Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, “Türkiye’de, para yok mantığı geçersizdir. Yıllara baktığımızda bütçeden yüzde 18-19 civarında emeklilere pay ayrılıyordu, bugün ise bu pay yüzde 10,1. Genel bütçeden ayrılan pay yüzde 40 civarında düşmüş. Maaşlar da bu yüzden yüzde 40 düşmüştür” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekliler ile ilgili yaptığı açıklamada, "Seyyanen artışların emekli maaşları arasında yol açtığı adaletsizliğin de farkındayız" demiş, ardından ise emekli aylıklarına yapılacak artışların maliyeye yüküne dikkat çekmişti. Erdoğan’ın açıklamasına tepki gösteren Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, “Türkiye’de, para yok mantığı geçersizdir. Yıllara baktığımızda bütçeden yüzde 18-19 civarında emeklilere pay ayrılıyordu, bugün ise bu pay yüzde 10,1. Genel bütçeden ayrılan pay yüzde 40 civarında düşmüş. Maaşlar da bu yüzden yüzde 40 düşmüştür” dedi. 

ANKARA /  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seyyanen artışların emekli maaşlarına etkisine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Seyyanen artışların emekli maaşları arasında yol açtığı adaletsizliğin de farkındayız” dedi. Erdoğan’ın yaptığı açıklama tepkilere neden oldu. Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, 2008’de yapılan SGK reformuna dikkat çekerek, “AK Parti iktidarı karışmasaydı durumumuz daha iyi olacaktı. Eğer 2008 senesindeki düzenleme yapılmamış olsaydı bugün ortalama emekli maaşı 25 bin TL olacaktı” dedi.

Ekonomide Çifte Kupa Yarışı: Ekonomik Tablomuz Faizde Dünya Üçüncüsü, Enflasyonda Dünya Dördüncüsü Ekonomide Çifte Kupa Yarışı: Ekonomik Tablomuz Faizde Dünya Üçüncüsü, Enflasyonda Dünya Dördüncüsü

“SORUN TERCİHTEN KAYNAKLI”

Seçimlerin yaklaşması ile düzenleme yapıldığını belirten Ergen, en düşük emekli maaşının 10 bin TL’ye yükselmesinin de geçinmek için yeterli olmadığının altını çizerek, “Emekli örgütleri olarak bununla ilgili açıklamalar yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Birçok şehirde sahada açıklamalar da yapıldı. İktidar, bu tepkiye karşı adım atmak istedi ancak para yok denildi. Yapılanlar ortada, sadece emeklilere gelince para yok deniliyor. Sorun tercihten kaynaklı” dedi.

“EMEKLİYE BÜTÇEDEN AYRILAN MİKTAR YÜZDE 40 CİVARINDA DÜŞMÜŞ”

İktidarın “bütçede paranın olmadığı” yönündeki söylemlerine dikkat çeken Ergen, bu tür söylemlerin geçersiz olduğuna vurgu yaparak, “Yıllara baktığımızda bütçeden yüzde 18-19 civarında emeklilere pay ayrılıyordu, bugün ise bu pay yüzde 10,1. Genel bütçeden ayrılan pay yüzde 40 civarında düşmüş. Maaşlar da bu yüzden yüzde 40 düşmüştür. Bugün, 2024 yılında 2,6 trilyon lira bütçe açığı olacağı hesaplanıyor, peki buradaki açık nasıl ortaya çıkar? Emekliler konu olduğu zaman para konusu gündeme geliyor. Artık kötü yönetilen ekonomiden dolayı açıklama yapmak zorunda kalıyorlar. Emeklilerin artık bir sarı kart göstereceğine inanıyoruz. Emeklinin kendisinin unutulmasına tepkisini saklamıyor” ifadelerini kullandı.

“EMEKLİLERİN SEVİNDİRİLMESİ LAZIM”

Emeklilerin taleplerine dikkat çeken Ergen, iktidarın adım atmalarını beklediklerini kaydederek, “İktidarın, 2008’de çıkan SGK reformunu reddetmelerini istiyor, yeni bir reform yapılmasını talep ediyoruz. Bayram ikramiyelerinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını istiyoruz. 3 bin lira nedir? Seyyanen zam olmaz deniliyor ama olabileceğine inanıyoruz. 1,5 trilyon liranın da göze alınarak emeklilerin sevindirilmesi lazım. Bazı düzenlemeler gerekli. Emeklilerin haklarının yasal olarak düzenlenmesi lazım” diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete. / Mehmet Fahri özkan