Merkez Bankası, kasım ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Kasımda cari açık 3,6 milyar dolar oldu.Böylece geçen yılın ilk 11 ayında cari açık 41 milyar 814 milyon dolara ulaştı. Açık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 930.6 yükseldi

Merkez Bankası, kasım ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Cari açık, ocak-kasım arasında 41,8 milyar dolar oldu. Kasım ayı cari açığı ise 3,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 7,1 milyar dolar oldu. Kasım'da, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 5,2 milyar dolar fazla verdi.

ALTIN VE ENERJİ HARİÇ CARİ FAZLA

Ocak-kasım döneminde altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 48,3 milyar dolar fazla verdi. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 3,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 2,6 milyar dolar oldu.

Net hata noksan ise kasım ayında 899 milyon dolar arttı. 11 aylık sürede net hata noksan 22,3 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Net hata noksan, 2021'in aynı döneminde 11,9 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler ise 775 milyon dolar olarak kaydedildi.

KASIMDA CARİ AÇIK 3,6 MİLYAR DOLAR

Portföy yatırımları 538 milyon dolar tutarında net giriş kaydedildi. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 300 milyon doları net alış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 65 milyon doları net satış yaptığı görülmekte. Kasım'da, resmi rezervlerde ise 3,6 milyar dolar artış yaşandı.