CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İliç'teki maden faciasıyla ilgili önemli bir bilgi paylaştı. Yavuzyılmaz, Çöpler 2. Kapasite Artışı Nihai ÇED Raporu’nda, liç sahasının 5. ve 6. fazlarının inşa edilmemesine rağmen inşa edilmiş gibi gösterilerek kapasitenin 85,3 milyon tona çıkarıldığını açıkladı.

CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden faciasıyla ilgili çarpıcı bir belge yayımladı.

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın paylaştığı belgeye göre, dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un onayladığı Çöpler 2. Kapasite Artışı Nihai ÇED Raporu’nda yığın liç sahasının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde, inşa edilmiş gibi gösterilerek sahanın kapasitesi kağıt üzerinde 85,3 milyon tona çıkarıldı.

Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası

1-006.jpgDeniz Yavuzyılmaz

'BİR DEĞİL İKİ ŞİRKETİN BASKISI VAR'

Yavuzyılmaz, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İliç’te Anagold’un işlettiği ‘Çöpler madeninde’ aşırı yükleme yapılan ve kayma yaşanan yığın liç sahasına Kartaltepe A.Ş. adlı bir şirketin de, ‘Çakmaktepe madeninden’ çıkardığı oksit cevherlerini getirip yığdığını tespit ettik. Sonuç olarak: Bu maden tesisinde bir değil iki şirketin üretim baskısı var! Bu üretim baskısını kuran şirketlerin sahipleri de aynı! %80 SSR Mining ve %20 Lidya Madencilik (Çalık Grubuna bağlı) Sonuç felaket! Kaynak: Kartaltepe A.Ş. 2.Kapasite Artışı Projesi Nihai ÇED Raporu"

Deniz Yavuzyılmaz

@yavuzyilmazd

İliç'te Anagold'un işlettiği altın madeninde meydana gelen facianın nedenini tespit ettik. Dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un onayıyla  Yığın liç sahasının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde, inşa edilmiş gibi gösterilerek sahanın kapasitesi kağıt üzerinde 85,3 milyon tona çıkarılıyor.  Oysa ilk 4 fazın kapasitesi 58 milyon ton ve bu kapasite 2021 yılı ekim ayında dolmuş durumda.  Son 2 yıldır bu liç sahasına fazla yükleme yapılmış!  Bu aşırı yükleme hem Anagold, hem Kartaltepe şirketleri tarafından yapılıyor.  Bakanlıklarca doğru düzgün denetlenmiyor.  Sonuç; kapasite fazlası üretim ve denetimsizlik nedeniyle yığın liç sahası yıkıldı! Kaynak: Çöpler 2. Kapasite Artışı Nihai ÇED Raporu (2021), Çakmaktepe 2. Kapasite Artışı Nihai ÇED Raporu (2022)

ResimResimResim