Salgının etkilerinin hafiflemesi ve Ukrayna işgalinin ardından faizlerin rekor düzeylerde artırıldığı ABD’de doların değeri euroyu bile geçmişti. ABD basınında yayınlanan bir raporda, dolardaki görülmemiş değer artışının sona erdiği ve para biriminin ‘düşüş dönemi’ne girdiği kaydedildi.

ABD merkezli ekonomi yayını Bloomberg’de yayınlanan bir analizde, son yılların en yüksek seviyelerine çıkan, dünyanın dört bir yanında ekonomik krizi derinleştiren ve enflasyonu artıran doların, bazı ekonomistlerin uzun bir düşüşün başlangıcı olarak adlandırdığı döneme girdiği kaydedildi.

TÜM PARA BİRİMLERİ GÜÇLENECEK

Uzmanlar, FED’in faiz oranlarındaki artırmasını sonlandırdığı için doların düşme yolunda olduğunu ve merkez bankaları politikalarını sıkılaştırmaya devam ettikçe neredeyse tüm diğer para birimlerinin güçleneceğini söylüyor.

Analize göre, son veriler, yatırımcıların ABD’de faiz oranlarının ne kadar yükseleceğini yeniden düşünmelerine yol açarken, doların değer kaybedeceğine dair yatırımlarda hisse senetlerinden gelişmekte olan piyasalara riskli varlıklara geçiş şimdiden başladığını gösteriyor.

‘DİĞER ÜLKELER ABD’Yİ YAKALADI’

Bloomberg’e konuşan K2 Asset Management Araştırma Başkanı George Boubouras, "Doların zirvesini kesinlikle geride bıraktık ve önümüzde yapısal olarak daha zayıf bir dolar var. Evet, ABD'deki enflasyon inatçı, evet, oran piyasası ABD oranlarının daha uzun süre daha yüksek olduğunun sinyalini veriyor, ancak bu, dünyadaki diğer ekonomilerin ABD'yi yakaladığı gerçeğini ortadan kaldırmıyor" dedi.

‘KRİPTO PARA PİYASALARI YÜKSELECEK’

Ruth Carson tarafından ele alınan analizde, “Daha zayıf bir doların dünya ekonomisine getireceği rahatlama göz ardı edilemez. Gelişmekte olan ülkeler için ithalat fiyatları düşerek küresel enflasyonun düşmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, duyarlılık geliştikçe altından hisse senetleri ve kripto para birimleri gibi riskli varlıklara kadar her şeyin fiyatını artırması muhtemel” ifadelerinde bulunuldu.