Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHPGenel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugünkü görüşmesi üzerinden eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesini gündemine aldı.

Yetkin Report'ta yayımlanan "Erdoğan’ın Bahçeli gündeminde Sinan Ateş de var mı?" başlıklı yazısında Yetkin, "Türkiye’nin gündeminde ama hükümetin gündeminde değil. Bu da medyanın hükümet kontrolün dışındaki bölümü ve muhalefet partileri olmasa Sinan Ateş cinayetinin adi cinayet vakası görünümünde örtbas edileceği algısını güçlendiriyor. Bu cinayet kapalı kapılar ardında yapılacak Erdoğan-Bahçeli görüşmesinin gündeminde mi?" diye sordu. 

İşte Murat Yetkin'in yazısı şu şekilde:

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın MHP lideri Devlet Bahçeli’yi Bilkent’teki evinde ziyaret edeceği bir gün önceden, 1 Şubat’ta duyuruldu. İki iktidar ortağı son olarak 29 Aralık 2022’de Bahçeli elinde 99 beyaz gül demetiyle Beştepe’ye gittiğinde görüşmüşlerdi. Erdoğan’ın da Bahçeli’nin doğum gününü Üç Hilal şekerlemeli doğum günü pastasıyla kutlamasının ertesi günü, 30 Ocak’ta AK Parti-MHP Cumhur İttifakının seçim planlarını etkileyecek bir travma yaşanmıştı. Önceki Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş Ankara’da başından vurularak öldürülmüştü.
Erdoğan, sağdan sola, İslamcıdan milliyetçiye, Türk’ten Kürt’e herkesin konuştuğu bu siyasi cinayet hakkında aradan geçen 35 güne rağmen konuşmadı.
Dün akşam TRT canlı yayınındaydı. Karşısındaki biri moderatör olmak üzere beş gazeteci vardı ama hiçbiri -ki bu konuda yazan Hürriyet’ten Abdülkadir Selvi dahil Sinan Ateş cinayetini sormadı. Erdoğan belli ki ortağı Bahçeli’nin MHP’si içine uzandığı görünen bağlantılarıyla bu cinayetin sorulmasını istemiyor.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da bu aralar fazla konuşmuyor.

Türkiye’nin gündeminde ama…

Konu Türkiye’nin gündeminde ama hükümetin gündeminde değil. Bu da medyanın hükümet kontrolün dışındaki bölümü ve muhalefet partileri olmasa Sinan Ateş cinayetinin adi cinayet vakası görünümünde örtbas edileceği algısını güçlendiriyor.
Bu cinayet kapalı kapılar ardında yapılacak Erdoğan-Bahçeli görüşmesinin gündeminde mi?
Konuyu Erdoğan mı açar, yoksa “partililerimiz tutuklanıyor, mağdur ediliyor” şikâyetiyle Bahçeli mi?
Erdoğan’ın elinde Ateş cinayetinde Bahçeli’nin duruşunun MHP seçmenini ne yönde etkilediğini gösteren ölçümler mevcut. Görüştüğümüz etkili AK Parti kaynakları MHP’nin oy potansiyelinde düşüş saptadıklarını, hatta “yüzde 5’in altı” iddiasıyla dile getiriyorlar.
Seçime bugün itibarıyla 101 gün kaldı. Cumhur İttifakı MHP’deki iç travmadan etkileniyor. Konuşmamaları da mümkün mü? Mümkün. Erdoğan, Bahçeli’yi kızdırmak istemez ama Bahçeli de Erdoğan’a mecbur durumda.

Ateş cinayeti ve seçim dengeleri

Öte yandan muhalefet bastırıyor. Bir süre dul bırakılan eşi Ayşe Ateş’in eşinin ricasıyla konuyu açmayan İYİ Parti lideri Meral Akşener, yine onun ricasıyla Sinan Ateş cinayeti üzerine gitmeyle başladı. Akşener cinayet nedeniyle doğrudan Erdoğan’ı hedef alıyor. MHP’den bu nedenle soğuyan seçmenin bir kısmının İYİ Parti’ye (daha az kısmının da AK Partiye) gittiği tahmin ediliyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu zaten baştan itibaren gündemde tutuyor. Bu nedenle MHP’den CHP’ye oy kayması henüz görünmüyor ama en azından bazı ülkücülerin Kılıçdaroğlu ve CHP karşıtlığının yumuşadığı söylenebilir.
Erdoğan bu durumun Cumhur İttifakını olumsuz etkileyeceğini görecek kadar deneyimli bir siyasetçi ve endişe etmekte haklı. Zaten Bahçeli’nin destek diyeti olarak yüzde 50+1 koşulunu kabul etmeseydi bugün garanti görünen yüzde 35-40 arasındaki AK Parti oyuyla tek başına iktidarını sıkıntısız sürdürebilirdi.
Bahçeli bu badireyi de atlatacak, partisinin lideri olarak kalacak deneyime sahip ama safra atmadan atlatması giderek zorlaşıyor. Siyaset kulisinde cinayetinin nedenleri arasında gösterilen “Bahçeli sonrası iktidar” kavgasının bazı tarafları gider mi?

Cinayetin şifreleri ve Kremlinoloji

Erdoğan’ın Bahçeli’ye bir Sinan Ateş dosyası hazırlayıp hazırlamadığını önümüzdeki günlerde anlamak mümkün olur bence.
Örneğin Erdoğan’ın bu konuda konuşmaya başlaması, bu konunun görüşüldüğüne işaret olabilir. Konuşmanın yönü ise işlerin Bahçeli’nin istediği yönde gidip gitmediğini gösterecektir. İkisi de MHP’nin desteğine sahip içimler olan İçişleri ve Adalet bakanlarının da bu konuda konuşmaya başlamaları yeni tutuklamalar ya da yeni tahliyeler de işin seyrini gösterecek.
Bazen siyasi olaylar hiç beklenmedik yerlerden, beklenmedik biçimlerde patlıyor ve genel gidişe etli ediyor. Sinan Ateş cinayeti da böyle; suçun siyasi yönünü seçim ortamında örtbas etmek o kadar kolay değil. Öte yandan, bizleri şeffaf ve hesapverebilir yönetim hedefinden böyle uzaklaştıranlar utansın: eski Sovyetlerin Kremlinoloji yöntemleriyle bir siyasi cinayetin şifrelerini çözmeye çalışıyoruz. Türkiye’yi ve medyayı bu hale getirenler utancıdır, bizlerin değil."