Ekonomik krizin ve yüksek enflasyonun etkisini en çok gösterdiği yer döviz fiyatları. Döviz fiyatlarındaki en ufak bir yükseliş A'dan Z'ye tüm ürün ve hizmet piyasalarını etkiliyor.

Peki 11 Mart 2024 döviz fiyatları ne kadar oldu?

Ekonomide Çifte Kupa Yarışı: Ekonomik Tablomuz Faizde Dünya Üçüncüsü, Enflasyonda Dünya Dördüncüsü Ekonomide Çifte Kupa Yarışı: Ekonomik Tablomuz Faizde Dünya Üçüncüsü, Enflasyonda Dünya Dördüncüsü

DÖVİZDEKİ YUKARI YÖNLÜ İVME HIZLANDI

İstanbul serbest piyasada dolar 32,0020 liradan, avro 35,0830 liradan haftaya başladı.

Serbest piyasada 32,0000 liradan alınan dolar, 32,0020 liradan satılıyor. 35,0810 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 35,0830 lira olarak belirlendi.

Cuma günü doların satış fiyatı 31,9620 lira, avronun satış fiyatı ise 35,0400 lira olmuştu.

Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte, döviz piyasalarında hareketlilik artıyor. İstanbul serbest piyasada dolar kuru 32 lirayı aşarken, avro da 35 lira bandında işlem görüyor. Bu hafta dolar, 32,0020 liradan; avro ise 35,0830 liradan alıcı buluyor.

Son dönemde özellikle sosyal medyada yayılan, seçim sonrası kurların daha da yükselebileceğine dair söylentiler, vatandaşların döviz alımına yönelmesine neden oluyor. Merkez Bankası verilerine göre, vatandaşlar 1 Mart haftasında 1 milyar doların üzerinde döviz satın aldı. Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın aktardığına göre bu talep, aynı hafta 1.9 milyar dolarlık döviz satışı yapan tüzel kişiler tarafından karşılandı.

Türkiye'de ekonomik istikrar ve döviz piyasaları üzerindeki baskılar, seçim öncesi dönemde vatandaşların ve yatırımcıların dikkatle izlediği konular arasında yer alıyor. Ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası'nın açıklamaları, TL'nin reel değer kazanması yönünde beklentileri artırıyor. Öte yandan, döviz kurlarındaki bu yükseliş, 'yastıkaltı' tasarruf yöntemlerine olan ilgiyi de gündeme getiriyor. Geleneksel olarak altın ve döviz birikimi yapan Türkiye'deki tasarruf sahipleri, ekonomik belirsizlik dönemlerinde bu yöntemlere daha fazla yöneliyor.

Seçimlerin ekonomi üzerindeki etkileri ve vatandaşların döviz piyasasına olan yoğun ilgisi, önümüzdeki dönemde döviz kurlarının seyri açısından belirleyici olacak gibi görünüyor.