyor @hilal_kaplan "Sosyal medya başta olmak üzere insanlarımızı tahrik etmeye dönük yapılan açıklamalar karşısında hassasiyetimizin altını çiziyoruz" ifadesini kullandı.