Wall Street'te teknoloji şirketlerinin ağırlıklı olarak yer aldığı Nasdaq Borsası'nda işlem gören Tesla, 638 milyar dolarlık piyasa değerine sahip. Borsa İstanbul yaklaşık 400 milyar doları bulan piyasa değeri ile 1 Tesla etmiyor. Tesla, 255 milyar dolar değere sahip BIST 100 Endeksi’ni ise ikiye katlıyor.

Teknoloji şirketlerinin borsalardaki hızlı yükselişi dünya piyasalarının gündemine yerleşti. Muhteşem 7’li olarak isimlendirilen Microsoft, Apple, NVIDIA, Google, Amazon, Meta ve Tesla hisseleri son bir yılda yüzde 77 getiri sağlarken, söz konusu 7’liyi dışarıda bırakılınca, en büyük 500 şirketinin işlem gördüğü S&P500 endeksinin ise sadece yüzde 5 yükseldiği görülüyor. Öyle ki Tesla 638 milyar dolarlık piyasa değeri ile yaklaşık 255 milyar dolar (7.8 trilyon lira) piyasa değerine sahip olan BIST 100 Endeksi’ni ikiye katlıyor. Borsa İstanbul’un toplam 12.3 trilyon lira ile döviz karşılığı yaklaşık 400 milyar doları bulan piyasa değeri dahi Tesla’nın üçte ikisi ediyor. Öte yandan Alman bankacılık devi Deutsche Bank, ABD’nin Muhteşem 7’lisi için uyarıda bulundu.

Ekonomide Çifte Kupa Yarışı: Ekonomik Tablomuz Faizde Dünya Üçüncüsü, Enflasyonda Dünya Dördüncüsü Ekonomide Çifte Kupa Yarışı: Ekonomik Tablomuz Faizde Dünya Üçüncüsü, Enflasyonda Dünya Dördüncüsü

FAİZ İNDİRİMLERİYLE ARTIŞ SÜREBİLİR

Sözcü'den Mehtap ÖZCAN ERTÜRK'ün haberine göre, Banka tarafından yayımlanan raporda, 7 büyük şirketin piyasa değeri açısından ulaştığı büyüklüğe dikkat çekilerek bu şirketler grubunun etkilerinin artık makroekonomik seviyeye ulaştığı ve yönünden bağımsız olarak bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Öte yandan uzmanlar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl faizleri önemli ölçüde düşürürek yatırımcıların beklediği para politikası yolunda devam etmesi halinde Muhteşem 7’linin ağırlığını daha da artabileceğini ve bunun da hisse senedi grubunu daha da güçlü bir odak haline getirebileceğinin altını çiziyor.

Muhteşem 7’li 13 trilyon dolar

Deutsche Bank, Microsoft, Apple, NVIDIA, Google, Amazon, Meta, Tesla’dan oluşan 7 büyüğün toplam piyasa değerinin dünyanın en büyük ikinci ulusal borsasını oluşturabileceğine ve dördüncü sıradaki Japonya’nın iki katı büyüklüğünde olduğuna dikkat çekiyor. Muhteşem 7’linin toplam piyasa değeri 13 trilyon dolarla S&P500 endeksinin 42 trilyon dolarlık değerinin üçte birini oluşturuyor. Buna ek olarak Apple, Microsoft, Suudi Arabistan Borsası ve Birleşik Krallık Borsası birbirine oldukça yakın piyasa değerine sahip.