Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülkenin büyük kısmında fahiş kira artışları gündeme gelirken, vatandaşlar bahse konu olan fırsatçılığın çözülmesi için sık sık çağrıda bulunmaya devam ediyor. Katıldığı televizyon programında konuşan  Cumhurbaşkanı Erdoğan, fahiş kira artışlarını gördüklerini fakat çözüme ilişkin adımları seçim sonrasında atacaklarını ifade etti.

Ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonun ardından dar gelirli vatandaşın belini fahiş kira artışları da bükmeye devam ediyor. Özellikle 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından yıkıma maruz kalan illerden başka illere göçen vatandaşlar ile birlikte bazı fırsatçılar 3-4 bin lira olan kirayı 8-10 bin liraya çıkardı. Vatandaş ise artan kiralara tepki gösterince, iktidar seçim sonrasında yasal düzenleme vaadi verdi.

“FAHİŞ ARTIŞLARA KARŞI SEÇİMDEN SONRA YASAL DÜZENLEME YAPACAĞIZ”

Fahiş kira artışlarına ilişkin olarak geçtiğimiz günlerde katıldığı televizyon programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenleme yapacaklarını ifade ederek, “Büyükşehirlerde kira sorunlarını görüyoruz. Bu fırsatçılığa asla izin vermeyeceğiz. Seçimden sonra yasal zeminde adımlar atacağız. Seçimden sonra üzerine gideceğiz. Kiraların büyük şehirlerde ciddi manada yükseltildiğini görüyoruz. Bu vicdani, ahlâki, insani değil. Bu bir fırsatçılıktır. Bu fırsatçılığa da yasal düzenlemelerle kesinlikle izin vermeyeceğiz" dedi.

ÖNCELİK MAĞDURİYETE DEĞİL SEÇİM KAZANMAYA VERİLDİ

Yaşanan mağduriyetlere rağmen düzenlemenin seçim sonrasına bırakılması vatandaşların tepkisine neden olurken, iktidar yapılacak düzenleme ile mağduriyetin bitirilmesi yerine önceliği seçim kazanmaya verdi yorumlarına neden oldu. Dar ve sabit gelirli vatandaşlar, her açıdan maddi sorunlar ile boğuşmaya devam ederken, kira meselesinin ise daha erkenden çözülmesi gerektiği ve mağduriyete son verilmesi için çağrıda bulundu.

MAĞDURİYET SON BİRKAÇ YILDA ARTTI

Türkiye'de son birkaç yılda yüzde 110'a yükselen konut fiyatlarının ardından hükümet, fiyatların dizginlenmesi için çözüm yollarını daha önceden aramaya başlamıştı. İlk önce kira artışlarına ilişkin olarak yüzde 25 sınır getirilmişti. Sınıra rağmen birçok ilde yine birçok mağduriyet yaşanırken, kiracılar ile ev sahipleri arasında geçen mahkeme sayılarında da ciddi artışlar yaşanmıştı.

Kaynak:Milli Gazete /Mehmet Fahri Özkan