Türkiye'den yurt dışına yapılan doğrudan yatırımlar hız kesmeden artarken, yurt dışından gelen yatırımlar ise düşmeye devam ediyor. Mart ayında da bu durum kendini gösterdi. Türkiye, net 224 milyon dolar doğrudan yatırım çıkışı verdi.

Türkiye’den yurt dışına yapılan doğrudan yatırımlar hız kesmeden artarken, yurt dışından gelen yatırımlar ise düşmeye devam ediyor. Mart ayında da bu durum kendini gösterdi. Türkiye, net 224 milyon dolar doğrudan yatırım çıkışı verdi.

Prof. Dr. Hakan Kara Ertelenen Zamlara Dikkat Çekti: Memur ve Emekli İçin Enflasyon Rakamları Manipüle Edildi Prof. Dr. Hakan Kara Ertelenen Zamlara Dikkat Çekti: Memur ve Emekli İçin Enflasyon Rakamları Manipüle Edildi

Ödemeler dengesi verilerine göre, mart ayında Türkiye’den net 224 milyon dolar doğrudan yatırım çıkışı gerçekleşti. Gayrimenkul ve diğer sermaye tasfiyeleri gibi unsurlar dikkate alındığında, negatif görünüm devam etti. Ocak-mart döneminde net girişler sadece 287 milyon dolar oldu; geçen yıl aynı dönemde ise bu fazla 1,2 milyar dolardı. Yabancı doğrudan yatırımlarda bozulma süreci devam ediyor.

TÜRKİYE’DEN GİDEN YATIRIMLAR ARTIYOR, GELEN YATIRIMLAR AZALIYOR

Ekonomim'de yer alan habere göre; mart ayında, hem net yatırımlarda hem de uluslararası doğrudan yatırımlarda giden yatırım, gelen yatırımdan daha yüksek oldu. Net giden yatırım 560 milyon dolar, gelen net yatırım ise 336 milyon dolar olarak kaydedildi. Uluslararası ekonomik gösterge niteliğinde olan yatırım kaleminde, giden yatırım 628 milyon dolar olurken, gelen yatırım 602 milyon dolar seviyesinde kaldı.

MART AYINDA YÜKSEK TASFİYE

Mart ayında uluslararası doğrudan yatırımlarda ana gösterge olan kalemde 602 milyon dolarlık giriş gerçekleşti. Ancak, aynı ayda tasfiye olarak adlandırılan çıkışlar 403 milyon dolar gibi yüksek bir tutarda gerçekleşti. Böylece ödemeler dengesinde gayrimenkul hariç net gelen doğrudan sermaye 199 milyon dolar gibi düşük bir seviyede kaldı.

GAYRİMENKUL YATIRIMLARI DÜŞÜŞTE

Uzun süredir dikkat çeken gayrimenkul yatırımı nedeniyle Türkiye’ye sermaye girişi yüksekken, bu alanda geçen yıl başlayan zayıflama mart ayında da sürdü. Mart ayında Türkiye’ye yapılan gayrimenkul yatırımları 236 milyon dolar olurken, 2024 Ocak-Mart döneminde bu rakam 796 milyon dolara ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde ise 1,4 milyar dolardı.

TÜRKİYE’DEN YURT DIŞINA GAYRİMENKUL YATIRIMI REKORA KOŞUYOR

Türkiye’den yurt dışına 2023 yılının tamamında 2,1 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yapılmıştı. 2024 yılının ilk üç ayı sonunda, geçen yılın aynı dönemine göre gayrimenkul yatırımları artışını sürdürdü. 2024 Ocak-Mart döneminde Türkiye’den yurt dışına yapılan gayrimenkul yatırımı 597 milyon dolara ulaştı; bu rakam geçen yıl aynı dönemde 368 milyon dolardı.

Editör: Ahmet Kacır