Cumhurbaşkanı Erdoğan  ile Mısır lideri Sisi Riyad'da görüşürken verdikleri poz Türkiye'de çok konuşuldu.

Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası Vatandaş Ekmek Derdinde İktidar Konak Sevdasında: İktidarın Konak Sevdası

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı R ecep Tayyip Erdoğan Mursi'ye darbe yaparak Mısır'ın başına geçen Abdülfettah es-Sisi hakkında 4 yıl önce "Beni Sisi ile çok barıştırmak isteyenler var, asla kabul etmiyorum, etmem de. Neden? Halkının yüzde 52 oyunu almış olan bir Mursi'yi ve arkadaşlarını cezaevine mahkûm eden bir anti-demokratla karşı karşıya gelmem, onunla aynı masada oturmam.” ifadelerini kullanmıştı.

ERDOĞAN İLE SİSİ EL ELE GÖZ GÖZE

Erdoğan'ın bu ifadlerinin ardından ikili ilişkiler durma noktasına gelirken Cumhurbaşkanı Erdoğan bir süredir Mursi'ye olan tutumunu değiştirdi. Erdoğan son olarak Riyad'taki  İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında Sisi ile birlikte poz verdi. Erdoğan ile Sisi'nin oldukça samimi olması dikkatlerden kaçmadı.

Gazze'ye yapılan insani yardımlara ilişkin açıklama yaptığı sırada bu görüşmeye değinen Erdoğan, Sisi'nin Refah Sınır Kapısı'nı işletmesini 'takdire şayan' olarak nitelendirdi.

Erdoğan'ın açıklaması şöyle oldu:

"Gerek zirve toplantısında gerek mevkidaşlarımla yaptığım ikili görüşmelerde, Filistin meselesi çözülmeden normalleşme adımlarının akim kalacağını ifade ettim. Bölgemiz ancak 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, coğrafi bütünlüğe sahip, bağımsız ve egemen Filistin devletinin vücut bulmasıyla kalıcı barışa kavuşabilir. Bu konuda herkesin elini taşın altına koyması gerektiğine işaret ettim. Gerek Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la yaptığım görüşmede ki düşüncelerimiz mutabık, gerek Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ile yaptığım görüşmede bunları ele aldık. Gerekse Mısır Devlet Başkanı Sayın Sisi'yle yaptığım görüşmede yine bunları görüştük. Tabii Mısır Devlet Başkanı'nın özellikle Refah Kapısı’nı bütün olumsuzluklara rağmen işletmesi, burayı devreye sokması çok büyük önem arz ediyor. Bu konuda da şu ana kadar yaptığı gayretler takdire şayandır. Kendileriyle de irtibatlarımızı gerek dışişleri bakanlarımız gerek istihbarat başkanımız, onlar sürdürüyorlar ve biz de sürekli irtibat halinde kalacağımızın teyidini yaptık. Türkiye olarak varılacak bir çözümün uygulanması aşamasında, garantör sıfatıyla sorumluluk almaya hazır olduğumuzu tekrar dile getirdik. İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki dostlarımızla koordinasyon halinde, daha fazla kanın akmaması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Zirvede alınan kararların hayırlara vesile olmasını diliyorum. Türkiye olarak bu sürecin takipçisi olacağız."

NE OLMUŞTU...?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'yi 'katil', 'zalim' ve 'darbeci' gibi ifadelerle hedef almış, Mısır'daki darbeyi protesto etmek amacıyla Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir simge olan 'Rabia' işaretini 'Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet' anlamıyla kullanmıştı.

Erdoğan, Kasım 2022'de Katar'da Dünya Kupası'nın açılışı dolayısıyla liderlere verilen resepsiyonda, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile selamlaşıp tokalaşmıştı. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri de bundan iki ay sonra, Maraş merkezli depremlerin ardından ülkesi adına taziyede bulunmak üzere 27 Şubat'ta Türkiye'ye gelmiş ve ziyareti esnasında Çavuşoğlu'nu Mısır'a davet etmişti. Dönemin dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 18 Mart 2023'te Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısırlı mevkidaşı Şukri ile bir araya gelmişti. Çavuşoğlu'nun Mısır ziyareti, Türkiye'nin Mısır'a bu seviyede 11 yıl aranın ardından yaptığı ilk ziyaret olmuştu.

Sisi de mayıs ayındaki seçimi kazanan Erdoğan'ı tebrik etmiş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ekonomi başta olmak üzere Türkiye-Mısır ilişkilerini derinleştirecek adımlar ve bölgesel meselelerin de ele alındığı görüşmede, iki lider karşılıklı olarak büyükelçi atanması hususunda mutabık kaldı" ifadelerine yer verilmişti.