Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın et fiyatlarını düşürmek için ithalat çağrısı yapması, hayvancılık ve süt üreticilerinde büyük tepkilere neden oldu. Üreticiler, yükselen maliyetlere rağmen düşük alım fiyatlarından dolayı zor durumda olduğunu belirtiyor. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Şenkara, et fiyatlarının ithalat nedeniyle baskılandığını ve üreticilerin bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi. Şenkara, “Esnaf şu an ki fiyatlardan satmaktan mutlu olsa da üretici bu yüzden zor durumda kalıyor." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın et fiyatlarını düşürmek amacıyla ithalat çağrısı yapması, hayvancılık ve süt üreticilerini büyük bir krize sürükledi. Yükselen yem, enerji ve işçilik maliyetleriyle mücadele eden üreticiler, düşük süt ve et fiyatları nedeniyle ciddi zorluklar yaşıyor.
Cumhuriyet'in haberine göre; İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, yem, enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışa rağmen fiyatların ithalat nedeniyle baskılandığını belirtti. Şenkara, “Esnaf şu an ki fiyatlardan satmaktan mutlu olsa da üretici bu yüzden zor durumda kalıyor. Aslında artan enflasyonla birlikte et fiyatlarının da yükselmesi gerekiyordu, fakat regülasyon sayesinde bu yükseliş gerçekleşmedi” dedi.
Üreticilerin zor durumda kaldığını, ithalatın uzun vadede sektörü ve tarımı olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Şenkara, “Bu kışın gelmesiyle değil, enflasyonla orantılı olarak zaten yaz aylarında da üreticimiz bu artışları yaşıyor” diye konuştu.
"MALİYETLER KARŞISINDA HAYVANLARI KESTİRMEK ZORUNDA KALDIK"
Karar'ın haberine göre, Titar Tarım Başkanı Mehmet Doğan ise süt üreticilerinin maliyetler karşısında hayvanlarını kestirmek zorunda kaldığını ifade ederek, desteklerin artırılması gerektiğini söyledi. Doğan, “Üreticilerin en büyük sorunlarından biri, süt maliyetlerinin artmasına rağmen süt alım fiyatlarının düşük kalması. Bir litre sütün maliyeti 19 TL iken, sanayiciler ve toplayıcılar 12 TL ile 14,65 TL arasında alım yapıyor bu durum sürdürülemez. Süt fiyatlarının en az 21 TL ile 22 TL arasında olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Doğan, süt fiyatlarının maliyetlerin altında tutulmasının hem et hem de süt üretiminde azalmaya neden olacağını belirtti:
“Yüksek maliyetler ve düşük alım fiyatları yüzünden, dışarıdan ithal edilen süt inekleri 130 bin TL’ye alınırken, yerli üretici 60 bin TL ile 70 bin TL arasında kestirmek zorunda kalıyor. Bu durum uzun vadede hem et hem de süt üretiminde ciddi azalmaya yol açacaktır ve tüketiciler daha yüksek fiyatlarla karşılaşmasına neden olacak. Hükümetin üreticiye desteklerini artırması gerekiyor”