Yıllardır Çin zulmüne uğrayan Doğu Türkistan’ın sürgündeki hükümeti, iktidara Uygurların tutuklanmasına, sınır dışı edilmesine ve Çin ile işbirliğine son vermesi çağrısında bulunuyor.

Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti’nden (ETGE) yapılan açıklamada, AK Parti iktidarının Doğu Türkistan için yapılan insan hakları çalışmalarını baltalamak için Çin ile aktif olarak istihbarat ve güvenlik işbirliğine girdiği bildirildi.

ÇAVUŞOĞLU: ÇİN’İN GÜVENLİĞİ BİZİM GÜVENLİĞİMİZ

2017 yılında Pekin'de düzenlenen Çin’le yapılan ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Çin'in güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz ve ne ülkemizde ne de bölgemizde Çin'e karşı herhangi bir olumsuz eyleme izin vermiyoruz. Aynı şekilde Çin aleyhine yapılan yayınlar dahil her türlü faaliyeti engellemekteyiz. Güvenlik konularındaki işbirliğimizin güçlendiğini görmekten de ayrıca mutluyum. Bu iş birliği önümüzdeki dönemde artarak devam edecek” dedi.


‘SOYKIRIM TASARISINI AK PARTİ REDDETMİŞTİ’ HATIRLATMASI

Metinde, AK Parti’nin 2021 yılında Çin'in Doğu Türkistan'da Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve diğer Türk halklarına karşı devam eden zulmünü soykırım olarak nitelendirileceği önergenin TBMM'den geçmesini engellediği hatırlatılıyor.

‘KRİTİK GÖRÜŞMENİN ARDINDAN UYGURLAR ÇİN’E GÖNDERİLDİ’

29 Aralık’ta yapılan açıklamanın devamında, “Ne yazık ki, tam da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Ağustos 2017'de söz verdiği gibi, Türkiye ile Çin arasındaki istihbarat ve güvenlik işbirliği yalnızca yoğunlaştı. 3 Kasım 2022'de Çin'in Kamu Güvenliği Bakan Yardımcısı Du Hangwei liderliğindeki Çin heyeti, İçişleri Bakanı Soylu ve Göç İdaresi Sınır Dışı İşleri Dairesi Başkanı Ramazan Seçil ile bir araya geldi. Bu toplantıyı, son zamanlarda İstanbul'da çok sayıda Uygur'un tutuklanması ve ardından gözaltı kamplarında tutulmaları izledi” diye eklendi.


‘SINIR DIŞI EDERKEN ÜÇÜNCÜ ÜLKELER ARACI OLUYOR’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Uygurları Çin'e sınır dışı ettiğini "yalan" olarak nitelendirirken, Doğu Türkistan Hükümeti Başkanı Ghulam Yaghma, "Türkiye, Uygurları ve diğer Doğu Türkistanlılara yönelik eylemlerini gizlemek için genellikle üçüncü ülkeleri aracı olarak kullanarak Uygurları Çin'e sınır dışı ettiğinden, yanlış beyanı reddediyoruz" dedi.

‘SAMİMİYETİNİZİ GÖSTERİN’

Doğu Türkistan Hükümeti’nden Dr. Mamtimin Ala, "Gördüğümüz kadarıyla yüzlerce Doğu Türkistanlı ve Uygur Türkü, Türkiye'nin dört bir yanındaki sınır dışı etme kamplarında alıkonulmaya devam ediyor. Doğu Türkistanlı tutukluları serbest bırakmaya ve sınır dışı etmeyi veya iade etmeyi durdurmaya çağırıyoruz" dedi.


Sürgündeki hükümetin Başbakanı Salih Hudayar, "Türkiye hükümetini, Çin'in Doğu Türkistan'da Uygurlara ve diğer Türk halklarına karşı devam eden soykırımını resmen tanıyarak, Doğu Türkistan'ı hedef alan Çin ile tüm istihbarat ve güvenlik işbirliğini sona erdirerek Uygurluların haklarını "savunma" konusundaki samimiyetini göstermeye çağırıyoruz" dedi