Dövizde yaşanan kur artışıyla birlikte yüzde artan maliyetlerle boğuşan yayın dünyasının yarasına tuz biber eken kargo sorunu bir türlü çözülemiyor. Yayıncıların iki yıldır yaptığı insaf çağrılarına rağmen PTT Kargo, kitap ve süreli yayın kargo ücretinde yüzde 400 zam yaptı. Şair Kaan Eminoğlu öncülüğünde bir araya gelen 106 sanatçı ‘İtiraz Ediyoruz!’ başlıklı bildiri yayımlayarak zammın Türkiye’nin resmi enflasyon verileri ile örtüşmediğini vurguladı, karardan geri dönülmesi çağrısında bulundu.

Dövizde yaşanan kur artışıyla birlikte yüzde 200 artan maliyetlerle boğuşan yayın dünyasının yarasına tuz biber eken kargo sorunu bir türlü çözülemiyor. Son iki yıldır ayakta kalabilmek ve yaşanacak kültürel çölleşmenin önüne geçebilmek için kardan zarar etme yoluna giden dergiciler, yayıncılar şimdi de PTT Kargo’nun kitap ve süreli yayın kargo ücretinde 5.00 TL olan taşıma ücretini 20.75 TL’ye çıkarmasıyla zorda.

Görülen o ki, KARAR’ın son iki yıldır konuyu gündeme taşıdığı haberlerde, Türkiye Yayıncılar Birliği ve Dünya Dergiler Birliği gibi meslek örgütünün indirim ve sübvanse çağrıları karşılıksız kaldı, üstüne PTT Kargo kitap ve dergi taşıma bedeli yüzde 400 zamlandı. Yayın dünyasının kanayan yaraları dindirilememişken yaşanan fahiş artışa tepki ise bu kez şair Kaan Eminoğlu öncülüğünde bir araya gelen şair, yazar, akademisyen ve kültür emekçilerinden geldi. Ortak bir bildiri yayınlayan 106 sanatçı, PTT Kargo’nun tarife değişikliği kararından dönmesi çağrısında bulundu.

KÜLTÜR HAYATIMIZ SEKTEYE UĞRUYOR

Yapılan yüzde 400’lük zammın Türkiye’nin resmi enflasyon verileriyle uyuşmadığının da altı çizilen bildirinin yayınlanmasının ardından geçtiğimiz aylarda da ‘Türk Edebiyatı-Türkiye edebiyatı’ tartışmalarıyla gündeme gelen şair Eminoğlu’na telefonla ulaştım.

Eminoğlu, PTT Kargo’nun fahiş zammının yayın dünyasına yaşattığı zorluklara yönelik soruma şu cevabı verdi:

“Özellikle dergiler bazında çok etkili. Bilhassa Anadolu’da çıkan dergiler bu maliyetleri karşılayamıyorlar. Kargo fiyatı, dergi fiyatıyla yarışır hale gelince, işlerini yürütmekte zorlanıyorlar. Zaten maliyetlerde artış var, bir de kargoya zam gelince işin içinden çıkılmaz hale geliyor.” Kültür alanında faaliyet yürüten emekçilere vurulan darbenin kültür hayatımızı büyük bir sekteye uğrattığı görüşünü aktaran Eminoğlu, “Son zammın ardından bazı dergiler, dergileri iki sayı birden yollama kararı almış. Mesela, Sincan İstasyonu dergisi okurlarına böyle bir duyuru yapmış. Varlık dergisi gibi köklü dergileri bile etkileyen bu zamların, Anadolu’da çıkan Sincan İstasyonu gibi dergileri nasıl etkilediğini düşünmek lazım” diye devam etti.

‘BEDELİ SABİTLEYECEK BİR KANUNA İHTİYAÇ VAR’

Eminoğlu, PTT Kargo’nun kitap ve süreli yayın taşıma bedeli fiyatlarında sürekli bir değişim yaşandığını vurgulayarak, şu görüşlerini aktardı: “PTT yönetim kurulu sürekli kararı değişiyor, sabit bir uygulama yok. Bu konuda kanuna ihtiyaç var. Her yönetim değişikliğinde olan yayıncılara oluyor çünkü. Biz özel kargo firmalarına talepte bulunmuyoruz, PTT kamu hizmeti yürüttüğü için onlardan bu talepte bulunuyoruz. Kısa vadede bu belki maddi kayıp gibi görünebilir ama bu konuda kalıcı bir çözüm üretmek uzun vadede kültür hayatımıza kazandıracak.” Yayın dünyasından ve yazarlardan büyük destek gören bildirinin ardından “Maliyetler çok arttı PTT ne yapsın” türünde bir bakış açısıyla da karşılaştıklarını belirterek, “Kargo ücretlerine gelen bu zammın kültür hayatımıza verdiği zarar uzun vadede PTT Kargo’nun maddi kaybından daha büyük bir hasara yol açacak” diye konuştu.

Öte yandan bildirinin dünya görüşü fark etmeksizin edebiyat ve yayın dünyasını birleştirdiğine dikkati çeken Eminoğlu, duygularını “Türk edebiyatı çıkışımda karşı fikir gösterenler dahi destek verdi. Sonuçta biz düşman değiliz, herkesin, kamunun menfaatine olan bir olayda bir araya geldiğini görmek sevindirici” şeklinde ifade etti. Eminoğlu ve aralarında Ali Günvar, Haydar Ergülen, Hakan Arslanbenzer, Necmiye Alpay gibi isimlerin de yer aldığı 106 ismin çağrısının ardından PTT Kargo’nun yüzde 400’lük zamda gerip adım atıp atmayacağı merak konusu.

kk.jpg
Kaan Eminoğlu

İTİRAZ EDİYORUZ!

Şair Kaan Eminoğlu öncülüğünde bir araya gelen 106 sanatçının imza attığı ‘İtiraz Ediyoruz!’ başlıklı bildiri şöyle:

PTT Kargo’nun kitap ve süreli yayınlar için yaptığı indirimli kargo uygulamasında kısa bir süre önce değişikliğe giderek bir adet kitap veya dergi için 5.00 TL olan kargo ücretini 20,75 TL’ye çıkarması kültür hayatımıza büyük bir darbe vurmuştur. Bir anda yapılmış olan bu yüzde 400’lük zam ülkemizin resmi enflasyon verileriyle de uyuşmamaktadır. Bu karar; kültür dünyamızı besleyen, insanlara bilim ve sanatla yaşam alanı açan, entelektüel faaliyetlerin en değerlisi olan okuma eyleminin aracısı olan kitap ve dergilerin okurun hayatındaki yerini kaybetmesine sebep olacak kadar ağır sonuçlara gebedir. Hâli hazırda kargo ücretinin kitap ve dergi ücretinden pahalı olması kitap ve dergilerin okura ulaşması önünde büyük bir engel oluşturmaktadır.

PTT Kargo’nun eskiden olduğu gibi kitap ve süreli yayınlara ilişkin kargo ücretlerini makul seviyede tutarak; kültür, sanat ve edebiyatımıza karşı sorumluluğunu yerine getirmesi, bir kamu kuruluşu olarak okumaya teşvik edici uygulamalarıyla ilgili olarak kamu aleyhine olan hiçbir değişikliği hayata geçirmemesi gerekmektedir. Biz aşağıda adı yazılı olan şair, yazar, yayıncı, akademisyen, kültür emekçisi ve aydınlar olarak PTT Kargo’nun kitap gönderim bedeline ilişkin zam kararını iptal ederek eski fiyat tarifesine dönmesini talep ediyoruz.

ALİ GÜNVAR’DAN HAYDAR ERGÜLEN’E 106 İMZA

‘İtiraz Ediyoruz!’ başlıklı bildiride imzası bulunan 106 sanatçının isimleri şunlar:

A. Kadir Paksoy, Abdullah Ataşçı, Abdülkadir Budak, Akif Hasan Kaya, Ali Günvar, Atilla Yaşrin, Ayşegül Hayvar, B.Sadık Albayrak, Bade Osma, Barış Özmen, Bedriye Korkankorkmaz, Beytullah Kılıç, Beyza Özkan, Bilsen Başaran, Burçin Öner,Bülent Bulut, Bülent Tüsen, Can Habip Türker, Celal Karaca, Cemil Gözel, Cengizhan Konuş, Cihan Adıman, Çağatay Yılmaz, Duran Aydın, Ediz Servan Erdinç, Emine Aydoğdu, Ender Helvacıoğlu, Erdinç Gültekin, Ertuğrul Özüaydın, Esra Ünal Sağlık, Faik Güçlü, Fatma Hatun Esen, Fatma Karagülle, Fergun Özelli, Fevziye Şimdi, Fuat Çiftçi, Furkan Çirkin, Gazi Balcı, Gözen Esmer, Gülşen Ersan, Gülümser Çankaya, Güven Adıgüzel, Hakan Arslanbenzer, Hüseyin Haydar, Hakan Kalkan, Hasan Aktaş, Hasan Ulaş, Hatice Sönmez Kaya, Hatip Çiçek, Haydar Ergülen, Hülya Deniz Ünal, Hüseyin Hilmi Arslan, Hüseyin Peker, İbrahim Tığ,

Kaan Eminoğlu, Kuntay Gücüm, Kurtuluş Bilgilioğul, Kürşad Coşgun, Leyla Bayrı, Mahmut Aksoy, Mehmet Aslan, Mehmet İş, Mehmet Özceylan, Mehmet S. Fidancı, Meliha Yıldırım, Merve Yurtsever, Mine Ömer, Muhammed Yıldırım, Mustafa Solak, Mustafa Uçurum, Naci Bahtiyar, Nail Çiftçi, Namık Kuyumcu, Necmiye Alpay, Neşe Öztürk, Neval Savak, Nevzat Çelik, Nihat Özdal, Nur Ergelen, Nurhan Suerdem, Olcay Taşlı, Orhan Haşim Elmalı, Özgün Ergen, Özgür Zeybek, Özlem Güzelküçük, Recep Nas, Rıdvan Yıldız, Salih Öztür, Selim Yıldırım, Şeyda Başer Eroğlu, Şeyhmus Ay, Şükrü Kırkağaç, T. Murat Demirbaş, Taner Teber, Tayyib Atmaca, Tuğrul Keskin,Tunca Arslan, Tülin Çetinkol, Üveys Ülker, Vahdettin Oktay Beyazlı, Vildan Çetin, Yasin Gedik, Yaşar Ercan, Yusuf Alper, Yusuf Çağlar ve Zeynep Kasap.

Kaynak: Karar /SALİHA SULTAN