UNESCO’nun ilan ettiği ‘23 Nisan Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü’nde dünyada en çok kitap okuyan ülkeler gündeme geldi. Hindistan zirvedeki yerini korurken, Türkiye kitap okuma oranında dünyada Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkelerin gerisinde kalarak 18’inci, Avrupa’da ise 16’ncı sırada yer alıyor. OKUYAY Platformu’na göre Türkiye’nin yüzde 64’ü okuyor. Döviz kurundaki yükselişin ardından kitap maliyetlerindeki dört katlık artışın sonuçları yansımadığı için Türkiye’nin durumu ise belirsiz.

UNESCO’nun aldığı karar doğrultusunda 1995’ten beri 23 Nisan her yıl ‘Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü’ olarak kutlanıyor. Kutlama ile birlikte her yıl dünyada en çok kitap okunan ülkeler de gündeme geliyor. Son verilere göre dünyada en çok kitap okunan ilk 10 ülke arasında Asya’dan 6, Avrupa’dan 4 ülke yer alıyor. Hindistan liste başı olarak öne çıkıyor.

En çok kitap okuyan ülkeler sıralamasında Türkiye ise dünya genelinde 18, Avrupa genelinde 16’ncı sırada yer alıyor. Ayrıca UNESCO, her yıl yeni bir ‘Dünya Kitap Başkenti’ belirliyor. Bu kapsamda 2023 yılının Dünya Kitap Başkenti, Afrika ülkesi Gana’nın başkenti Akra seçildi. Bu yılın teması ise ‘Yerli Diller’ oldu.

Britanya merkezli Global English Editing verilerine göre dünyada en çok kitap okuyan ülke Hindistan. Hindistan’da bir kişi haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor. Listede Tayland dokuz saat 24 dakikayla ikinci olurken Çin haftalık sekiz saatle üçüncü sırada. Türkiye ise haftalık kitap okumaya ayırdığı 5 saat 54 dakikalık süreyle listenin 18’inci sırasında. 2008 ve 2015 yılları arasında 18 Avrupa ülkesinden elde edilen verilere göre ise, Avrupa’da günlük 13 dakika ile Estonya birinci sırada. Finlandiya’nın ikinci, Plonya’nın üçüncü, Macaristan’ın dördüncü sırada yer aldığı Avrupa listesinde Türkiye ise İtalya, Fransa ve Norveç’in ardından 16’ncı sırada yer alıyor.

Döviz kurundaki yükselişin ardından kitap maliyetlerinde yaşanan dört katlık artışın sonuçları henüz tablolara yansımadığı için Türkiye’nin listelerdeki son durumu ise belirsiz. Kitap okuma endeksi, bireylerin haftalık olarak okumaya harcadığı zaman dilimini esas alınarak hesaplanırken, bu hesaplamaya basılı kitapların yanı sıra gazete, dergi ve çevrimiçi içerikler de dahil ediliyor. Dünyada en çok okunan kitapların başında Kur’an-ı Kerim ve İncil geliyor. Çin Halk Cumhuriyeti lideri Mao Zedong’un sözlerinden derlenen ‘Başkan Mao’dan Seçme Sözler’ de üçüncü sırada yer alıyor. Miguel de Cervantes’in ‘Don Kişot’ ile JK Rowling’in yazdığı ‘Harry Potter’ serisi de dünyada en çok okunan edebiyat eserleri arasında.

İLK ON ÜLKE

Hindistan (10 saat 42 dakika)
Tayland (9 saat 42 dakika)
Çin (8 saat)
Filipinler (7 saat 36 dakika)
Mısır (7 saat 30 dakika)
Çekya (7 saat 24 dakika)
İsveç (7 saat 6 dakika)
Fransa (6 saat 54 dakika)
Macaristan (6 saat 48 dakika)
Suudi Arabistan (6 saat 48 dakika)

‘ASLINDA OKUYABİLİRİM’ DİYENLER YÜZDE 18

Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen OKUYAY Platformu’nun araştırmasına göre Türkiye’nin yüzde 64’ü kitap okuyor. Platformun, ‘Türkiye Okuma Kültürü Araştırması 2019 Raporu’nda yer alan veriler üç ayda ortalama üç kitap okuduğumuza işaret ediyor. Türkiye’deki okuma alışkanlıklarının oranları şöyle: Okuyanlar yüzde 42.3, okuyabilirler yüzde 18.8, eskiden okuyanlar yüzde 16.4, okumayanlar yüzde 22.5. Okuyan yüzde 42.3’lük kesim son üç ayda dörtten fazla kitap okuduğunu söylüyor. Bu grup, ağırlıklı olarak genç, eğitimli ve metropollerde yaşıyor. İnsanların kitap satın alma alışkanlığı değerlendirildiğinde ise “Satın almıyorum” diyenlerin oranı yüzde 34; satın alanlarınki yüzde 64. “Ne sıklıkta kitap satın alıyorsunuz” sorusuna verilen yanıtlara bakıldığında tablo şöyle:

‘Hiçbir zaman’ yüzde 40, ‘yılda bir’ yüzde 18, ‘altı ayda bir’ yüzde 17, ‘ayda bir’ yüzde 20, ‘haftada bir’ yüzde 4. En son okuduğu kitabın adını söyleyebilenlerin oranı yüzde 53, isim veremeyenlerin oranı yüzde 47. Dergi alan/takip eden kesimin yüzde 20’lik bir payı bulunuyor.