İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü vahşi katliama rağmen Türkiye ve İsrail arasındaki ticari ilişkilerin devam etmesi vicdanları yaralıyor. Bursa’da eski ve yeni bakanların katıldıkları bir etkinlik sırasında ‘Gemileri durdurun, halkı utandırmayın’ sözleriyle tepki gösteren üç vatandaş olaydan sonra gözaltına alındı. Daha önce de Erdoğan’ın Sakarya mitinginde açılan ‘Bu utancı sonlandırın’ pankartı apar topar kaldırılmıştı.

Gazze’de katliam yapan Netanyahu hükümeti Ramazan’da bile öldürmeye ara vermedi. Ankara’nın, İsrail’le ticareti devam ettirmesi ise vicdanları ayağa kaldırdı. İsrail Tarım Bakanlığı’nın kayıtları üzerinden İsrail’e en çok sebze ve meyve gönderen iki ülkenin Ürdün ve Türkiye olduğu yansıdı. Tel Aviv yönetimiyle ticaretin şubatta ise yüzde 20 artışla 422 milyon dolara yükseldiği ortaya çıktı. Oluşan tablo vatandaş nezdinde rahatsızlığı artırdı.

‘HALKIN SESİNE KULAK VERİN İSRAİL’LE TİCARETİ BİTİRİN’

Bursa’da millet bahçesinin açılış törenine katılan Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank protesto edildi. ‘Hükümet halkın sesine kulak versin. İsrail’le ticarete son verilsin. Bu durumdan utanç duyuyoruz’ ifadeleri kullanıldı. Tepkiler karşısında bakan sessiz kalırken gözaltılar yaşandığı ileri sürüldü. Gelinen noktada İsrail’le ticaret sürerken ‘Gemileri durdurun’ diyenlerin engellenmeye çalışılması tepki çekti.

1103krt01a-tum.jpg

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de kana doymuyor. Öldürülenlerin sayısı 30 bini aştı. Ancak dünyanın gözü önünde gerçekleşen katliamları durdurmaya yönelik meydanlarda yükselen sese çoğu ülkenin pasif politikalarıyla tepkisiz kalması vicdanları yaraladı. Ankara’nın tepkisi de hamasi söylemin dışına çıkmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son konuşmasında, İsrail Başbakanı Netanyahu için “modern dönem canisi” dedi ve ekledi:

“Bu katliamcıların uluslararası hukuk önünde hesap vermeleri için gerekeni yapıyoruz. Filistin davasına en çok biz sahip çıktık. Herkesin Hamas’a terör yaftası vurmaya çalıştığı dönemde biz buna açıkça itiraz ettik. Mısır makamlarıyla son dönemde gelişen ilişkilerimizi, Gazze’ye yardımların ulaştırılması için kullandık. Her kim ‘Hiçbir şey yapmadılar’ diyerek hükümetimizi eleştiriyorsa kul hakkına giriyor demektir. Tayyip Erdoğan 15 sene önce katillerin yüzlerine karşı ‘one munite’ diye haykırarak durduysa bugün de aynı yerde durmaktadır. Bize haksızlık edenleri kendilerini sorgulamaya davet ediyorum.”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş TOGG'a Dua Etti, 1,5 Milyon TL’lik TOGG Yerine 15 Milyon TL’lik Audi A8 İstedi Diyanet İşleri Başkanı Erbaş TOGG'a Dua Etti, 1,5 Milyon TL’lik TOGG Yerine 15 Milyon TL’lik Audi A8 İstedi

İHRACATTA ARTIŞ

Erdoğan’ın bu sözlerine rağmen Türkiye’nin İsrail’e ihracatı şubat ayında yüzde 20.7 artarak 422 milyon dolara ulaştı. Ankara, ocak ayında İsrail’i hedef ülkeler arasından çıkarmasına rağmen şubattaki artışla beraber ihracat neredeyse savaş öncesi hacme ulaştı. Türkiye’nin Tel Aviv’in ihtiyaçlarını gemilerle taşımasına tepkiler çığ gibi büyürken vatandaş da meydanlarda tepkisini göstermeye başladı. Bursa’da önceki gün millet bahçesinin açılış törenine katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank protesto edildi.

“Hükümet halkın sesine kulak versin. İsrail’le ticarete son verilsin. İsrail’le ticaret Filistin’e ihanettir. Yeter bu kadar, altıncı aydayız. 31 Mart’tan sonra ‘Filistin’e şöyle, böyle yardım edeceğiz’ diyorsunuz. Utanç duyuyoruz sizin bu tavrınızdan” ifadeleri karşısında bakanlar sessiz kalmayı tercih etti. Olay sonrası bakanlar bölgeden ayrılırken, duyarlı vatandaşlarından 3’ünün gözaltına alındığı öğrenildi.

kr1-pankart-2.jpg

EYLEMLER ARTIYOR

Bakan Özhaseki, Bursa’da “Mevlana Kentsel Dönüşüm Alanı Anahtar Teslim Töreni”nde de İsrail ile yapılan ticari faaliyetler sebebiyle protesto edildi. Özhaseki’nin konuştuğu esnada “İsrail’le yapılan ticaretten utanç duyuyoruz” yazılı bir pankart açıldı. Özhaseki, konuşmasını aynen sürdürürken pankartı açan kişilere müdahale edildi. İktidarın tutumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sakarya mitinginde de eleştirilmişti. Miting sırasında kalabalık arasındaki bir grup “İsrail ile ticaret utancı sonlandırılsın” yazılı bir pankart açmış; bir süre sonra polis zoruyla kaldırılmıştı.