Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi açılışında açıklamalarda bulundu. Konuşmasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu hedef alan Erdoğan, İstanbul'un yeniden çöp, çamur, çukur olduğunu ileri sürerek, "Bu şahıs nasıl olduysa bir yanlışlık oldu bu görevi aldı" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi'nin açılışında açıklamalarda bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu hedef alan Erdoğan'dan sert sözler geldi. İstanbul'un 1994 yılındaki gibi yeniden çöp, çamur, çukur olduğunu söyleyen Erdoğan,"Bu şahıs nasıl olduysa bir yanlışlık oldu bu görevi aldı" şeklinde konuştu.

İYİ Partide Yeni Başkan İçin Karar Günü İYİ Partide Yeni Başkan İçin Karar Günü

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Hem demir yolu hem de yaya odaklı çevreci bir projeyi İstanbullu kardeşlerimizin istifadesine sunmayı istedik.

Murat kardeşime onu söyledim, şimdi dedim önümüzde bir karar; inşallah Sirkeci Garı'ndan tüm bu istikamette istasyonlar başta olmak üzere tarihi eserler başta olmak üzere buraları sıfır kilometre yenilemeye ve buralardan inşallah mesajımızı vermeye kararlı mıyız.

'BÜTÜN BİNALAR, SURLAR YIKIK DÖKÜK'

5 yıl boşa geçti. Niye bir şey yapılmadı. Yapamazlar yapmazlar bunların böyle bir derdi yok. İşte Sirkeci'den şu geldiğimiz noktaya kadar bütün binalar yıkık dökük, surlar yıkık dökük. İşte bunları da yine inşallah biz yapacağız.

İstanbul'da tamamlanan raylı sistem ağlarının toplam uzunluğu 340 kilometreye çıkmaktadır. Projemiz ile sadece demiryolu inşası yapmayın, ayrıca çevrede yaşayan insanların konforunu artıracak diğer düzenlemeleri de gerçekleştirdik, gerçekleştiriyoruz.

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem hattının 30 yıllık süreçte ekonomiye toplam katkısının 785 milyon avro olacağını hesaplıyoruz. Yeni nesil ulaşım projelerimizin en güzel örneklerini biri teşklil eden Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem hattının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Bugün burada şu gerçeği tüm samimiyetimle tekrar ifade etmek istiyorum. Bakınız biz yaklaşık yarım asırdır siyaset yoluyla ülkemize hizmet etmenin mücadelesini veriyoruz. Bu güne kadar aziz milletimizin takdiriyle pek çok göreve geldim. Bundan 30 sene önce İBB başkanı olarak devraldığımız sorumluluğu daha sonra Başbakan ve Cumhurbaşkanı sıfatıyla taşımayı sürdürdük.

'BİR YANLIŞLIK OLDU BU GÖREVİ ALDI'

Mesele bugün hangi mevkide, makamda olduğunuz değil, geride hangi eserleri bıraktığınızdır. Bunun önemini tarihimize baktığımızda çok daha iyi anlıyoruz. Biz, yaklaşık yarım asırdır siyaset yolu ile ülkemize hizmet etmenin mücadelesini veriyoruz. Bugüne kadar pek çok göreve geldik. Kardeşlerim, gençler bilmeyebilir. Anne babalar bilir. Hafıza kaydımızı tazeleyelim. Hatırlayın. 1994'te göreve geldiğimizde İstanbul neydi? Çöp, çukur, çamur. Kim vardı iktidarda? CHP. Yani şu andakinin büyükleri. İstanbul bize niye devredildi. Bütün bu pisliklerden kurtulmak için. Rahmetli Kadir Bey İstanbul'a yeni bir çehre verdi. İstanbul yeniden ayağa kalktı. Bizim devrettiğimiz o miras Kadir Bey ile bu şahsa kadar geldi. Bu şahıs nasıl olduysa bir yanlışlık oldu bu görevi aldı. İstanbul yeniden çöp, çamur, çukur oldu. Diyoruz ki; Yeniden İstanbul. 32 gün kaldı.

Ülkemize kazandırdığımız vizyon projeler CHP ve Gezici tayfa tarafından engellenmek istendi. Marmaray'ı, Avrasya Tüneli'ni. Biz yaptık. Bir de sen bir şey yap. Sancaktepe'de mevcut metronun açılmış kuyusunu doldurmak suretiyle hizmet ettiğini zanneden, Kağıthane'de temel atmama töreni yapacak kadar zavallı olan bir İstanbul yerel yönetimi var. Şimdi bunlara gereken dersi 31 Mart'ta vermeye hazır mıyız? Öyleyse durmak yok. Ne yaparsak yapalım, içeriğine, faydasına bakmadan takoz koymanın çabasında oldular. Daha burada tek tek saymaya kalksak saatler sürecek sayısız engellerle karşılaştık.

'ŞEHRİN BİRÇOK BÖLGESİNDE TRAFİK KÖRDÜĞÜM HALİNDE'

İstanbul'un ihmali asla kaldırmayacağını çok iyi biliyoruz. İstanbul kendisine vakfedilmeyi uğruna adanmayı gerektiren, sadece kendisiyle ilgilenilmesini isteyen bir şehirdir. Bununu için İstanbul'a hizmet sorumluluğu yarı zamanlı yapılacak bir iş değildir. Son 5 yılda bu gerçeği maalesef acı şekilde yaşayarak tecrübe ettik. İstanbul'a emanet olarak değil de nimet olarak bakanlar ihmalkarlıklarıyla umursamazlıklarıyla bu güzel şehrin bitkisel hayata girmesine sebep oldular. Bilhassa trafik sorunu. Şu İstanbul'un ulaşım sorunu ne durumda görüyorsunuz değil mi. Attığı bir adım var mı? Toplu taşımacılıkta her taraf rezillik. Bu noktalarda bir derdi yok. Şehrin birçok bölgesinde trafik kördüğüm halinde. Öyle ki 2019'da yüzde 47 olan trafiğin yoğunluğu yüzde 64'e yükseldi.

Karar'ın haberine göre, Diğer ulaştırmaya baktığımız zaman, yatırımlarımızın yanı sıra sadece son 2 yıl içinde toplam 51 kilometrelik metro hattını şehrimizin istifadesine sunduk. Geçen ay sonunda ülkemizin en hızlı metro hattı olan 37,5 kilometrelik projenin Gayrettepe-Kağıthane etabını hizmete aldık. Ayrıca Sabiha Gökçen Havalimanı Pendik Metrosu gibi kritik öneme sahip projeleri devreye aldık. 'Uğraştıran değil ulaştıran İstanbul' parolasıyla yeni hatları yeni ulaştırma projelerini hayata geçirmeye devam edeceğiz.

'İSTANBUL'UN FETRET DEVRİNİ SONA ERDİRECEĞİZ'

Şu anda bu ülkeyi kimler yönetiyor, biz yönetiyoruz. Şu an İstanbul'da bulunan bu zat veya zevat böyle bir imkana sahip mi? Değil. Fakat 31 Mart'tan itibaren Murat Kurum kardeşimizle birlikte AK Parti yerel yönetimiyle Cumhur İttifakı Ankara'da el ele verdiğimiz zaman herhangi bir sarkma söz konusu olmayacak ve yola emin adımlarla yürüyeceğiz. Kaldığımız yerden yeniden bismillah diyerek işe koyulacak inşallah aziz İstanbul'un fetret devrini sona erdireceğiz.