Erzincan'ın İliç ilçesinde bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Siyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesiyle göçük altında çok sayıda işçinin kaldığı belirtildi. Arama kurtarma çalışmalarının başladığını belirten Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, toprak altında kalan işçilerin sayısının ise henüz belli olmadığını ifade etti.

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Çöpler Altın Madeni'nde siyanür ve sülfürik asit dağları çöktü. İlk belirlemelere göre, çok sayıda işçinin toprak altında kaldığı öne sürüldü. Ekipler bölgeye sevk edildi.

edf.jpg

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, göçükle ilgili yaptığı açıklamasında AFAD ve UMKE ekiplerinin olay yerine hareket ettiğini açıkladı. Aydoğdu, açıklamasının devamında toprak altında kalanlar olduğunu ifade ederek, madende ise göçük olmadığını belirtti.

Aydoğdu'nun açıklaması şu şekilde:

"Maden ocağının dışında toprak kayması sonucu. Madende göçük yok. İşçilerimizden toprak altında kalanların ihbarını aldık. Sayı tam net değil. AFAD, UMKE, arama kurtarma ekiplerimiz olaya müdahale ettiler. Bütün arkadaşlarımız burada. İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya'nın talimatıyla hepimiz bu olaya sahip çıktık. Toprak altında kaç vatandaşımızın kaldığını, sonucun ne olduğunu ara ara paylaşacağım. Hassas bir konu. Biz olayın olduğu yerdeyiz."

g-001.jpg

ERZİNCAN BELEDİYE BAŞKANI: 10-12 KİŞİ TOPRAK ALTINDA

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, yaptığı açıklamada, "10-12 kişinin toprak altında olma ihtimali var, arama çalışması sürüyor" derken İliç Belediye Başkanı Mustafa Gürbüz "Toprak altında kalanlar var tam sayı net değil. Arama çalışmaları sürüyor. Benzer bir durum yaşanmamıştı. Böyle bir kaza ilk" dedi.

AFAD: 9 KENTTEN EKİP SEVK EDİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

ALİ YERLİKAYA: 667 ÇALIŞANDAN 9'U EKSİK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya "Yüzeyde maden işlemesinden dışarıya çıkarılan istiflenen toprak var. o toprağın kayması sonucu meydana gelen göçük. 667 çalışandan 9'u eksik. 400 kişiyle arama kurtarma çalışması sürüyor" dedi.

YILMAZ TUNÇ: 4 CUMHURİYET SAVCISI GÖREVLENDİRİLDİ

Toprak kaymasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir" ifadelerine yer verdi.

CUMHURBAŞKAN YARDIMCISI YILMAZ: TÜM İMKANLARIMIZLA SAHADAYIZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, olaya ilişkin şunları söyledi:

"Erzincan İliç’te meydana gelen toprak kaymasından etkilenen tüm madencilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Devlet olarak tüm imkânlarımızla sahadayız. Ekiplerimiz olayın yaşanması ile birlikte bölgede arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır. Bölgeye takviye ekipler de ivedilikle sevk edilmiştir.

İrtibat kurulamayan kardeşlerimize ulaşmak için tüm çabamızı sarf ediyoruz."

SAĞLIK BAKANI KOCA: TOPRAK ALTINDAKİLERE HENÜZ ULAŞILAMADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toprak altında kalan işçilere henüz ulaşılamadığını belirtti. Koca, "Erzincan İliç’te bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayı sebebiyle 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun" dedi.

Anagold Madencilik ve SSR Mining şirketlerinin faaliyet yürüttüğü bu maden sahası daha önce siyanür sızması iddialarıyla da gündeme gelmişti.

a.jpg

ANAGOLD ÇÖPLER ALTIN MADENİ: ACİL DURUM PLANIMIZI DEVREYE ALDIK

Madenin işletmeci şirketi Anagold Çöpler Altın Madeni, toprak kaymasıyla ilgili açıklama yayımladı.

Şirketten yapılan açıklama şu şekilde:

"Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın İliç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi. Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz. Saygılarımızla."

FACİA İLK DEĞİL

Karar'da yer alan habere göre, Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde 21 Haziran 2022’de yine bir facia meydana gelmişti. Bir boru hattındaki flanşın (boruları birleştiren parça) ayrılması sonucunda maden sahasında sızıntı olduğu, 20 tonluk siyanürlü sızıntının baraja karıştığı aktarılmıştı.

Erzincan İliç'teki Faciayla İlgili Şok Eden Acı Gerçek TBMM'de Ortaya Çıktı: Felaket 3 Ay Önceden Başlamış Erzincan İliç'teki Faciayla İlgili Şok Eden Acı Gerçek TBMM'de Ortaya Çıktı: Felaket 3 Ay Önceden Başlamış

ÇED raporunda yer alan ifadelere göre tesiste, bir yılda kullanılan kimyasal miktarı şu şekilde:

- 11 bin ton siyanür

- 122 bin ton sülfürik asit

- 50 kilogram nikrit asit.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA: "SABIRLI DERESİ'NİN FIRAT NEHRİ'NE ULAŞTIĞI MENFEZİN KAPAKLARINI KAPATTIRDIK"

Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan toprak kayması felaketiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık." ifadelerine yer verildi.

Ayrıca açıklamada, "Erzincan İliç'te meydana gelen maden kazasında toprak altında kalan işçilerimize bir an evvel sağ salim ulaşılması en büyük temennimiz. Devletimizin tüm imkanlarıyla sahadayız. Arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda devam ediyor. Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz." denildi.

'9 İŞÇİMİZİN GÖÇÜK ALTINDA KALMIŞ OLDUĞUNU DEĞERLENDİRİYORUZ'

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise "Bugün saat 14.28'de Erzincan İli İliç ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen göçükte ilk belirlemelere göre 9 işçimizin göçük altında kalmış olduğunu değerlendiriyoruz. Olay bölgesine AFAD İl Müdürlüklerinden, Erzincan JAK, Erzincan TSK ve Erzincan Gönüllülerinden olmak üzere toplam 400 personel görevlendirilmiştir. Göçük altındaki işçilerimize ulaşmak için çalışmalarımız başlamış ve devam etmektedir. Gelişmelerden kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.