Kahramanmaraş'taki iki büyük deprem 10 ili vurdu, felaketin 7. gününde can kaybı sayısı 26 bini aştı. 'Yüzyılın felaketi' olarak nitelendirilen afet 17 Ağustos'taki can kaybı sayısını geçerken 1999 depreminde Dünya Bankası'nın Türkiye temsilcisi olan ekonomist Ajay Chhibber, depremlerdeki yıkımı "bir tercihin sonucu" olarak değerlendirdi. Chhibber, Türkiye'nin 'geçmişten ders almadığını' savunarak imar aflarına dikkat çekti.

Kahramanmaraş 6 Şubat sabahı kara güne uyandı. Pazarcık ve Elbistan'da meydana gelen 7.7 ile 7.6’lık depremler, Türkiye’yi derinden sarstı. Şu ana kadarki can kaybı sayısı, 17 Ağustos 1999 depreminde yaşamını yitiren vatandaşların sayısını bile geçti.

Afet bölgesinde 3 ay süreyle OHAL ilan edilirken arama kurtarma çalışmaları 7 gündür devam ediyor.

"YIKIM BİR TERCİHİN SONUCU"

17 Ağustos 1999'daki Gölcük depremi sırasında Dünya Bankası'nın Türkiye temsilcisi olan ve o dönemki yeniden inşa çalışmalarında yer alan Ajay Chhibber, Kahramanmaraş depremlerinin ardından 'imar affı'na dikkat çekti. CNN International'a konuşan Chhibber, 'asrın felaketi' diye sunulan depremlerdeki yıkımın "bir tercihin sonucu" olduğunu söyledi.

Chhibber, "Bir deprem var ama afet, insan kaynaklı şeyler olmasaydı, bu boyuta çıkmayabilirdi. Ve insan kaynaklı kısmı, bina yapımı kurallarının doğru şekilde uygulanmamasından kaynaklanıyor. Bu binaların bu kadar kolay çökmesinin bir sebebi yok. Bazılar sadece bir veya iki yıl önce yapılmıştı" dedi.

'GÖRDÜKLERİM, O DÖNEMİN BİR TEKRARI'

Türkiye'nin 1999 depreminden gerekli dersleri almadığını söyleyen Chhibber, hükümetin en sonuncusu 2018'de olmak üzere düzenli şekilde "imar affı" çıkardığına dikkat çekti.

Dünya Bankası'nın eski Türkiye temsilcisi, Gölcük depreminden hemen sonra dönemin Japonya ve Almanya büyükelçileriyle bölgeye gittiklerini, elçilerin o dönemki yıkımı 2. Dünya Savaşı'na benzettiklerini anlattı. Chhibber, Gölcük'teki manzara için "Orada denizaltıları açıkta görebiliyordunuz. İnanılmazdı. Ve şimdi gördüklerim, o dönemin bir tekrarı" ifadelerini kullandı.

1999 depremi sonrasında dört aşamalı yeniden inşa ve yardım planına da katılan Chhibber, "Türkiye'nin çok, çok hızlı hareket etme becerisi var, eğer etkili davranabilirlerse" diye konuştu. Chhibber, 1999 sonrası için "Hayatta gördüğüm en hızlı yeniden inşa süreçlerinden biriydi" derken, "Ama İzmit Türkiye'nin kalbiydi. Bugün depremin vurduğu bölgelerde çok sayıda Kürt yaşıyor ve orduyu devreye sokmak sorun yaratabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Karar