Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından 6 AB ülkesinde yapılan kamuoyu yoklamasına göre Avrupalılar, Ukrayna'nın birliğe katılmasına olumlu bakarken Türkiye'nin nihai üyeliğine şiddetle karşı çıkıyor. 

Danimarka, Polonya, Romanya, Almanya, Fransa ve Avusturya'da yapılan ankette, katılıımcılara aday üyelerin birliğe katılımıyla ilgili düşünceleri soruldu. Ankete katılanların çoğunun Türkiye'nin AB üyeliğine kesinlikle karşı çıktığı, Türkiye'yle üyelik yolunda ilerlenmesini destekleyenlerin oranının yüzde 20'yi bile bulmadığı kaydedildi.

‘Para Aduma’ Nedir... İsrail Neye Hazırlanıyor... Altından Tapınak Çıktı, Kızıl Düve ve Kızıl İnekler, Kutsal Savaş ‘Para Aduma’ Nedir... İsrail Neye Hazırlanıyor... Altından Tapınak Çıktı, Kızıl Düve ve Kızıl İnekler, Kutsal Savaş

Avrupalıların risklere ve maliyete rağmen Ukrayna'nın AB üyeliğine büyük destek vernesi dikkat çekti. AB liderleri Ukrayna ve Moldova'yla üyelik müzakerelerinin başlaması önerisini bu hafta görüşecek.

AB'de Rusya'nın Şubat 2022'de başlayan Ukrayna işgali sonrası genişleme tartışmaları son dönemde hız kazanıyor.

ESKİ ÜYELER GENİŞLEMEYE KARŞI

ECFR anketinde, Moldova ve Karadağ'ın üyeliğine desteğin sınırlı kaldığı; Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'ın AB'ye katılımına muhalefetin de güçlü olduğu görüldü.  Avrupalılar arasında üyeliğine en fazla karşı çıkılan ülkenin Türkiye olması dikkat çekti. 

Öte yandan eski AB üyelerinin birliğin genişlemesine çok da istekli olmadığı ankette dikkat çeken bir başka nokta oldu.

Avusturya, Almanya ve Fransa'da katılımcıların önemli bir bölümü genişmeye karşı olduklarını bildirdi.