Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, “7 bin 500 TL ile geçinmek mümkün değil. Aldığımız bu maaş artık sosyal yardım düzeyindedir. Yüzde 25’lik maaş zammını biz asla kabul etmiyoruz” dedi.

Haftalardır Ankara ve İstanbul başta olmak üzere yaptıkları protestolarla hak arayışında olan emekliler, aldıkları yüzde 25’lik zamla ekonomik kriz ve enflasyon bataklığına terk edildi. Yıllarca anayasal hakkını savunan ve emekliliğe kavuşan EYT’liler ise yüzde 25’lik zamdan “kök maaş” meselesi yüzünden faydalanamadı. Yıllarca çalışıp emek vererek ülkesine katma değer sağlayan emekliler seslerini duyurmaya çalışıyor. Emeklilerin sorunlarına ilişkin Millî Gazete’ye konuşan EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, kademeli emeklilik konusunu da değerlendirdi.

“YÜZDE 25’LİK MAAŞ ZAMMINI BİZ ASLA KABUL ETMİYORUZ”

Türkiye’deki emeklilik sisteminin yanlışlarına değinen EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, emeklilerin yaşadığı sorunları dile getirerek, “EYT’liler yıllarca anayasal hakları için mücadele etti. Nihayetinde 3 Mart’ta çıkan kanunla birlikte EYT’liler haklarını kazanmış oldu. Şu an için süreç devam ediyor ama başvurular ayrı bir dert, kök maaş sorunu ayrı bir dert. Emeklilere verilen yüzde 25’lik zam hiçbir etki etmemiş oldu. EYT’liler maalesef çok zor geçiniyor. 7 bin 500 bin TL ile geçinmek mümkün değil. Siyasetçiler, yetkililer bu 7 bin 500 TL’lik maaşla bir ay geçinsinler de görelim. İşçiye, emekçiye ve ülkesine katma değer sağlayıp anayasal hakkı olan emekliliğiyle perişan olan EYT’lilere yapılan zulümdür. Yüzde 25’lik maaş zammını biz asla kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

“YAPILAN ZULÜMDÜR”

Gönül Boran Özüpak, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Emeklilere verilen yüzde 25’lik zam hiçbir etki etmemiş oldu. EYT’liler maalesef çok zor geçiniyor. 7 bin 500 TL ile geçinmek mümkün değil. Siyasetçiler, yetkililer bu 7 bin 500 TL’lik maaşla bir ay geçinsinler de görelim. İşçiye, emekçiye ve ülkesine katma değer sağlayıp anayasal hakkı olan emekliliğiyle perişan olan EYT’lilere yapılan zulümdür. Yüzde 25’lik maaş zammını biz asla kabul etmiyoruz.”

“ALDIĞIMIZ MAAŞ, SOSYAL YARDIM DÜZEYİNDE...”

Emeklilerin yaşadığı aylık bağlama sorununa da değinen Gönül Boran Özüpak, “2008’de aylık bağlama oranıyla ilgili çıkan düzenleme emeklilere neler yaşatıyor, şimdi daha net anlıyoruz. İktidar, taban emekli aylığını 7 bin 500 TL’ye sabitledi. Aldığımız bu maaş, artık sosyal yardım düzeyindedir. Artık intibak bekliyoruz” dedi.

“1 GÜNLE 17 YILI KAÇIRANLAR VAR”

Emeklilerin yaşadığı aylık bağlama sorununa da değinen Gönül Boran Özüpak, “2008’de aylık bağlama oranıyla ilgili çıkan düzenlemesi emeklilere neler yaşatıyor, şimdi daha net anlıyoruz. İktidarın çıkarttığı taban emekli aylığı 7 bin 500 TL’ye sabitlendi. Aldığımız bu maaş artık sosyal yardım düzeyindedir. 7 bin 500 TL gibi göz boyayacak bir maaşa kimin tav olmasını bekliyorlar. Tüm emekli feryat figan ediyor, ocaklarda tencere kaynamaz hale geldi. Artık intibak bekliyoruz. Aylık bağlanma oranıyla birlikte çalışanın alacağı emekli maaşının düştüğü bir sistemin acilen eski haline getirilmesi lazım. Çünkü şu an çalışma hayatında emekliliğe dönük güvenle bakılacak bir düzen yok. Öte yandan kısa bir süreyle EYT’den faydalanamayan çalışanların yaşadığı mağduriyet de çok önemli. 1 günle 17 yıl kaçıran insanlar var. Bu konuda yaşanan mağduriyetlerin de bir an evvel çözülmesi gerek” şeklinde konuştu.

Bir 5 kişi ve yazı görseli olabilir

Kaynak:Milli Gazete / Onur Şehmus Şahin