Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi 2021 yılında yüzde 11 oranında büyümesi ile ilgili "Yüzde 11'lik büyüme pahalıya patladı" diye dikkat çeken sözler sarfetti.

TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2021 yılında yüzde 11 oranında büyüdü. Büyüme oranı, son 10 yılın en yüksek büyüme performansı olarak kayıtlara geçerken, enflasyon da büyüdü ve yüzde 36'yı geçti.

Uzmanlara göre, bu büyüme refah değil daha fazla işsizlik, fakirlik ve aşırı enflasyon getirdi.

Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz da bu duruma dikkat çektiği 1 Mart tarihli yazısında, "Burada büyümenin niceliğinden değil niteliğinden söz etmek gerekir. Bizdeki büyüme ne yazık ki sürdürülebilir olmaktan uzaktır. 2002 ile 2012 arasında istikrarlı büyümeyi gördük, çift hane büyümeye tanık olduk ama sürdüremedik" ifadelerini kullandı ve ekledi:

"Ekonomideki büyümenin refahı artırması, fakirliği azaltması beklenir. Ortalama gelir seviyesi yükselir. İnsanlar daha fazla gelir sağlar. Peki, ya gelir dağlımı bozuksa ve ekonomi büyüyorsa? Zenginlik belirli bir kesimde artar. Diğer kesimde ise düzelme yoktur. Ülkenin bir bölümü zenginleşirken diğer bölümü daha da fakirleşiyor.
Büyümenin istihdama yaraması için yüksek oranın en az 5-6 çeyrek sürmesi şart. Bizdeki bu yıl büyüme beklentisi, %5’in altına doğru inmeye başladı. Bu da kalıcı fakirlik kavramını gündeme getiriyor ki temel sosyal sorunlar bu noktada başlıyor."