Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan TK Teknoloji bünyesindeki 1200 işçinin, dışarıdan özel bir şirkete kiralanması ‘kıyak’ iddialarını gündeme getirirken, 10 Nisan’da yapılan kiralama ihalesinin sonuçları bugüne kadar sendika, işçi ve kamuoyundan gizli tutulduğu gibi, işçilere dün gönderilen mesajda da söz konusu şirketlerin ismi yine verilmedi. Çalışma hayatında bir ilk yaşanırken, TK Teknoloji bünyesindeki 1200 sözleşmeli işçi, bundan böyle kendilerinden saklanan iki şirketin bünyesinde çalışacaklar.

İŞÇİDEN VE SENDİKADAN SAKLANAN KİM BU ŞİRKETLER?

Tarım Kredi Kooperatiflerinde, 1200 işçi yapılan ihale ile özel iki şirkete kiralanırken, işçilerin devredileceği şirketlerin, sendika ve işçiden sır gibi saklanması ‘kim bu şirketler? Genel Müdür bu şirketlerin neden bilinmesini istemiyor?’ sorularını gündeme getirdi.

Tarım Kredi Kooperatiflerinde Hüseyin Aydın ile birlikte kooperatiflerin bütün duran varlıkları satılığa çıkarılırken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin kendi bünyesinde 1200 işçi de yapılan bir ihale ile özel şirkete kiralandı. 10 Nisan’da yapılan ihaleyi hangi şirketin kazandığı bugüne kadar işçiden ve sendikadan sır gibi saklanırken, işçilere dün gönderilen mesajla bir şok daha yaşandı. İşçilere gönderilen mesajda yine şirket ismi verilmedi.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, 1200 sözleşmeli işçiye dün bir mesaj gönderilerek, söz konusu 1200 işçinin yapılan ihale sonucunda iki özel şirkete kiralanmasıyla ilgili sözleşme imzalandığı belirtildi. Hangi şirketlerle sözleşme imzalandığının ise işçilerden saklanması manidar bulundu.

Özel iki şirkete kiralanan 1200 işçiye gönderilen mesajda şunlar kaydedildi:

"Değerli çalışanımız,
Bildiğiniz gibi yeni Toplu İş Sözleşmesi ile özlük haklarınızda ciddi iyileştirmeler sağlanmış, Yönetmelik ile de sizlere Tarım Kredi bünyesinde kariyer olanakları sunulmuştur. TK Teknoloji ile hizmet alım sözleşmesinin son bulması nedeni ile yapılan ihale sonucunda sizlerin ve kurum lehine 2 ayrı şirket ile anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşmaya göre; Hiçbir hak kaybı ve çalışma şartlarınızda değişiklik yaşanmadan yeni şirkete geçişiniz sağlanmıştır. Toplu İş Sözleşmesinde belirlenen izin, ücret ve diğer her türlü haktan faydalanmaya devam edilecektir. Asıl işveren niteliğinde olmamız dolayısıyla Kıdem Tazminatınız Tarım Kredi garantisi ile devam edecektir. İyi çalışmalar dileriz”

HÜSEYİN AYDIN ŞİRKETLERİN İSMİNİ SENDİKA VE İŞÇİDEN NEDEN SAKLIYOR?

Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki bünyesindeki işçilerin buradan alınarak iki özel şirkete kiralanması, kıyak iddialarını gündeme getirirken, söz konusu şirketlerin işyerinde örgütlü Koop-İş Sendikası ile 1200 işçiden saklanması, ‘Kim bu şirketler? Üst yönetimle yakın bir bağlantısı mı var?’ iddialarına neden oldu.