Dışişleri Bakanı Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ile Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliğinde görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrasından açıklamalarda bulunan Fidan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin Türkiye'yi ziyaret etme planı olduğunu açıkladı. Görüşmede Gazze'nin son durumuna da değinen Fidan, “Gazze’de yapılması gerekenlerin altını çizdik. Yardımların Refah sınır kapısına ulaşması için gece gündüz koordinasyon içerisinde çalışıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, İstanbul'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması yaptılar. Görüşmede, genel anlamda İsrail'in işgal altında tuttuğu Gazze ele alındı.

ekran-goruntusu-2024-04-20-141415.pngMısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

Bakan Hakan Fidan, yakın zamanda Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin Türkiye'yi ziyaret etme planı olduğunu açıkladı.

ekran-goruntusu-2024-04-20-141335.png

'İLİŞKİLERİMİZİ DAHA DA İLERİ TAŞIMA İRADESİNİ ORTAYA KOYDUK'

Bakan Fidan, "Mısır ve Türkiye'nin işbirliği halklarımızın ve bölgemizin fevkalade yararınadır. Biz de iki ülke olarak bu anlayışla ilişkilerimizi daha da ileri taşıma iradesini ortaya koyduk" diye konuştu.

Bakan Fidan, Gazze'deki krizde her zaman olduğu gibi Mısır ile işbirliği içinde olduklarını ve gereken adımları atmaya devam ettiklerini vurguladı. Gazze'deki insani yardımların ulaştırılması için yoğun bir çaba harcadıklarını belirtti ve Refah sınır kapısından bu yardımların geçmesi için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.

ekran-goruntusu-2024-04-20-141615.png

Ayrıca, görüşmede Libya, Sudan, Somali ve Etiyopya gibi bölgesel konuların da ele alındığına dikkat çeken Fidan, özellikle Sudan'daki iç savaşın durdurulması ve ileri dönük çözüm planlarının masaya yatırıldığını aktardı. Türkiye ile Mısır arasında sadece ikili ilişkilerde değil, coğrafi anlamda da geniş bir işbirliği potansiyelinin olduğunu vurguladı ve iki ülkenin kardeş ülkeler olduğunu dile getirdi.

SİSİ TÜRKİYE'YE GELİYOR

Öte yandan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin Türkiye'yi ziyaret etme planlarına da değinen Fidan, bu ziyaretin önemli bir adım olacağını ve iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini güçlendireceğini ifade etti.

Mısır'da Cumhurbaşkanı Sisi öncülüğünde 'ulusal diyalog' başladı: 'İhvan' dışında tüm kesimler var | EuronewsMısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi

Meclis'te İliç Faciası Gerginliği:9 İşçinin Altında Kaldığı Liç Yığınının Sorumluluğunu Her İki Bakanlık da Üstlenmedi Meclis'te İliç Faciası Gerginliği:9 İşçinin Altında Kaldığı Liç Yığınının Sorumluluğunu Her İki Bakanlık da Üstlenmedi

Fidan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı vesilesiyle Türkiye'yi ziyaret etmesinin gündemde olduğunu kaydetti.

ekran-goruntusu-2024-04-20-141545.png

Konuşmasında, İran-İsrail arasındaki gerilime de değinen Fidan, önceliklerinin İsrail'in işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözüm formülünün hayata geçirilmesi olduğunu vurguladı. Ayrıca, bölgedeki krizlerin devam etmesinin, Filistinlilerin hak ettikleri devleti kuramamalarından kaynaklandığını belirtti ve uluslararası toplumu bu konuda daha etkin bir rol almaya çağırdı.

İsrail-İran geriliminin bölgeye olası etkilerinin sorulması üzerine Fidan, "İsrail'in Filistin topraklarını işgali ve Batı'nın buna kayıtsız şartsız destek vermesi Orta Doğu'daki istikrarsızlık probleminin başlıca nedenlerinden biridir" şeklinde konuştu.

'FİLİSTİNLİLERİN KENDİ DEVLETLERİNİ KURMA HAKKI VAR'

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri ise Filistinlilerin kendi devletlerini kurma hakkına vurgu yaparak, Orta Doğu'daki krizlerin ancak bu şekilde sona erebileceğini belirtti. İran-İsrail arasındaki gerilimden büyük endişe duyduklarını ifade eden Şükri, uluslararası toplumun bu konuda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

ekran-goruntusu-2024-04-20-141352.pngMısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri

Karar'ın haberine göre, İki bakan, Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacminin artırılması hedefine de değindiler. Ticaret hacminin 15 milyar doların üzerine çıkarılması ve bu potansiyelin her iki ülke için de faydalı olacağını belirttiler.

Görüşme sonunda, iki ülke arasında Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına hazırlık amacıyla anlaşmaların geniş bir yasal çerçevesinin incelendiği de ifade edildi.