Emeklileri umutlandıran “çalışma talimatı” sonrasında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortaya koyduğu gerçek rakamları görünce geri adım atmak zorunda kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 milyondan fazla emekliden beş ay sabır istedi. İktidar, yerel seçimler öncesinde yapılacak emekli zammını seçim yatırımına dönüştürmeyi hedefliyor.

Son yıllarda uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının faturasını vatandaşın sırtına yükleyen iktidar, emeklilere verdiği sözleri tutmadı. Seçim öncesinde ve sonrasında yaptığı açıklamalarla emekli zamlarını iyileştirmeye yönelik çalışma talimatı verdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan raporlarda gerçek rakamları görünce vazgeçmek zorunda kaldı. Kabine toplantısı sonrası dokuz milyondan fazla emekli “müjde” beklentisiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dinlerken, “beş ay sabır” tavsiyesi aldı. Kamuda alınan tasarruf kararına rağmen iktidar; hükümet konağı inşaatı, lüks araç alımı, yap-işlet-devret projeleri, kur korumalı TL vadeli mevduat gibi kalemlere yüksek bütçeler ayırırken, emekliler ise yılsonuna kadar tasarruf edip kemer sıkacak.

ŞİMŞEK İLE ANLAŞAMADI, BAHÇELİ’Yİ YILSONUNA İKNA ETTİ

AKP milletvekillerinin, partiye yakın isimlerin önerisine rağmen emekli maaşlarına yönelik yeni bir düzenlemenin yapılmaması dikkat çekerken, kulislerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in emekli zammı üzerinde anlaşamadığı iddia ediliyor. Şimşek’in ekonomide yaşanan kötü tablodan ötürü zam yapılmaması konusunda hazırladığı raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğu ve ikilinin konu üzerinde mutabık kaldığı belirtiliyor. Rapor karşısında emeklilere yapılacak olan zam kararından vazgeçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonominin içinde bulunduğu durumu Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmede aktardı. Görüşmede emekli zammının yerel seçimler öncesinde yapılacağı bilgisini iletti.

YEREL SEÇİM YATIRIMI

Genel seçimler öncesinde uygulanan seçim ekonomisi stratejisi nedeniyle hazinede para bırakmayan iktidar, emekliler için yerel seçim öncesinde zam yapma kararı aldı. Böylelikle Mart ayında yapılacak yerel seçimlere avantajlı girmek isteyen iktidar, emeklilere yüksek zam yaparak büyük şehirlerde ekonomik zorluk yaşayan vatandaşların yükünü azaltmayı hedefleyecek. Diğer taraftan tüm bu zamlara rağmen seçim sonrasında acı faturanın keskin bir şekilde uygulanacağı ve tüm zamların artan enflasyon karşısında eriyip gideceği yorumları yapılıyor.