FED, Şubat ayı toplantısında politika faizini yüzde 4,50 - 4,75 aralığına çekerek faizleri yüzde 0,25 oranında artırmıştı. Ancak o günden bu yana yaşanan gelişmelerde Silicon Valley Bank'ın yanı sıra iki banka daha iflas etti. Bu olayların ardından Fed ve FDIC'ın attığı adımlarla karışıklık yatıştırıldı.

Silicon Valley Bank'ın iflasının ana nedeni, uzun vadeli tahvillere pozisyon açarak faizlerin uzun süre düşük kalacağı öngörüsüydü. Ancak Fed'in enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırımına başlaması, tahvillerin değerini düşürdü ve banka zor durumda kaldı.

Bugün Fed, benzer sorunların yaşanmaması için faiz kararını açıklayacak. Başta Goldman Sachs olmak üzere birçok banka, Fed'in bu ay faiz artırımı yapmayacağını raporladı. Ancak JP Morgan, Bank Of America gibi büyük bankalar, Fed'in 25 baz puanlık faiz artışı yapacağını öngörüyor. Goldman Sachs, "Tarihsel süreçte Fed finansal stres zamanlarında parasal sıkılaşmadan kaçınmıştır." dedi.

Yurt içinde ise doların 19 TL'nin üstüne yerleşmesi, TCMB'yi harekete geçirdi. Ticari kurumsal şirketlerin günlük döviz alım limiti 5 milyon dolardan 2,5 milyon dolara düşürüldü ve yurtdışı para transferine yüzde 5 komisyon getirildi.

TCMB'nin yarın politika faizi kararını açıklayacağı bekleniyor. Şubat ayında yaşanan deprem felaketinin etkilerini azaltmak için politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çeken TCMB'nin, bu ay politika faizini sabit bırakması bekleniyor.

Kaynak:Milli Gazete