Tarım ve sanayi ürünleri için ayrı ayrı kararnamelerde açıklanan vergi istisnası, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri imzlanmıştı. Şimdi ise söz konusu kararnameler yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tarım ürünleriyle ilgili kararnamede, "Birleşik Arap Emirlikleri Menşeli Bazı Tarım Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar"ın yürürlüğe konulduğu belirtildi. Bu çerçevede, tarife kontenjanı dahilinde yapılacak ithalatlarda gümrük vergisi alınmayacak. Kararnamede belirtilen ürünler arasında tavuktan yumurtaya, sebzelerden baklagillere, yağlardan sütlere kadar birçok ürün yer alıyor.

Sanayi ürünleriyle ilgili kararnamede ise, "Birleşik Arap Emirlikleri Menşeli Bazı Sanayi Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar"ın yürürlüğe girdiği açıklandı. Bu kapsamda, belirlenen tarife kontenjanı dahilinde gerçekleştirilecek ithalatlarda gümrük vergisi uygulanmayacak.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) menşeli binlerce ürünün ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranları yeniden düzenlendi ve bazı ürünlerden ithalat vergisi alınmama kararı alındı.

İthalat rejimi kararında değişiklik yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Kararla (III) ve (IV) sayılı liste kapsamında BAE menşeli ürünlerin ithalatında uygulanacak gümrük vergileri ile ek mali yükümlülükler yeniden belirlendi.

LİSTEDE YOK YOK: EKMEK, MAKARNA, YUMURTA, YAĞ, REÇEL, DONDURMA, HURMA…

Sözcü'de yer alan habere göre, Vergi alınmayacak ürünler şöyle:

* Tavuk yumurtaları

* Tavuk haricinde kalan kümes hayvanlarının yumurtaları

* Kuş ve kümes hayvanlarının kabuksuz yumurtaları

* Sebzeler (pişirilmiş, dondurulmuş)

* Hurma

* Patates unu ve ezmesi

* Malt

* Ekim amacıyla kullanılan tohum

* Soya yağı

* Palm yağı

* Hindistan cevizi

* Diğer bitkisel ve mikrobiyal katı yağlar ve sıvı yağlar

* Hayvansal, bitkisel katı ve sıvı yağlar

* Makarnalar

* Çikolata ve kakao içeren gıda müstahzarları

* Gevrek ekmek

* Tatlı bisküviler

* Reçeller

* Dondurma ve yenilen diğer buzlar

EKONOMİK ORTAKLIK ANLAŞMASI İMZALANMIŞTI

BAE’nin başkenti Abu Dabi’de 3 Mart 2023’te imzalanan ‘Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’ ve anlaşmada değişiklik yapılmasına dair notaların onaylanması hakkındaki karar, Resmi Gazete’nin 27 Nisan 2023 tarihli birinci mükerrer sayısında yer almıştı.

Kararda, anlaşma hükümlerine uygun olarak tarafların arasındaki ticaret ve yatırımın serbestleştirilmesi ve kolaylaştırılmasının amaçlandığı belirtilmişti.

Anlaşmaya göre tarafların, anlaşmada belirlenen standartlar, teknik düzenlemeler ve uygunluk değerlendirme prosedürleri alanındaki iş birliğini güçlendireceği aktarılmıştı.

Ayrıca tarafların, ticareti kolaylaştırmak ve taraflar arasındaki ticaretin önündeki gereksiz engellerden kaçınmak amacıyla standardizasyon, uygunluk değerlendirmesi, akreditasyon ve metrolojiden sorumlu ilgili kuruluşlar arasındaki iş birliğini teşvik edeceği vurgulanmıştı.

Öte yandan, anlaşmayla Türkiye ve BAE temsilcilerinden oluşan bir ortak komite de kurulmuştu.