Uygur Türkleri dünyanın birçok noktasında Çin istihbaratının baskısına maruz kalıyor. İstanbul'daki muhbirlik baskısının ardından benzeri bir olayın İngiltere'de de yaşandığı öğrenildi. İngiltere basınında yer alan habere göre bir Uygur Türkü'ne ailesine kavuşması ve para karşılığında diğer Uygurların bilgilerini toplamak için Çin istihbaratı tarafından baskı yapıldı.

İstanbul'daki Uygurların Çin istihbaratı tarafından muhbirliğe zorlanmasına ilişkin haberlerin ardından İngiltere'de de bir Uygur Türkü'nün casusluk zorlamasıyla karşılaştığı ortaya çıktı.

Şubat ayında bir Çin istihbarat görevlisi, İngiltere’ye sığınma talebinde bulunan bir Uygur Türküne casusluk yapması için para teklif etti. Bu Uygur Türkü, LBC muhabirine verdiği röportajda, “Çin istihbarat görevlisinin, onun memlekette kalan çocuğunu İngiltere’ye göndereceği ve hapishanede veya toplama kamplarında akrabaları varsa serbest bırakacağı, annesi ve diğer akrabalarıyla da normal iletişim kurmasını sağlayacağı” yönünde vaatte bulunduğu; “aksi durumda aileni unut”şeklinde tehditte bulunduğunu dile getirdi.

'DİĞER UYGURLAR HAKKINDA BİLGİ İSTEDİ'

İstihbaratçının, diğer Uygur Türklerinin bilgilerini toplamasını istediğini belirten Uygur Türkü, Çinlinin ayrıca kendisinden İngiltere’deki Uygur diasporasının protestolarına, toplantılarına aktif katılmasını ve her etkinlikte katılımcıların tüm bilgilerini listelemesi için talepte bulunduğunu söyledi.

'SEKİZ BİN DOLAR MAAŞ TEKLİFİ'

Çinli istihbarat görevlisi, ona 8 bin dolar maaş teklif etti. Uluslararası basına Doğu Türkistan’daki durumla ilgili konuşanların isimlerini ve bazı Doğu Türkistanlı STK’ların plan, projelerini öğrenerek bilgi vermesini istedi.

Casusluğa zorlanan Uygur Türkü, son 7 yıldır sesini bile duymadığı ve hâlâ hayatta olduğu annesiyle yeniden bağlantı kurma sözlerini duyduktan sonra tereddüt ettiğini ancak vicdani ve insani olarak milletine hainlik yapmayı reddettiğini dile getirdi.