Asgari ücrete hedeflenen enflasyona göre zam yapılması ciddi ciddi tartışılırken vatandaşların alışverişin adresi olan semt pazarlarında feryadı dinmek bilmiyor.

Vatandaşlar, Fatih Çarşamba pazarında hayat pahalılığı karşısında yaşadıkları sıkıntılardan dert yandı. 

Sivri biberin 70, karnabaharın 80-100, ayvanın 100, mandalinanın 45, ıspanağın 40, tane marulun 40, parça lahananın 25 liraya satıldığı pazarda halk uzatılan mikrofona özellikle gıda fiyatları ve enflasyonda bir düşüş olmadığına dair eleştiriler getirdi.

Bir yurttaş, "Enflasyonda inen bir şey varsa gelsin halka anlatsın, yok böyle bir şey. Millet akşama kadar dolaşıyor, Yanlış anlama ölümüne AK Partiliyim ve işin gerçeğini söylüyorum ben." derken, bir başkası, "Ankara'dakiler uyumasın. Haberleri olsun, millet zor durumda. Emekli maaşını 25, asgari ücreti 30 yapsınlar" diye seslendi.

Bir kadın, "Fakiri, fukarayı düşünen yok ki" sözleriyle yakınırken, 1 kilo karnabaharın 80 lira olduğu pazarda alışveriş yapan müşteri olmamasından yakınan bir pazarcı ise "Normalde karnabahar getiriyorduk ama biraz fiyatlar yüksek olduğu için bu pazarda da yüksek mal satamadığımız için getirmedik" dedi.

ÖLÜMÜNE AKPARTİLİ VATANDAŞTAN ENFLASYON TEPKİSİ

İdris Sarı: 

Hiç bir denetim yok. Pazarlarda marketlerde her şey almış başını gidiyor. Şimdi ben pazarı dolaşıyorum hiç bir şeyin ucuz olduğu yok. Geçen haftadan daha pahalı. Onun için halkın bir şey alacağını tahmin etmiyorum, millet dolaşıyor yani. Ben bazı şeyleri alıyorum ama ben alıyorum diye ben bile bu işten rahatsızım. Geçen hafta yumurtayı 130-140 liradan aldım, şimdi 175 lira kolisi. Ne oldu da bu fiyatlar yükseliyor. Ben enflasyonun indiğine inanmıyorum, inse halkın cebine yansır. Emekli parası 15 bin lira, 10 gün 15 gün dayanmaz bu fiyatlara. Gerçek enflasyonu halka anlatsınlar. Enflasyonda inen bir şey varsa gelsin halka anlatsın, yok böyle bir şey. Millet akşama kadar dolaşıyor, akşamdan sonra pazar bunun 3 misli kalabalık. Zannediyor ki fiyatlar düşecek. Düşme yok, hiçbir şey yok. Ben 30 liraya en iyi peyniri alıyordum 2-3 sene evvel, şimdi Türkiye'nin 200 lirası yarım kilo peynir alıyor, yarım kilo peynir. Elmanın kilosu olmuş 50 lira, 40 lira. Yani ucuz olan ne var? Yanlış anlama başka partili de değilim ben ölümüne de AK Partiliyim ve işin gerçeğini söylüyorum ben. Ben oyumu da ona veriyorum, ona verdim. Karnabahar olsun, pırasa olsun, patates olsun, devletin işi denetlemektir. Bu stokları araştırıp çıkarması lazım. Devlet biraz halka insin. Yolları yaptı köprüleri şunları bunları yaptı ama şurda ekonomiye bir eğilsin devlet. Halkı rahatlatsın. Yabancı bu ülkeden gitsin. Bunlar istediklerini alıp fiyatları bunlar yükseltiyor... Ben bu durumu bir yemekte rastladığım eski çalışma bakanına (Vedat Bilgin) söyledim; 'indirim nerede var, ucuzluk nerede var?' 'Reise söyleyeceğim' dedi. Devlet biraz halka insin.

Emine Başsu: 

Ben doğma büyüme Fatihliyim. Bu zamana kadar böyle fiyat görmedim. Allah yardımcımız olsun. Yetişemiyoruz.

İsmini vermek istemeyen vatandaş: 

İnsan hiçbir şey alamıyor. 500 lirayla çıkıyorsunuz yarım kilo yarım kilo alıyorsunuz. Onu bile alamıyoruz, ülke gerçekten çok kötü durumda. Onlara (kış sebze-meyveleri) hala daha dokunamadım bile, yanaşılmıyor yanlarına.

Rüstem Başefe: 

Her şey pahalı, Ankara'dakiler uyumasın. Haberleri olsun millet zor durumda. Herkes nasıl uğraşıyor, mücadele ediyor. Ankaradakiler duysun da emekli maaşını 25, asgari ücreti 30 yapsınlar.

İsmini vermeyen vatandaş: 

Her şey çok pahalı. Fakiri, fukarayı düşünen yok ki. Devlet aldı başını gitti. Ne diyeyim başka.

Tamer Taşsilen: 

Panikleyen Bankalar Merkez Bankası'na Koştu: Kredi Kartı Batıkları Piyasayı Zorluyor Panikleyen Bankalar Merkez Bankası'na Koştu: Kredi Kartı Batıkları Piyasayı Zorluyor
60-70 liradan aşağı bir şey yok sebze olarak. Meyveler zaten üst şeye çıkmış. Biz emekli insanız, 12  bin lira maaş alıyoruz. O maaşla biz bunları almaya kalksak... Fiyatlardan çok şikayetçiyiz. Bir an önce yetkililerin, devletimizin buna bir önlem alması lazım. Eskiden tanzim satış yerleri vardı, üreticiden tüketiciye. Şimdi üreticiyi dinliyorsun bende, patates tarlada 5 lira diyor, pazara geliyorsun 3 kilo 100 lira diyor. Bu aradaki parayı kim kazanıyor? Ispanak 60 lira olur mu? En ucuz fakirin yemeği diyorsun. Pırasa 60 lira; karnabahar 80 lira yanaşamıyorsun yanına, brokoli uçmuş zaten. Yetkililer bu konuda acil bir şeyler yapsınlar. Yumurta 7 lira olmuş. Parası olan yiyor, parası olmayan da bakıyor, bu kadar basit yani.

İnsaf Buhan: 

Çok pahalı. Bunlar çok az bir fiyattı ama şimdi 50 liradan aşağı bir şey yok. Karnabahara baksana çok pahalı. Nasıl alıp da yedirelim çocuklarımıza. Ispanak bile çok pahalı. 10-15 liralık ıspanak 50 lira. (Enflasyon) düşse zaten sebzelere meyvalara, her yere uğraması gerekmiyor mu?

Bir tezgahtan karnabahar almaya çalışan Gülsüm Ağcan: 

(Enflasyonda düşüş) Bir ara oldu, şu aralar yok ama. Şu anda, iki haftaya nazaran yükseliş var.

SATICILAR, ALIM GÜCÜNÜN DÜŞÜKLÜĞÜNE İŞARET ETTİ

Pazarda pek çok tezgahta ise karnabahar yoktu. Tezgahında karnabaharın neden olmadığını sorduğumuz pazarcı esnafı Olcay Ünlü, ''Pahalı diye alamadık. 1 kilo karnabahar 80 lira. Pazar bomboş, nasıl alacak, insanlar para yok ki. Burası kalabalık oluyordu bu saatlerde, yürüyemiyordun. Bak kimse yok'' dedi.

Bir baska pazarcı esnafı da, "Normalde karnabahar getiriyorduk ama biraz fiyatlar yüksek olduğu için, bu pazarda da yüksek mal satamadığımız için getirmedik. Kış sebzeleri aslında iyi. Tek sıkıntılı olan şey, hep sera olduğu için, yağışlar olduğu için biraz fiyatlar yüksek. İnsanlar alabiliyor tabii de, herkes kendi bütçesine göre yarım kilo, 400 gram. (Satışlar) yarı yarıya düşüyor kışın. Hatta bazı dönemler oluyor, pazara gelmediğimiz günler oluyor. Boşa çalışmış gibi oluyor. O haftalar pazara gelmiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete

Editör: Ahmet Kacır