EYT ve 3600 ek gösterge ile kamuda ve özel sektörde bir nevi emekliliğin önü açılırken, Prof. Dr. Aziz Çelik, EYT ile emekli olacakların sayısının beklenilenden düşük olacağını düşündüğünü belirtti. Çelik, verilen emekli aylıklarının yetersizliğine dikkat çekerek, “Emekli aylıklarının düşüklüğü nedeniyle EYT bir emeklilikten ziyade bir ücret desteğine dönüşecek” dedi.

Emeklilikten ziyade EYT, ücret desteğine dönüşecek - Ekonomi haberleri

Milyonlarca çalışanın beklediği EYT düzenlemesi ve kamuda çalışanların beklediği 3600 ek gösterge ile birlikte hem özel sektörde hem de kamuda çalışanların bir nevi emeklilikte önü açılmış oldu. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Aziz Çelik, özel sektörde çalışanların EYT ile emekliliğe yöneliminin beklenenden düşük olacağına inandığına dikkat çekerken, kamuda ise yine sınırlı bir kesimin emekliye ayrılacağını ifade etti. Çelik, sebebinin ise düşük emekli aylıklarından kaynaklanacağını belirtti.

“ÖZEL SEKTÖR, DENEYİMLİ ÇALIŞANI İLE DEVAM EDEBİLİR”

Özel sektörün emekli olacak çalışanları ile ilgili taleplerinin hükümet tarafından kabul edildiğine dikkat çeken Çelik, emekli olduktan sonra da çalışanların çalışmaya devam edeceğini belirterek, “Özel sektörde sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması nedeniyle işverenler deneyimli çalışanlarının bir bölümünün işe devamını isteyecektir. İşverenlerin bu yöndeki talebini hükümet kabul etti. 3600 ek göstergeyi tahmin etmek güç. Ama EYT ile ilgili toplam sayı 2 milyon 250 bin olsa da ben bunun çok altında kalacağını, önemli bir bölümünün düşük emekli aylığı nedeniyle çalışmaya devam edeceğini düşünüyorum. İşveren çalışmaya devam etmek isterse deneyimli çalışanın işe devamını sağlayabilir. 3600 ek gösterge ile emekli olacaklar kamuda yeni kadrolu memur alınmasının önünü açabilir” dedi.

“EMEKLİ ÇALIŞAN ORANI ARTACAK”

Emekli aylıklarının düşük olduğunu ifade eden Çelik, emekli çalışan oranına dikkat çekerek, “EYT bir emeklilikten ziyade bir ücret desteğine dönüşecek emeklilerin çoğu çalışmak isteyecek. Halen yüzde 45'lerde olan emeklilerin çalışma oranı daha da yükselecek. Hükümet emekli aylıklarında yaşanan düşüşün yarattığı tepkiye karşı en düşük emekli aylığının Hazine desteğiyle 5 bin 500 TL’ye çıkarılmasını kararlaştırdı. Böylece alt sınır yüzde 57 artmış oldu. Ancak bunun emeklilerin büyük bölümüne faydası yok. Ortalama işçi emekli aylığı Aralık 2022 itibarıyla 4 bin 600 TL civarında ve aylığı 4 bin 250 TL ve üzerinde olan emekliler sadece yüzde 30 zam alacak. Böylece sadece memur toplu sözleşme düzeni değil. 2008’de yürürlüğe giren 5510 sayılı yasayla getirilen emekli aylıkları sistemi de iflas etmiştir. 5510 sayılı yasa ile getirilen emekli aylıkları sistemi milyonlarca emekliyi perişan etmiştir. Emekli aylıkları, asgari ücretin yarısına düşmüştü” diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete /Mehmet Fahri Özkan