İstanbul’un göbeğinde, Uygur dernekleri hakkında bilgi toplayıp Çin’e gönderen 6 kişi yakalandı. Geçen yıllarda casusların, soykırımı dünyaya anlatmasınlar diye Türkiye’deki Doğu Türkistanlıları şantajla tehdit ettiği mağdurların ifşaatlarıyla ortaya çıkarken bu kez eş zamanlı operasyon yapılması dikkat çekti. Pekin’in karanlık yöntemi bu zamana kadar nasıl sürdürebildiği sorusu gündeme geldi.

Doğu Türkistan’daki vahşeti yıllardır sürdüren Çin’in, zulümden kaçanları dünyanın her yerinde baskı altında tuttuğu küresel örgütlerin raporlarına yansıdı. İspanya merkezli insan hakları örgütü Safeguard Defenders’ın raporunda, Pekin’in Türkiye’deki Uygurlara da yerel diasporayı gözetlemeleri için baskı yaptığı belirtildi. Bu kapsamda Çin’deki aile üyelerinin rehin alındığı, serbest kalmaları karşılığında bilgi aktarımı istendiği kaydedildi.

MİT İSTİHBARATIYLA İSTANBUL’DA 6 ŞÜPHELİYE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Türkiye’deki Uygurlar yaşadıklarını “Annem Wechat’ten beni aradı. Yanında bir sivil polis vardı. Onu tekrar görmek istiyorsam istedikleri bilgileri toplamamı istediler” diyerek anlattı. Çok sayıda örneği kamuoyuna yansıyan kirli şantajın ne zamandır devam ettiği soru işareti olurken dikkat çeken gelişme yaşandı. İstanbul’da Doğu Türkistan dernekleri hakkında bilgi toplayıp Çin’e aktardığı iddia edilen 6 kişi yakalandı. 1 şüphelinin arandığı belirtildi.

2102krt01a-tum.jpg

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerini çinlileştirmek için 2017’de çalışma başlayan Çin, bölgede öncelikle eğitim adı altında toplama kampları kurdu. Sayıları yüzlercesini bulan toplama kamplarına uydurma suçlamalarla tutuklanan onbinlerce Müslüman Uygur Türkü hapsedildi. İşkenceden geçirilen Uygurların bazıları öldürüldü. Çocuklar ailelerinden koparılarak yine bu kamplarda çin kültürü ile yetiştirildi. Bölgenin kültür hafızası niteliğinde olan bilim insanları, kanaat önderleri uydurma suçlamalar yöneltilerek tutuklandı. Çoğu katledildi. Çin zulmünü Müslüman kültürünü tamamen ortadan kaldırmak için daha da genişletti. Bölgedeki camileri yıktı. Yıkmadıklarını bar veya eğlence mekanına dönüştürdü.

TEHDİTLE AJANLIĞA ZORLADILAR

Pekin yönetimi zulmünden kaçarak kurtulan Uygurları devasa ekonomik ve diplomatik gücünü kullanarak dünyanın pek çok yerinde izlemeye başladı. Hatta Avrupa’da bazı gizli karakollar inşa ederek burada sorgu merkezleri kurduğu ortaya çıktı. Benzer iddialar Türkiye için de dillendirildi. Çin istihbaratının Türkiye’deki Uygur Türklerini Doğu Türkistan’da kalan aileleriyle tehdit ederek ‘tehlikeli’ gördükleri Uygur Türkleri aleyhinde ajanlık yapmaya zorladığı belirtildi. Hatta Zeytinburnu’nda Uygur Türkleri tarafından işletilen kuaförde, bir Uygur Türkü genç izinsiz bir şekilde dükkanın fotoğrafını çekerken yakalandı. Gencin telefonunda Whatsapp üzerinden Çin istihbarat görevlileri ile yaptığı konuşmalar ve onların emirlerinin kayıtları bulundu. Uygur Türkü genç, kendisinin Çin istihbaratı tarafından Doğu Türkistan’daki annesine zarar vermekle tehdit edilerek muhbirlik yapmaya zorlandığını itiraf etti.

İSPANYOL STK RAPOR YAYIMLADI

Diasporadaki Türkistanlılar ise Çin’in baskısı nedeniyle Türkiye’nin bazı Uygurları sınırdaşı ettiğini iddia etti. Bu iddialar gündemdeki yerini korurken, Çin’deki insan hakları ihlallerini araştıran İspanya merkezli insan hakları örgütü Safeguard Defenders, Çin yönetiminin, Türkiye’de yaşayan Uygur Türklerine yerel Uygur diasporasını gözetlemeleri için giderek daha fazla baskı yaptığını ortaya çıkaran yeni raporu paylaştı.

Rapora göre; Çin istihbaratı, Doğu Türkistan’daki soykırım ve baskı politikasını kamuoyuna duyurmaya yönelik faaliyet yürüten insan hakları örgütleri hakkında bilgi topluyor. Bunun için Türkiye’de yaşayan Uygur Türklerini, Doğu Türkistan’da kalmış aile üyelerini rehin alarak veya onlar aracılığıyla tehdit ediyor. Raporda, Çin polisinin Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerini nasıl kullandığı, Türkiye’deki misyon personeli ve muhbirleri aracılığıyla nasıl baskı kurduğu belirtildi. Ayrıca raporda, Türkiye’de yaşayan Uygur Türkleri ile yapılan röportajlar kullanıldı.

Devlet Neyi Bekliyor: ''Türkiyeyi Hedef Alan Bir Aşağılama, Milli Güvenlik Boyutu Olan Bir Konuda Milleti Utandırmayın’' Devlet Neyi Bekliyor: ''Türkiyeyi Hedef Alan Bir Aşağılama, Milli Güvenlik Boyutu Olan Bir Konuda Milleti Utandırmayın’'

MİT DESTEKLİ OPERASYON YAPILDI

Çin’in Türkiye’deki köstebek faaliyetlerine ilişkin uzun süreden beri gündeme gelen iddialara karşı harekete geçildi. İstanbul’da Çin Halk Cumhuriyeti istihbaratı için Doğu Türkistan dernekleri hakkında bilgi toplayarak aktardıkları iddia edilen 6 şüpheli eş zamanlı operasyonla yakalandı. İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından iletilen bilgilerde Çin Halk Cumhuriyeti istihbarat unsurları ile görüşmeler gerçekleştirerek Türkiye’de yaşayan Türkistanlıların ileri gelenleri ve Türkiye’de faaliyet gösteren Doğu Türkistan dernekleri ve kuruluşları hakkında bilgi toplayan 7 şüpheli tespit edildi. Topladıkları bilgi ve belgeleri Çin Halk Cumhuriyeti istihbarat unsurlarına aktardıkları iddia edilen şüpheliler hakkında gözaltı talimatı verildi. İstanbul’da bu sabah düzenlenen eş zamanlı operasyonda 7 şüpheliden 6’sı yakalandı. 1 şüphelinin yakalama çalışmaları devam ediyor.