Küresel gıda fiyatlarında Türkiye'dekinin aksine düşüş eğilimi devam ediyor. Dünya gıda fiyatları endeksi mart ayında da gerileyerek bir yıllık düşüşünü sürdürdü. Türkiye'de ise gıda enflasyonu yıllık 67,78 aylık 3,84 olarak gerçekleşti.

Son açıklanan rakamlarla birlikte küresel gıda fiyatları bir yıldır düşüş eğilimini devam ettiriyor. Dünya gıda fiyatları mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,9 geriledi. Gıda fiyatları Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile geçtiğimiz yıl kaydettiği en yüksek seviyenin yüzde 20,5 altına inmiş oldu. Türkiye'de ise bu durum, dünyanın tam tersine devam etmekte. Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artış bu yıl da devam etti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi şubat ayındaki revize 129,7 seviyesinden mart ayında 126,9’a düştü.

Endeks, mart ayında Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

TÜRKİYE'DE YÜZDE 67,78

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mart ayı tüketici enflasyonu verilerine göre Türkiye'de TÜFE martta bir önceki aya göre yüzde 2,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,51 artış gösterdi. Gıda enflasyonu ise martta yıllık 67,78, aylık 3,84 olarak gerçekleşti.